Fransa'da Neonazi gruplarla iltisakli bir polisin açiga alindigi iddia edildiAlaattin Dogru

Fransa'da Neonazi gruplarla iltisakli bir polisin açiga alindigi iddia edildiAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa, mesajlasma servisi Telegram'dan camiler ile Müslümanlara, siyahilere ve Araplara yönelik saldiri planlayan Neonazi sohbet gruplarinin ifsasinin ardindan bir polisin, bu gruplarla iltisakli oldugu gerekçesiyle açiga alindigi iddia edildi.

Liberation gazetesinin haberine göre, Valoi-d'Oise bölgesindeki Francoville'de bir polis memurunun memuriyeti, söz konusu gruplar arasinda oldugunun tespit edilmesiyle askiya alindi.

Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin'in hiçbir polis ve jandarmanin bu gruplarla iliskili olmadigi yönündeki açiklamalarinin aksine, Neonazi gruplar arasinda birçok jandarma ve polisin oldugu ifade ediliyor.

Tajmaat isimli Twitter hesabi camiler ile Arap, Müslüman ve siyahilere yönelik saldiri çagrilarinin yer aldigi 20 kadar Telegram grubunu ifsa etmisti.

Hesabin paylastigi ekran görüntülerinde, asiri sagci FRDeter Neonazi olusumu mensuplarinin bulundugu Telegram gruplarinda kullanicilarin irkçi yorumlar ve siddet çagrilari yaptigi görülüyordu.

Bazi kullanicilar da kendilerini Neonazi gruplarla iltisakli polisler veya askerler olarak tanimliyordu.

Paylasilan ekran görüntülerinde, 13 Nisan'da Lille kentinde camiye iftar vaktinde saldiri için kaç kisinin hazir oldugu soruluyordu.

Içisleri Bakani Darmanin, ifsaattan sonra Telegram'dan söz konusu gruplarinin kapatilmasini istemisti.