ABD'nin Montana eyaletindeki tren kazasinda 25 vagon raydan çiktiMurat Karadag

ABD'nin Montana eyaletindeki tren kazasinda 25 vagon raydan çiktiMurat Karadag

PARADISE (AA) - ABD'nin Montana eyaletinde meydana gelen tren kazasinda 25 vagon raydan çikti, trenin tasidigi yükün mahiyeti arastiriliyor.

Sanders Bölge Serifi Ofisinden Bill Brown, yaptigi açiklamada, Montana Rail Link firmasina ait trenin, Paradise kasabasindaki Clark Fork Nehri kenarinda raydan çikan 25 vagonundan bazilarinin nehre devrildigini söyledi.

Itfaiye ekipleri ile Montana Rail Link yetkililerinin kaza mahallinde incelemelerde bulundugunu aktaran Brown, tren yükünün tehlikeli olup olmadigina yönelik arastirmanin sürdügünü kaydetti.

- "Kazanin nedenlerini ortaya çikarmaya kararliyiz"

Montana Rail Link firmasi tarafindan yapilan açiklamada, vagonlardan herhangi bir tehlikeli madde sizintisinin yasanmadigi belirtilerek "Kazanin ardindan halk sagligina öncelik vererek bölgede meydana gelebilecek herhangi bir etkinin giderilmesi için her türlü adimi atmaya ve kazanin nedenlerini ortaya çikarmaya kararliyiz." ifadesine yer verildi.

ABD Senatosundaki Montana temsilcileri Steve Daines ve Jon Tester da sosyal medya hesaplarindan yaptiklari paylasimlarda, tren kazasini yakindan izlediklerini ve bölge yetkilileriyle temas halinde olduklarini duyurdu.

- Ohio'da tren kazalari

ABD'nin Ohio eyaletinin East Palestine kasabasi yakinlarindaki demir yolunda kimyasal madde tasiyan Norfolk Southern'e ait 150 vagonlu trenin 50 vagonu, 3 Subat'ta raydan çikarak infilak etmisti. Kaza sonrasi kimyasal maddeler etrafa yayilarak çevre felaketine neden olmus, yüksek miktarda zehirli kimyasal nedeniyle bölge sakinlerinin tahliyesine karar verilmisti.

Kazadan 3 gün sonra evlerine dönebilen çevre sakinleri, bas agrisi, göz yanmasi, öksürük ve halsizlik sikayetlerinde bulunmus, çevrede hayvan ölümlerine rastlandigi haberleri medyada yer almisti.

Kaza, kamuoyunun gündeminden uzun süre düsmezken, ayni sirkete ait baska bir yük treni de bir ay sonra Ohio'nun Springfield kentinde yine kaza yapmisti. 20 vagonun raydan çiktigi 4 Mart'taki ikinci kazada, ölen veya yaralanan olmazken, tehlikeli madde sizintisinin da yasanmadigi bildirilmis, sadece tedbir amaçli çevre sakinlerine güvenli alanda bulunmalari tavsiye edilmisti.

ABD'deki Federal yetkililer ve Kongre üyeleri, basta Ohio ve Minnesota'daki tehlikeli kimyasallar tasiyan tren kazalarinin ardindan yasanan çevre felaketleri nedeniyle tren isletmecilerini daha fazla güvenlik önlemleri almaya çagiriyor.

Federal kayitlara göre, ABD'de her yil 1000'in üzerinde tren kazasi yasaniyor.