AB: Sengen vizesi basvurularina ret oranindaki artis Türkiye'ye özgü degilSelen Temizer

AB: Sengen vizesi basvurularina ret oranindaki artis Türkiye'ye özgü degilSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonu sözcülerinden Anita Hipper, Türkiye'den Sengen vizesi için yapilan basvurulara ret oranindaki artisin, Türkiye'ye özgü bir durum olmadigini söyledi.

Hipper, günlük basin toplantisinda AA muhabirinin Türkiye'den Sengen vizesi için yapilan basvurulara ret oraninda artisin nedenleriyle ilgili sorusunu yanitladi.

Anita Hipper, "Açikça söylemeliyim ki; bu anlamda Türkiye ile ilgili özel bir durum söz konusu degil." dedi.

Hipper diger yandan Kovid-19 salgini nedeniyle vize degerlendirme süreçlerinde gecikmelerin yasandigini belirterek "Talep simdilerde yeniden artiyor. Bu, bazen vize prosedürlerini de etkileyebilir. Ancak yeniden belirtmek isterim; bu, Türkiye'ye özgü bir durum degil." diye konustu.

- Üye ülkelerin yetkisi dahilinde

AB'nin sorunun çözümüne iliskin herhangi bir girisimi olup olmayacagiyla ilgili soru üzerine Hipper, vize degerlendirmelerinin her zaman bireysel bazda yapildigini, üye ülkelerin sorumluluk ve yetki alaninda oldugunu belirtti.

Türkiye'deki misyonlar üzerinden 2022'de yapilan Sengen vizesi basvurularindan yüzde 15'i reddedilirken bu oran, bu sene yüzde 50 civarina yükselmisti.