Ankara'da Alevi STK'leri ve cemevine saldiriya iliskin 3 sanigin yargilamasi sürdüCemil Murat Budak,Serdar Açil

Ankara'da Alevi STK'leri ve cemevine saldiriya iliskin 3 sanigin yargilamasi sürdüCemil Murat Budak,Serdar Açil

ANKARA (AA) - Ankara'nin Çankaya ve Mamak ilçelerindeki bazi Alevi sivil toplum kuruluslari (STK) ile cemevine saldiriya iliskin 1'i tutuklu 3 sanigin yargilandigi davaya devam edildi.

Ankara 63. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, tutuklu sanik Ahmet Ozan Karaca bulundugunu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi. Tutuksuz saniklarin katilmadigi durusmada, müstekiler Türkmen Alevi Bektasi Vakfi, Fatma Ana Cemevi ve Demokratik Alevi Dernekleri temsilcileri ise salonda hazir bulundu.

Durusmada hakim, sanik Karaca'nin akil sagligina iliskin Adli Tip Kurumu Üst Kurulu'ndan istenen raporun dosyaya gelmedigini bildirdi.

Söz alan müsteki avukatlari, kovusturmanin genisletilerek saniklarin olay tarihinden önce ve sonra nerede kaldiklari ve kimlerle görüstüklerinin belirlenmesi gerektigini belirtti.

Avukatlar, saniklarin otel ve telefon kayitlarinin detayli arastirilmasini istedi.

Tutuklu sanik Karaca'nin akil sagligina iliskin kesin raporun dava dosyasina gelmeden bu sanigin tutuksuz yargilanmasinin topluma zarar verecegini savunan avukatlar, Karaca'nin mevcut halinin devamina karar verilmesini talep etti.

Karaca'nin avukati da müvekkilinin adil yargilanma hakkinin ihlal edildigini ve tutuklulugun infaza dönüstügünü öne sürerek, bir an evvel tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakilmasi gerektigini söyledi.

Türkmen Alevi Bektasi Vakfi Genel Baskani Özdemir Özdemir de söz konusu sanigin emniyetten arandigina yönelik iddialarinin arastirilmasini talep ettiklerini ifade etti.

Özdemir, "Serefli Türk polisinin içinde çürük elma varsa temizlensin. Sehit ve gaziler veren Türk emniyetinin hedef gösterilmesi beni çok üzüyor. Sanigi emniyetten arayan kimse mahkeme salonuna gelsin ve neden görüstügünü açiklasin." diye konustu.

Görüsü sorulan Cumhuriyet savcisi da sanigin tutukluluk halinin devamina hükmedilmesini talep etti.

Hakim, Karaca'nin akil sagligina iliskin Adli Tip Kurumu Üst Kurulu'ndan istenilen raporun beklenilmesine, saniklarin 1 Temmuz - 1 Agustos 2022 arasindaki baz istasyonu kayitlarinin gönderilmesi için Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumuna yazi yazilmasina hükmetti.

Sanik Karaca'nin tutukluluk halinin devamina karar veren hakim, durusmayi 17 Nisan'a erteledi.

- Iddianameden

Davanin iddianamesinde, tutuklu sanik Ahmet Ozan Karaca'nin, 30 Temmuz 2022'de Çankaya ve Mamak ilçelerindeki Türkmen Alevi Bektasi Vakfi, Sahi Merdan Cemevi, Sivas Divrigi Gökçebel Dernegi ve Fatma Ana Cemevi'ne saldirida bulundugu belirtiliyor.

Tutuksuz saniklar Baver Gül ve Çagdas Can'in, Karaca'yi azmettirdigi belirtilen iddianamede, saniklarin, "halki kin ve düsmanliga alenen tahrik etme", "ibadethanelere ve mezarliklara zarar verme", "inanç düsünce ve kanaat hürriyetinin kullanilmasini engelleme" ve "silahla basit yaralama" suçlarindan 12 yil 10 aya kadar hapsi talep ediliyor.