OPEC, küresel petrol talebindeki artis öngörüsünü sabit tuttuFirdevs Yüksel- Bu yil talepte OECD bölgesinde geçen yila göre günlük 230 bin varil, OECD disi ülkelerde ise günlük 2 milyon 90 bin varil artis bekleniyor

OPEC, küresel petrol talebindeki artis öngörüsünü sabit tuttuFirdevs Yüksel- Bu yil talepte OECD bölgesinde geçen yila göre günlük 230 bin varil, OECD disi ülkelerde ise günlük 2 milyon 90 bin varil artis bekleniyor

ISTANBUL (AA) - Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), bu yil için küresel petrol talebine yönelik artis öngörüsünü sabit tuttu.

OPEC'in aylik petrol piyasasi raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yil geçen yila kiyasla günlük 2 milyon 320 varil artarak 101 milyon 900 bin varile ulasmasi bekleniyor.

Talebin OECD bölgesinde geçen yila göre günlük 230 bin varil artarak 46 milyon 230 bin varil, OECD disi ülkelerde ise günlük 2 milyon 90 bin varil artarak 55 milyon 670 bin varil olacagi hesaplaniyor.

OECD bölgesi petrol talebi artis öngörüsü, OECD Amerika ve OECD Avrupa'da ekonomik aktivitede beklenen yavaslama nedeniyle yilin birinci ve ikinci çeyregi için asagi yönlü revize edildi.

Öte yandan OECD disi ülkelerde petrol talebi artis öngörüsü, Çin'de Kovid-19 kisitlamalarin kaldirilmasinin ardindan ekonomik aktivitenin canlanmasi ve Rusya'nin petrol talebinde beklenen iyilesme nedeniyle yukari yönlü revize edildi.

Ancak OPEC, talepteki artis öngörüsünün küresel ekonomik aktivite ve devam eden jeopolitik gelismeler dahil olmak üzere birçok belirsizlige bagli oldugunu belirtiyor.

- Küresel petrol arzi subatta artti

Rapora göre, küresel petrol arzi subatta bir önceki aya göre günlük 600 bin varil artisla yaklasik 101 milyon 900 bin varile yükseldi ve geçen yilki seviyenin 2 milyon 800 bin varil üzerinde gerçeklesti.

Grubun günlük ham petrol üretimi ise subatta bir önceki aya kiyasla 117 bin varil artarak yaklasik 28 milyon 920 bin varil oldu. Böylece, OPEC'in küresel petrol üretimindeki payi yüzde 28,4 olarak kayitlara geçti.

Bu dönemde, OPEC içinde ham petrol üretimi en çok Nijerya'da artti. Angola ise ham petrol üretiminin en fazla geriledigi ülke oldu. Günlük üretim, subatta önceki aya göre Nijerya'da 72 bin varil artarken, Angola'da 52 bin varil geriledi.

Ayni dönemde, OPEC disi ülkelerde günlük petrol üretimi ise 500 bin varil artarak yaklasik 73 milyon varil oldu.