Almanya'da sanayi üretimi subatta yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde arttiBahattin Gönültas
BERLIN (AA) - Almanya'da sanayi üretimi, subatta motorlu tasit imalatindaki önemli yükselisle bir önceki aya göre yüzde 2 artarak beklentileri asti.
Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine iliskin subat ayi geçici verilerini açikladi.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretimi, subatta bir önceki aya kiyasla yüzde 2 artarak ekonomistlerin tahminlerini asti. Beklenti, sanayi üretiminin yüzde 0,1 artacagi yönündeydi. Sanayi üretimi, Subat 2022'ye göre de yüzde 2'lik düsüs beklentisine karsin yüzde 0,6 artis kaydetti.
Yüzde 3,5 olarak açiklanan ocak ayi sanayi üretim artisi da yüzde 3,7 olarak revize edildi. Sanayi üretimi, Aralik 2022'de yüzde 2,4 düsmüstü.
Veriler, subatta bir önceki aya kiyasla enerji ve insaat hariç sanayi üretiminin yüzde 2,4 arttigini ortaya koydu. Söz konusu dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye mali üretimi yüzde 3,4 ve ara mali üretimi yüzde 1,8 artti.
Subatta önceki aya kiyasla tüketim mallari üretiminde yüzde 1,4 ve insaatta yüzde 1,5 artis kaydedildi. Enerji üretimi ise yüzde 1,1 geriledi.
- "Almanya'daki en büyük sanayi sektörü (otomotiv), üretimini yüzde 7,6 artirdi"
Destatis açiklamasinda, subatta otomotiv sektöründeki önemli artisin genel sanayi üretimine özellikle büyük katki yaptigi belirtilerek, "Almanya'daki en büyük sanayi sektörü (otomotiv), üretimini Ocak 2023'e kiyasla mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis olarak yüzde 7,6 artirdi." denildi.
Öte yandan, Almanya'da fabrika siparisleri, gemi, rayli ve askeri araçlarda büyük siparislerin etkisiyle subatta yüzde 4,8 yükselisle art arda artisini üçüncü aya tasimisti.
Alman ekonomisi, 2022'nin son çeyreginde, enerji krizi ve rekor enflasyonun etkisiyle bir önceki çeyrege göre yüzde 0,4 küçülmüstü.
Ülke ekonomisi, Kovid-19 salgini sürecinde ortaya çikan darbogazlar hafiflese de faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalmasi ve alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ortaminda tüketicilerin satin alma gücünün azalmasi sonucu talepte yasanan durgunluktan olumsuz etkileniyor.
Ekonomistler, Avrupa'nin en büyük ekonomisinin teknik olarak resesyona girdigini belirtirken, GSYH'nin düsüsünü bu yilin ilk çeyreginde sürdürmesi bekleniyor.
Teknik resesyon, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yasanmasi" olarak ifade ediliyor.
Almanya, 10 yillik iyi bir ekonomik büyümeden sonra Kovid-19 salgininin ilk yili olan 2020'de 2009'dan itibaren ilk kez resesyona girmisti.
Alman hükümeti, ekonomide bu yil yüzde 0,2 büyüme bekliyor.