Almanya'nin 2023 büyüme tahmini yüzde 0,2’ye yükseltildiBahattin Gönültas- Alman Ekonomi Bilirkisi Kurulu'nun degerlendirmesinde enflasyonun Avrupa'nin en büyük ekonomisi üzerinde baski olusturmaya devam edecegi kaydedildi

Almanya'nin 2023 büyüme tahmini yüzde 0,2’ye yükseltildiBahattin Gönültas- Alman Ekonomi Bilirkisi Kurulu'nun degerlendirmesinde enflasyonun Avrupa'nin en büyük ekonomisi üzerinde baski olusturmaya devam edecegi kaydedildi

BERLIN (AA) - Alman hükümetine ekonomik danismanlik yapan Ekonomi Bilirkisi Kurulu (SVR), daha istikrarli enerji arzi nedeniyle ülke ekonomisine iliskin büyüme tahminini 2023 için yüzde eksi 0,2’den yüzde 0,2’ye revize ederken, 2024 için de yüzde 1,3 olarak belirledi.

Ekonomi profesörlerinden olusan SVR, Almanya ekonomisine iliskin geçen yil kasim ayinda paylastigi, 2023-2024'ü kapsayan büyüme tahminlerinde güncelleme yapti.

Enflasyonun Avrupa'nin en büyük ekonomisi üzerinde baski olusturmaya devam edecegine dikkati çeken kurul, özellikle daha istikrarli enerji arzi nedeniyle ekonomik görünümün biraz daha iyilestigini, fakat gergin olmaya devam ettigini belirtti.

Kurul, 2023 yili için Gayrisafi Yurt içi Hasila (GSYH) büyüme tahminini yüzde eksi 0,2’den yüzde 0,2’ye çikarirken, 2024 büyüme beklentisini yüzde 1,3 olarak belirledi.

Enerji maliyetleri ve tedarik zinciri kesintileri dünya genelinde fiyatlari artirmaya devam ederken, SVR, ülkede bu yil ortalama enflasyonun ise yüzde 6,6 olacagini tahmin ediyor.

Kurul, enflasyonun 2024’te yüzde 3’e inecegi tahmininde de bulundu.

Monika Schnitzer, Veronika Grimm, Ulrike Malmendier, Achim Truger ve Martin Werding’dan olusan kurul, Sillicon Valley Bank'in iflas etmesi ve Credit Suisse'in yasadigi sikintilarin finansal piyasalarda belirsizligi artirdigini belirtti.

Söz konusu kurul, finansal piyasalarda bugünki çalkantilarin 2008 finansal krizinden çok farkli oldugunu belirterek, belirsizligin 2008 mali krizindeki gibi “degersiz finansal ürünler” tarafindan tetiklenmedigini vurguladi.

Ekonomi Bilirkisi Kurulu Baskani Monika Schnitzer, basin toplantisinda konuya iliskin degerlendirmesinde, “Enflasyon nedeniyle satin alma gücünün kaybi, daha zayif finansman kosullari ve dis talepteki yavas toparlanma ekonomide bu yil ve gelecek yil daha güçlü bir yükselisi engelliyor.” ifadesini kullandi.

Ekonomi Bilirkisi Kurulu uzmanlari önümüzdeki kisi da göz önünde bulundurarak enerji arzinda "önemli riskler" oldugu konusunda da uyardi.

SVR üyesi Veronika Grimm dogal gaz depolari tamamen dolsa bile önümüzdeki kis gaz sikintisi yasanmamasi için, yogun bir sekilde enerji tasarrufu yapilmaya devam edilmesi gerektigini belirtti.

Bu arada, Almanya ekonomisi, 2022'nin son çeyreginde, enerji krizi ve rekor enflasyonun etkisiyle bir önceki çeyrege göre yüzde 0,2 küçülmüstü.

Ekonomistler, Avrupa'nin en büyük ekonomisinin teknik olarak resesyona girdigini düsünürken, bu yilin ilk çeyreginde GSYH'nin düsüsünü sürdürmesi bekliyor.

Teknik resesyon, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yasanmasi" olarak ifade ediliyor.

Almanya, 10 yillik iyi bir ekonomik büyümeden sonra Kovid-19 salgininin ilk yili olan 2020'de 2009'dan beri ilk kez resesyon yasamisti.

Öte yandan, Alman hükümeti de ekonomide bu yil yüzde 0,2 büyüme bekliyor.