Avrupa otomobil üreticileri, Euro 7 standartlarinin maliyetleri artirmasini bekliyorAta Ufuk Seker- Avrupa Otomobil Üreticileri Birligi (ACEA) Genel Müdürü Sigrid de Vries: - "ACEA, Euro 7 teklifinin ortalama yeni bir otomobilin fiyatinda 2 bin avroluk artisla sonuçlanacagini hesaplamaktadir"

Avrupa otomobil üreticileri, Euro 7 standartlarinin maliyetleri artirmasini bekliyorAta Ufuk Seker- Avrupa Otomobil Üreticileri Birligi (ACEA) Genel Müdürü Sigrid de Vries:
- "ACEA, Euro 7 teklifinin ortalama yeni bir otomobilin fiyatinda 2 bin avroluk artisla sonuçlanacagini hesaplamaktadir"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin otomobil üreticileri, içten yanmali motorlu araçlara daha kati emisyon kurallari getirecek Euro 7 standartlarinin otomobil fiyatlarini artiracagini bildirdi.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birligi (ACEA) Genel Müdürü Sigrid de Vries, sektörün durumu ve yeni emisyon standartlarina iliskin açiklama yapti.

AB üyesi ülke liderlerinin bu hafta Brüksel'de bir araya gelecegini animsatan Vries, toplantida, Avrupa'da sanayinin rekabetçiligini güçlendirmenin de ele alinacagini belirtti.

Vries, sanayinin temelini güvence altina almak için AB'nin harekete geçmesi gerektigini bildirdi.

Son yillarda otomotiv sektörüne yönelik karbon emisyonunu azaltma, sürdürülebilir üretim ve özen yükümlülügü gibi çok sayida kapsamli mevzuat degisikligi yapildigina isaret eden Vries, söz konusu mevzuatlarin sektör açisindan ciddi bir sinama olduguna dikkati çekti.

Vries, söz konusu girisimlerin mesru oldugunu ancak Avrupa'da mevzuatin küresel baglamda tutarli, ulasilabilir ve rekabetçi olmasinin önemini vurguladi.

- "Karbon ve emisyon salimini düsürmenin en iyi yolu araçlarin hizla yenilenmesi"

Emisyonlara iliskin Euro 7 teklifinin iddia edilen çevresel faydalari saglamayacagini belirten Vries, bunun Avrupali araç üreticilerinin önemli kararlarina ve yatirimlarina karmasa ve belirsizlik ilave edecek bir düzenleme oldugunu kaydetti.

Vries, "Yürürlükte olan Euro 6 standardi, elektrikli araçlarin yayginlasmasiyla birlikte 2035 yilina kadar 2020 yilina kiyasla nitrojen azot oksitleri emisyonlarinda yüzde 80 oraninda düsüs saglama potansiyeline sahiptir." ifadesini kullandi.

Euro 7 teklifinin otomobiller ve kamyonlara ilave maliyet getirecegine isaret eden Vries, "ACEA, Euro 7 teklifinin ortalama yeni bir otomobilin fiyatinda 2 bin avroluk artisla sonuçlanacagini hesaplamaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

Yeni standart sonucundaki fiyat artisi nedeniyle pek çok insanin eski arabalarini daha uzun süre kullanacagina dikkati çeken Vries, bunun da çevre ve iklim üzerinde olumsuz bir etki doguracagini kaydetti.

Vries, karbon ve emisyon salimini düsürmenin en iyi yolunun araçlarin hizla yenilenmesi oldugunu ifade etti.

- Euro 7 standartlari ???????

AB Komisyonu, geçen yil Avrupa Yesil Mutabakati dogrultusunda AB'de satilan yeni araçlardan kaynaklanan kirliligi azaltmak için Euro 7 standartlari teklifini açiklamisti.

2025'te yürürlüge girmesi öngörülen yeni Euro 7 standardi ile dizel ve benzinli motorlara ayni kurallari getiriyor ve emisyon seviyeleri daha fazla düsürülüyor.

???????AB Komisyonu'nun hazirladigi teklifin yürürlüge girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin bunu onaylamasi gerekiyor.