Içisleri Bakani Soylu, Gaziantep'te "Kökünü Kurutma Operasyonu"na iliskin konustu:Okan Coskun- "49. Kökünü Kurutma Operasyonu kapsaminda 179 hedef belirlenmis, 179 hedefe saat 04.45 itibariyla 1529 polis ve jandarmanin katilimiyla operasyon baslatilmistir. Bu operasyonu da arkadaslarimiz basariyla gerçeklestirmis ve su ana kadar 179 hedefin 149'unu yakalamis oldular"- "Dün uzun zamandir takip ettigimiz ve 24 yillik cezasindan kaçan, hem de bir çok uyusturucu suçundan açik dosyasi bulunan bir uy

Içisleri Bakani Soylu, Gaziantep'te "Kökünü Kurutma Operasyonu"na iliskin konustu:Okan Coskun- "49. Kökünü Kurutma Operasyonu kapsaminda 179 hedef belirlenmis, 179 hedefe saat 04.45 itibariyla 1529 polis ve jandarmanin katilimiyla operasyon baslatilmistir. Bu operasyonu da arkadaslarimiz basariyla gerçeklestirmis ve su ana kadar 179 hedefin 149'unu yakalamis oldular"- "Dün uzun zamandir takip ettigimiz ve 24 yillik cezasindan kaçan, hem de bir çok uyusturucu suçundan açik dosyasi bulunan bir uy

GAZIANTEP (AA) - Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Gaziantep'te gerçeklestirilen "Kökünü Kurutma Operasyonu"nda 149 süphelinin gözaltina alindigini bildirdi.

Soylu, Gaziantep Emniyet Müdürlügü Kent Güvenlik Yönetim Sistemi binasinda düzenlenen basin toplantisinda, sahur vaktinde kahraman teskilatin Kökünü Kurutma Operasyonu gerçeklestirdigini söyledi.

Uyusturucuyla mücadelenin büyük bir inanç ve kararlilikla devam ettigini anlatan Soylu, devletin tüm kurumlariyla bu noktada var gücüyle çalistigini vurguladi.

Bugün itibariyla bir çogu uyusturucu imal ve ticaretinden olmak üzere 126 bin kisinin cezaevinde oldugunu dile getiren Soylu, "Yaptigimiz çalismalarda uyusturucu kullaniminin yogun oldugu metruk binalarin yikilmasi da dahil olmak üzere çalisma yürütüyoruz. Bu kapsamda 124 bin binadan 110 bini ya yikilmis ya da rehabilitasyona ugramistir. Bu geri kalan 14 bin binanin da yikilma islemi devam etmektedir." dedi.

Direkt uyusturucuya bagli ölüm sayisinin son 6 yilda yapilan mücadele çerçevesinde 941'ten 270'e düstügünü aktaran Soylu, Türkiye'nin, yaptigi çalismalar neticesinde büyük yakalamalar gerçeklestirdigini, büyük tehditleri bertaraf ettigini bildirdi.

Bakan Soylu, uyusturucuyla mücadeleyi kendi milletiyle beraber yürütmek isteyen Türkiye'nin bu anlamda da önemli kampanyalar düzenledigini belirterek, söyle konustu:

"Bu kapsamda En Iyi Narkotik Polisi Anne uygulamasini ortaya koyduk ve ayni zamanda uyusturucuyla mücadelede tarihinde ilk defa illerdeki risk durumunu ölçtük. Illerde 40, ilçelerde ise 32 kriterle riskleri belirledik. 65'in üzerindeki vilayette kanalizasyonlardan aldigimiz atiklarla uyusturucunun miktarini, nevini sürekli karsilastirma kabiliyetine sahip olan, bunun yaninda bir çok izleme ve müdahale mekanizmasini saglayabilir hale geldik. Bugünkü 49. Kökünü Kurutma Operasyonu gibi 48 tane Kökünü Kurutma Operasyonu yapmis, bir çok suçluyu yakalamis ve cezaevine göndermis Türkiye, ayni zamanda bir adim daha atmistir. Bu kapsamda uzun zamandir Adalet Bakanligimizla üzerinde çalistigimiz ve TBMM'ye önerdigimiz süreç, basariyla tamamlanmistir. Böylelikle özellikle metamfetamin, captagon ve bonzai gibi sentetik uyusturuculara yönelik yeni bir düzenleme ortaya konmus, bunun neticesinde sentetik uyusturucu nevi ve uyaricilarinin imal ve ticareti suçunda ceza alt siniri 10 yildan 15 yila çikarilmistir. Sadece bu degil ayni zamanda yine ayni düzenlemeyle uyusturucu uyarici madde bulundurmak ve kullanmak suçundan haklarinda alinan kamu davasinin ertelenmesi ve denetimli serbestlik karari verilenlere farkli cezalar verilebilecek ilave yükümlülükler getirebilecek bir tanimlama gerçeklestirilmistir. Bu da ayni zamanda bir erteleme süreci içerisinde yeniden uyusturucu kullanip kullanmamakla ilgili sürpriz testler yapabilme imkani tanimistir."

Yeni düzenlemelerle bu suçlardan cezaevinde bulunan hükümlülere de rehabilitasyon imkani tanindigini ifade eden Soylu, "Saglik Bakanligimizin da rehabilitasyon konusunda yapmis oldugu bir hazirlik kamuoyuyla paylasacagi bir süreç söz konusu. En önemli meselelerden bir tanesi, özellikle annelerin bizlerden istedigi konulardan bir tanesi zorunlu rehabilitasyon ve tedavi uygulamasidir. Bu da biraz önce bahsettigim kanunla beraber TBMM'den resmi gazete ile yürürlüge girmesiyle birlikte baslamistir. Yani hakimler 48 saat içerisinde zorunlu tedavi ve rehabilitasyon uygulamasina baslayabilme imkanina sahiptirler. Zorunlu tedavi ve rehabilitasyon cezaevlerinde de uygulanabilecektir ve buna yönelik yeni cezaevleri de insa edecegiz." diye konustu

Yapilan tüm bu düzenlemeler çerçevesinde önümüzdeki süreçte kökünü kurutma çalismalarinda bir kat daha basarili olabilme iradesinin ortaya konacagini belirten Soylu, Gaziantep'teki operasyonun detaylarini söyle açikladi:

"49. Kökünü Kurutma Operasyonu kapsaminda 179 hedef belirlenmis, 179 hedefe saat 04.45 itibariyla 1529 polis ve jandarmanin katilimiyla operasyon baslatilmistir. Bu operasyonu da arkadaslarimiz basariyla gerçeklestirmis ve su ana kadar 179 hedefin 149'unu yakalamis oldular. Allah onlardan razi olsun, çalismalarina ayni sekilde devam ediyorlar. Dün de uzun zamandir takip ettigimiz ve 24 yillik cezasindan kaçan, hem de bir çok uyusturucu suçundan açik dosyasi bulunan bir uyusturucu baronunu Istanbul emniyetimiz, istihbaratimiz ve Narkotik Baskanligimiz ortaya koydugu çalismayla yakalamistir."

Bakan Soylu, uyusturucuyla mücadelenin ayni sadakat ve kararlilikla devam edecegini sözlerine ekledi.