Anne sütü bebeklerde enfeksiyon riskini azaltiyorSeda Tolmaç- Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Sule Sayiner Simsek: - "Ciddi soguk alginligi ve kulak-burun-bogaz enfeksiyonlari 6 ay tek basina anne sütü alan bebeklerde yüzde 63 daha az görülüyor" - "Tibbi bir gereklilik yoksa yeni dogan çocuga su, sekerli su, mama gibi takviyeler verilmemeli"
ANKARA (AA) - Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Sule Sayiner Simsek, anne sütünün bebeklerde enfeksiyon riskini azalttigini belirterek, "Ciddi soguk alginligi ve kulak-burun-bogaz enfeksiyonlari 6 ay tek basina anne sütü alan bebeklerde yüzde 63 daha az görülüyor." ifadesini kullandi.
Hastaneden yapilan açiklamada, güçlü bir bagisiklik sisteminin saglikli bir ömür anlamina geldigi ve bunun için dogru beslenmenin kritik önem tasidigi bildirildi. Anne sütünün bebeklik çagi için önemine dikkati çekilen açiklamada, bebeklere ilk 6 ay tek basina anne sütü verilmesi, sonrasinda ek gidaya baslanmasinin önerildigi kaydedildi.
Açiklamada görüslerine yer verilen Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Simsek, anne sütünün ishal ve akut solunum yolu enfeksiyon riskini azalttigini bildirdi. Simsek, "Ciddi soguk alginligi ve kulak-burun-bogaz enfeksiyonlari 6 ay tek basina anne sütü alan bebeklerde yüzde 63 daha az görülüyor." bilgisini verdi.
Simsek, su degerlendirmede bulundu:
"Emzirme basarisi için dogum sonrasi anne ile bebegin hemen tensel temasinin saglanmasi, dogum sonrasi rutin girisimlerin ertelenerek önceligin emzirmeye verilmesi gerekir. Ilk 24 saatte 8-12 kez emzirmenin teknik açidan dogru bir sekilde saglanmasi gerekir. Tibbi bir gereklilik yoksa yeni dogan çocuga su, sekerli su, mama gibi takviyeler verilmemelidir. Anneye D vitamini kullanmasi, dogru beslenmesi ve yeterli sivi tüketmesi konusunda da önerilerde bulunulmalidir. Hastane çikisini takip eden 48-72 saat içinde emzirme süreci gözlemlenmeli ve sorunlar konusulmalidir."
Simsek, arzu edilenin, bebegin ilk 6 ay boyunca yalnizca anne sütüyle beslenmesi oldugunu bildirdi. Ek gidaya ne zaman baslanacagina iliskin de degerlendirmede bulunan Simsek, su ifadeleri kullandi:
"Yalnizca anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gidaya 17 haftadan önce baslanmamasi gerekiyor. Ek gidaya baslama süreci 26 haftadan da geç olmamali. Kati gidaya çok erken baslamak yerine formül sütler tercih edilmelidir. Alti aydan büyük bebeklerde anne sütü yetersiz ise gereginden çok tamamlayici besin veya baska bir süt vermek yerine, devam sütü ile destek verilmelidir."
- "Tamamlayici beslenmeye tek çesitle baslanmali"
Ek gidaya geçilen bebeklerde gida tüketim miktarlarina iliskin de bilgi veren Simsek, yeni dogan bir bebegin mide kapasitesinin yalnizca 2 yemek kasigi büyüklügünde olduguna dikkati çekti.
Simsek, bebeklerin midesinin 6'nci ayda 1 çay fincani, yasina geldiginde ise 1 su bardagi kadar oldugunu aktararak, "Eriskin bir insana kiyasla bu kadar küçük bir kapasitenin çok verimli kullanilmasi, yüksek enerjisi olan, yeterli protein ve mikro besin içerikli besinlerin bebege verilmesi gereklidir. Bu besinlerin kolay ulasilabilen ve hazirlanabilecek bilindik gidalar olmasi basarili bir beslenme için temeldir. 6-8 aylik bir bebekte 2 ögün, 9-11 aylik bebekte 3 tamamlayici besin ögünü yeterlidir." degerlendirmesini yapti.
Bebeklerde ek gidaya baslarken dikkat edilmesi gereken hususlara da deginen Simsek, sunlari kaydetti:
"Tamamlayici beslenmeye tek çesitle baslanmalidir. Her yeni gida teker teker en az 2-3 gün araliklarla eklenmelidir. Bebekler kati vejetaryen diyet almamali, gidalara seker ve tuz ilave edilmemelidir. Hazir çorbalar, konserveler, seker ve tuz katkili ürünler, çaylar, islenmis et ürünleri beslenmede yer almamalidir. Bebeklikte farkli tatlar denetilmeli, özellikle sebzelerin nötr tatlarina alistirilmalidir. Bebegin açlik ve tokluk ipuçlarina duyarli, zorlama olmadan, ögün saatlerine ve içeriklerine özenli bir beslenme modeli uygulanmalidir."