26. Avrasya Ekonomi Zirvesi 13-15 Mart tarihlerinde gerçeklestirilecekYunus Türk- Marmara Grubu Vakfi Genel Baskani Dr. Akkan Suver: - "Zirvede küresel is birliginin önemini ve barisa duydugumuz özlemi dile getirecegiz. Rusya-Ukrayna savasini, bölgesel çatismalari, küresel belirsizlikleri, enerji krizini, gida güvenligini konusacagiz"

26. Avrasya Ekonomi Zirvesi 13-15 Mart tarihlerinde gerçeklestirilecekYunus Türk- Marmara Grubu Vakfi Genel Baskani Dr. Akkan Suver:
- "Zirvede küresel is birliginin önemini ve barisa duydugumuz özlemi dile getirecegiz. Rusya-Ukrayna savasini, bölgesel çatismalari, küresel belirsizlikleri, enerji krizini, gida güvenligini konusacagiz"

ISTANBUL (AA) - Marmara Grubu Vakfi (MGV) tarafindan 13-15 Mart tarihleri arasinda 26’incisi düzenlenecek Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde Rusya-Ukrayna savasi, bölgesel çatismalar, küresel belirsizlikler, enerji krizi, gida güvenligi, iklim degisikligi, enerjide dönüsüm, toplumsal cinsiyet esitsizligi gibi basliklar konusulacak.

Marmara Grubu Vakfi açiklamasina göre, Türkiye’nin uluslararasi alanda en önemli sivil toplum organizasyonlarindan biri olan ve Marmara Grubu Vakfi tarafindan 13-15 Mart tarihleri düzenlenecek Avrasya Ekonomi Zirvesi için geri sayim sürüyor.

Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (IHKIB) ile Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin (TIM) is birliginde düzenlenecek zirveye, 44 ülkeden 300’ü askin siyasetçi, diplomat, akademisyen, inanç önderi ve is insani katilacak.

Açiklamada görüslerine yer verilen MGV Genel Baskani Dr. Akkan Suver, Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin "hür ve entelektüel" bir platform oldugunu belirterek, bugüne kadar 25 kez düzenlenen zirvelerde alaninda uzman, dünya çapinda taninan isimlerin katilimiyla küresel sorunlarin mercek altina alindigini ve çözüm önerilerinin sunuldugu kaydetti.

Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin 26’incisini "Güvensizligi bitir, is birligine basla" parolasi ile düzenleyeceklerini aktaran Suver, "Zirvede küresel is birliginin önemini ve barisa duydugumuz özlemi dile getirecegiz. Rusya-Ukrayna savasini, bölgesel çatismalari, küresel belirsizlikleri, enerji krizini, gida güvenligini konusacagiz. Iklim degisikligi, enerjide dönüsüm ve toplumsal cinsiyet esitsizligini mercek altina alacagiz." ifadelerini kullandi.

Deprem gibi dogal afetlerin ekonomiye etkilerini tartismaya açacaklarini anlatan Suver, "Bu yil Cumhuriyetimizin kurulusunun 100. yildönümü. Biz de zirvede ‘Türkiye Cumhuriyeti 100 Yasinda’ baslikli özel bir oturum düzenleyecegiz. Bu oturumda bir uygarlik projesi olan Cumhuriyetimizin kurulus felsefesini ve temel ilkelerini ele alacagiz.

Ikinci özel oturumumuzda Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin kurulusunda büyük pay sahibi olan Azerbaycan’in milli lideri Haydar Aliyev’i anacagiz. ‘Rusya-Ukrayna Savasi’nin birinci yilinda, kutuplasmis dünyanin analizi’ basligi altinda bir de ‘bilge insanlar oturumu’ düzenleyecegiz. Bu oturuma 11. Cumhurbaskanimiz Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar ve daha önce ülkelerinde cumhurbaskanligi yapan 14 isim katilacak." degerlendirmesinde bulundu.

Akkan Suver, zirvede 6 Subat’ta Türkiye’yi sarsan depremlerin sonuçlarinin yani sira Cumhuriyet’in ikinci yüzyil vizyonunun da katilimcilarla paylasilacagini sözlerine ekledi.

- "Büyük afet karsisinda uluslararasi ölçekte gerçeklesen dayanismanin bizim için anlami çok büyük"

IHKIB Baskan Yardimcisi Mustafa Pasahan da Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin hazirliklari devam ederken Türkiye’nin büyük bir deprem felaketi ile sarsildigini animsatti.

Depremin ilk anindan itibaren tüm ülke gibi hazir giyim ihracatçilarinin da seferber oldugunu anlatan Pasahan, "Afetzedelere yardim için tüm imkânlarimizi harekete geçirdik. Zorlu kis kosullarinda afetzedelerin geçici barinma sorununun çözümü konusunda üzerimize düseni yapmaya çalistik. TIM’in baslattigi konteyner ve prefabrik konut projesine maksimum düzeyde katki sunduk." degerlendirmesinde bulundu.

Bu büyük afette sadece yurt içinde degil, uluslararasi ölçekte de örnek bir dayanismaya tanik olduklarini ifade eden Pasahan, "Benzerine az rastlanan bu dayanisma için tüm ülkelere tesekkürü borç biliyorum. Deprem bölgesindeki tekstil ve hazir giyim tesislerimizde üretim geçici bir süre durdu. Bu süreçte is ortaklarimiz bizimle büyük bir dayanisma sergilediler. Bagislariyla depremzedelerimizin yaninda olurlarken, üretimde meydana gelen geçici aksakliklar konusunda anlayis gösterdiler." ifadelerini kullandi.

Büyük afet karsisinda uluslararasi ölçekte gerçeklesen dayanismanin anlaminin çok büyük oldugunu dile getiren Pasahan, bu dayanismanin bölgesel çatismalardan, krizlerden yorulan dünyaya da iyi geldigini düsündügünü belirtti. Pasahan, "Acimizi oldugu gibi sevincimizi de hep birlikte paylasacagimiz, barisin ve huzurun egemen oldugu bir dünya hayal ediyorum. Avrasya Ekonomi Zirvesi de 26 yildir bu ideali gerçeklestirmek için çalisiyor." açiklamasini yapti.