AB, Polonya'ya karsi AB yasalarini ihlal ettigi gerekçesiyle "yasal süreç" baslattiÖmer Tugrul Çam

AB, Polonya'ya karsi AB yasalarini ihlal ettigi gerekçesiyle "yasal süreç" baslattiÖmer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, Polonya'nin AB yasalarini ihlal ettigi gerekçesiyle "resmi ihlal süreci" baslattigini duyurdu.

Komisyonun, mali yaptirimlari tetikleyebilecek ihlal süreci baslatma gerekçesinin, Polonya'da 31 Mayis'tan beri yürürlükte olan "Rus etkisi yasasi" olarak bilinen tartismali düzenleme oldugu bildirildi.

Yasa, Polonya hükümetinin 2007-2022 yillarinda Rusya'nin ülkeye müdahale ettigi iddialarini arastirmakla görevlendirecek yeni bir komisyon kurulmasinin önünü açiyor. Komisyon özellikle Moskova ile imzalanan ve hükümetin ülkeyi Rus enerjisine "asiri bagimli" hale getirdigini ifade ettigi gaz anlasmalarini inceleyecek.

Polonya parlamentosunun alt kanadi tarafindan atanacak 9 üyeli komisyonun çogunlugunun iktidar milletvekillerinden olusmasi bekleniyor.

AB Komisyonu, Polonya'da çikarilan yasanin demokrasi ilkesini, kanunlarin geriye yürümezligi ilkesini, etkin adli koruma hakkini ve veri koruma gereksinimlerini ihlal ettigini savunuyor.

Komisyon, yeni yasanin ayni zamanda demokratik süreçlere yersiz müdahalede bulundugunu, komitenin faaliyetlerinin seçimlere girecek adaylarin itibarini zedeleyecegini, bir kisinin Rus etkisi altinda hareket ettigine yönelik kararin o kisinin siyasi haklarini sinirlayabilecegini ifade ediyor.

- Muhalif figürlerin süreçten etkilenecegi iddiasi

Polonya, sonbaharda sandik basina gidecek. Ülkedeki muhalifler, "Rus etkisi yasasi" kapsaminda kurulacak komisyonun, eski basbakan ve su anda en büyük muhalefet partisi olan Sivil Platformun (PO) lideri Donald Tusk gibi önde gelen muhalefet figürlerini genel seçimler öncesinde hedef alabilecegini savunuyor.

Iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi, Tusk'i 2007-2014 döneminde basbakan olarak Rusya'ya karsi fazla dostane davranmakla ve 2014-2019 döneminde Avrupa Konseyi Baskani olarak Brüksel'e gitmeden önce Rusya lehine dogal gaz anlasmalari yapmakla suçluyor.

AB Komisyonu'nun ihlal süreci baslatmak için Polonya'ya yolladigi resmi bildirim mektubuna Polonya hükümetinin 21 is günü içinde karsilik vermesi gerekiyor. Komisyonun endiselerini giderecek bir yanit verilmezse AB Komisyonu Polonya'ya gerekçeli görüs gönderme karari verebiliyor. Bunun ardindan Polonya'ya mali cezalari içeren yaptirimlar getirilebiliyor.

AB Komisyonu, Ekim 2021'de Polonya'daki yargi reformu kapsaminda yapilan degisikliklerin hukukun üstünlügü ilkesini ihlal ettigi gerekçesiyle bu ülkeye günlük 1 milyon avro ceza vermisti.