Ukrayna, AB ülkelerine ek silah ve mühimmat saglama çagrisi yaptiEkip

Ukrayna, AB ülkelerine ek silah ve mühimmat saglama çagrisi yaptiEkip

KIEV (AA) - Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Avrupa Birligi (AB) üyesi ülkelere, Ukrayna'ya ek hava savunma sistemleri, tank mermileri, tanksavar sistemleri, uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlar ve diger teçhizatlar saglama çagrisinda bulundu.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Kuleba, AB ülkeleri Disisleri Bakanlari Konseyi toplantisinda video konferans yoluyla konusma yapti.

Ülkesi için topçu mühimmatinin öncelikli ihtiyaç oldugunu belirten Kuleba, "Mesele sadece miktar degil, ayni zamanda tedarik hiziyla ilgili. Ne kadar çabuk mermi alirsak o kadar çok hayat kurtulur." dedi.

Bakan Kuleba, Avrupali mevkidaslarinin Ukrayna için silah ve mühimmat alimini finanse etmek ve ortaklarin stoklarini yenilemek için Avrupa Baris Fonu'nu 2 milyar avro daha artirma girisimini takdirle karsiladigini dile getirdi.

Estonya'nin girisimi temelinde ortak mühimmat alimi önerisi için AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e ve tüm AB üyesi devletlere tesekkür eden Kuleba, söyle konustu:

"Ukrayna, bazi Avrupa devletleriyle Avrupa Savunma Ajansi arasinda ortak mühimmat alimi anlasmasi imzalama girisimini takdirle karsiliyor. Bunun hizli sekilde uygulanmasini ve Ukrayna Silahli Kuvvetleri için mühimmatin bir an önce teslim edilmesini bekliyoruz. Bu zaferi yakinlastiracak stratejik bir adimdir."

Kuleba, AB üyelerine, Ukrayna'ya ek hava savunma sistemleri, tank mermileri, tanksavar sistemleri, uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlari ve diger teçhizatlari saglama çagrisi yapti.

Sistemli silah onarimi ve üretiminin önemini vurgulayan Kuleba, "Rusya'nin er ya da geç potansiyelini kaybedecegini, bu nedenle simdiden Ukrayna askerlerine maksimum sayida silah ve mermi saglamanin önemli oldugunu" sözlerine ekledi.