Çin Ulusal Halk Kongresinde devlet baskani yardimciligina Hang Cing seçildiEmre Aytekin

Çin Ulusal Halk Kongresinde  devlet baskani yardimciligina Hang Cing seçildiEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin'de Basbakan Birinci Yardimcisi Han Cing, ülkenin yeni Devlet Baskani Yardimcisi oldu.

Han, Çin Ulusal Halk Kongresinin (ÇUHK) baskent Pekin'de devam eden 14. döneminin 1. Genel Kurulu'nda, tek aday oldugu oylamada, 2 bin 952 delegenin tamaminin oyunu alarak devlet baskani yardimcisi seçildi.

Çin'de kabine islevini yerine getiren Devlet Konseyi'nde 2018'den bu yana Basbakan Birinci Yardimcisi olarak yer alan Han, yeni görevini gelecek 5 yilda sürdürecek.

Han, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) geçen yil düzenledigi 20. Ulusal Kongresinde partinin en üst karar organi, 7 kisilik Daimi Komite'deki koltugunu kaybetmis olmasina ragmen Kongre'de Daimi Komite'den ayrilan üyeler arasinda, 14. Ulusal Halk Kongresi'ne temsilci seçilen tek isim olmasi nedeniyle devlet baskan yardimciliginin en güçlü adayi olarak görülüyordu.

1954 yilinda Sanghay'da dünyaya gelen 68 yasindaki Han, Fudan Üniversitesi ve Sanghay Normal Üniversitesi'nde ögrenim gördü, ekonomi dalinda yüksek lisans derecesi aldi.

Han, 2003-2012 yillarinda Sanghay Belediye Baskani ve Parti Sekreteri Yardimcisi, 2012-2017 yillarinda ise Sanghay Parti Sekreteri olarak görev yapti.

Sanghay'da 2006 yilinda parti sekreterinin sosyal sigorta fonuyla baglantili bir yolsuzluk skandali nedeniyle görevden alinmasinin ardindan parti sekreterligine vekalet eden Han, o dönemde 7 ay süreyle geçici olarak bu göreve atanan Si Cinping ile birlikte çalisti.

Han, 2017'de ÇKP Daimi Komitesine seçildi, ardindan 2018'de Basbakan Birinci Yardimcisi olarak Devlet Konseyi'nin üyesi oldu.

Hong Kong ve Makau Isleri Merkezi Liderlik Grubu'na da baskanlik eden Han, bu iki özel idari bölge ile ilgili politikalara yön verdi.

Daha önce devlet protokolünde önemli yeri olan, gelecegin lideri görülen isimlerin seçildigi devlet baskani yardimciligi, Si'nin kendinden sonraki olasi lider adaylarina isaret etmekten kaçinan tutumu nedeniyle geri plana itilmisti.

Çin'de devlet baskani yardimcisinin iç siyasetteki agirligi sinirli olmakla birlikte uluslararasi iliskilerde ülkeyi temsil islevi nedeniyle hala önemli bir rol olarak görülüyor.