ABD Baskani Biden'in katilmayacagi Sydney'deki Quad Zirvesi iptal edildiNuri Aydin

ABD Baskani Biden'in katilmayacagi Sydney'deki Quad Zirvesi iptal edildiNuri Aydin

CANBERRA (AA) - Avustralya Basbakani Anthony Albanese, ABD Baskani Joe Biden'in katilmayacagi Sydney'deki Dörtlü Güvenlik Diyalogu (Quad) ülkeleri zirvesinin iptal edildigini bildirdi.

Albanese, basina yaptigi açiklamada, Biden'in Sydney'e gelemeyecegini bildirdigine isaret ederek liderlerin bu hafta Japonya'da düzenlenecek G7 Zirvesi marjinda bir araya gelecegini, 24 Mayis için planlanan Quad Zirvesi'nin yapilmayacagini söyledi.

Biden'in Washington'daki "borç limiti" konusunda yapacagi görüsmeler nedeniyle zirveye katilmayacagini, bunun anlasilir oldugunu belirten Albanese, "Quad önemli bir yapi ve liderler seviyesinde görüsmelerin hafta sonunda yapilmasindan emin olmak istiyoruz." dedi.

Zirveye, Biden ve Albanese'in yani sira Hindistan Basbakani Narendra Modi ile Japonya Basbakani Kisida Fumio'nun katilmasi bekleniyordu.

Albanese ayrica Modi'nin gelecek hafta Sydney'i ziyaret edecegini belirtti.

Avustralya Basbakani Albanese, geçen ay yayimladigi mesajinda, Sydney kentinin 24 Mayis'ta, Quad 2023 Liderler Zirvesi'ne ev sahipligi yapacagini bildirmisti.

- "Demokrasi yayi"

ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasinda 2007’de baslatilan diyalog forumu Quad, 2017'de "dörtlü ittifak" haline dönüstürülmüstü.

Çin'e karsi gayriresmi stratejik forum seklinde bilinen ve "Asya'daki demokrasi yayi" olarak nitelendirilen ittifakin üyeleri, düzenli toplantilarla karsilikli bilgi alisverisinde bulunuyor.