CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, "Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi"nde konustu:Ali Korkmaz- "Kuvvetler ayriligini getirmek zorundayiz. Yasama, yargi ve yürütmeyi saglikli isleyen, birbirini denetleyen güçler haline getirmek zorundayiz" - "21. yüzyilin Türkiyesi'nin temel hedefi bilim, sanayide ve teknolojide çip üreten bir ülke olmaktir. Hedefi yüksek koyacagiz ve o hedefi mutlaka yakalayacagiz"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, "Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi"nde konustu:Ali Korkmaz- "Kuvvetler ayriligini getirmek zorundayiz. Yasama, yargi ve yürütmeyi saglikli isleyen, birbirini denetleyen güçler haline getirmek zorundayiz"
- "21. yüzyilin Türkiyesi'nin temel hedefi bilim, sanayide ve teknolojide çip üreten bir ülke olmaktir. Hedefi yüksek koyacagiz ve o hedefi mutlaka yakalayacagiz"

IZMIR (AA) - CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Kuvvetler ayriligini getirmek zorundayiz. Yasama, yargi ve yürütmeyi saglikli isleyen, birbirini denetleyen güçler haline getirmek zorundayiz." dedi.

Kemal Kiliçdaroglu, Izmir Büyüksehir Belediyesinin Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenledigi "Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi"nin "Millet Ittifaki Genel Baskanlari Bulusmasi" oturumunda yaptigi konusmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerini hatirlatarak, siyasi bagimsizligin kaliciligini saglayan temel unsurun "ekonomik bagimsizlik" oldugunu söyledi.

Demokrasi ve güçlü parlamenter sistemi savunduklarini belirten Kiliçdaroglu, söyle konustu:

"Demokrasinin gelismedigi hiçbir ülke gelismemistir. Dolayisiyla dünyaya baktiginizda kisi basina gelirin en yüksek oldugu ülkelerin tümünde güzel bir demokrasi anlayisi ve gelenegi vardir. Biz de demokrasimizi gelistirmek zorundayiz. Kuvvetler ayriligini getirmek zorundayiz. Yasama, yargi ve yürütmeyi saglikli isleyen, birbirini denetleyen güçler haline getirmek zorundayiz. Saglikli isleyen hiçbir demokraside denetimsiz alan yoktur. Her bir alan mutlaka denetlenir."

Iktidar sahiplerinin halka hesap vermedigi durumlarda demokrasinin islemeyecegini ifade eden Kiliçdaroglu, kuracaklari Ulusal Vergi Konseyi ile toplanan vergilerin nereye harcandigini rapor haline getireceklerini kaydetti.

- "21. yüzyilin ekonomisi artik bir tarim, bir sanayi ekonomisi degil"

Kiliçdaroglu, TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu disinda Kesin Hesap Komisyonu kuracaklarini belirterek, bu komisyonun baskaninin da ana muhalefet partisinden olacagini ifade etti.

Ikinci hedeflerinin "üreten Türkiye" oldugunu belirten Kiliçdaroglu, "21. yüzyilin ekonomisi artik bir tarim, bir sanayi ekonomisi degil. 21. yüzyilin ekonomisi artik bilgi ekonomisidir. Hangi ülke bilgi üretirse o ülke hizla büyür ve kalkinir. Bilgiyi nerede üretecegiz? Üniversitelerde. O nedenle bizim iktidarimizda, Millet Ittifaki'nin iktidarinda üniversitelerde her türlü düsünce özgürce tartisilacak. Hiç kimse, hiç kimse farkli düsündü diye üniversiteden atilmayacak. Üniversiteler birer bilgi yuvasi olacak ve üniversiteler bilgi üretecek." diye konustu.

Katma degeri yüksek ürün üretemeyen Türkiye'nin gelisemeyecegini kaydeden Kiliçdaroglu, "21. yüzyilin Türkiyesi'nin temel hedefi bilim, sanayide ve teknolojide çip üreten bir ülke olmaktir. Hedefi yüksek koyacagiz ve o hedefe mutlaka yakalayacagiz." dedi.

Kiliçdaroglu, "güçlü bir sosyal devlet insa" edeceklerini dile getirerek, söyle konustu:

"Güçlü bir sosyal devlet insa edemezseniz istediginiz kadar üretin ama hakça bölüsmezseniz, toplumun bir kesimi yoksul, bir kesimi varsil olursa orada huzur olmaz. Orada bereket de olmaz. Huzurun olmasi, yaratilan kaynagin hakça bölüsülmesine baglidir yani hiçbir çocugun yataga aç girmedigi, güzel bir Türkiye'yi, demokrasiyle, sosyal devletle yeniden insa edebiliriz. Hiç kimsenin kendisini devletin gölgesi altinda, güvence altinda hissetmedigi degil, hissettigi bir devleti insa etmek zorundayiz."

Sürdürülebilirligi de hedef olarak aldiklarini anlatan Kiliçdaroglu, sözlerine söyle devam etti:

"Dünya hizla degisiyor. Bilimde, teknolojide büyük degisimler oluyor. Siz bu degisime ayak uydurmak zorundasiniz. Sürdürülebilirligin kilit anahtari devlete liyakattir yani birikimli insanlarin devlet yönetiminde olmasidir. Yani birikimli, üreten insanlarin üniversitelerde olmasidir. Yani burada degisim, degisime ayak mi uyduracagiz, degisime öncülük mü yapacagiz? Bunun kararini vermek zorundayiz. Biz degisime ayak uydurmak istemiyoruz. 'Onlar yapti, biz de yapalim'... Hayir, biz yapalim, onlar bizi izlesinler. Dolayisiyla degisime, dönüsüme, atilima öncülük yapan bir Türkiye'yi, sadece kendi bölgesinde degil, gerektiginde dünyada öncülük yapan bir Türkiye'yi insa etmek istiyoruz."

Kiliçdaroglu, egitim sisteminde köklü degisiklikler yapacaklarini belirterek, "Çocuklarimiz neyi merak ediyorlarsa, arastirabilecekleri alanlar, onlari suçlamadan, onlari cezalandirmadan, 'Neden soru soruyorsun?' demeden, ne kadar çok nitelikli soru sorabilirlerse egitimin de o kadar degerli oldugunu görecegiz. Bu, sürdürülebilirligin liyakatle beraber temel anahtarlarindan birisidir." diye konustu.