ABD Ulusal Meteoroloji Servisi: Kanada yanginlarindan gelen dumanlar günlerce sürecekDildar Baykan Atalay

ABD Ulusal Meteoroloji Servisi: Kanada yanginlarindan gelen dumanlar günlerce sürecekDildar Baykan Atalay

ANKARA (AA) - ABD Ulusal Meteoroloji Servisi, Kanada'daki orman yanginlarindan çikan dumanin, ABD'ye ulasmasi nedeniyle olusan kötü ve sagliksiz hava kosullarinin, ülkede birkaç gün sürecegi uyarisinda bulundu.

Ulusal Meteoroloji Servisi Meteorolojisti Bryan Ramsey, yaptigi açiklamada, su anki olumsuz hava kosullarinin, günler hatta haftalar boyu sürebilecegini kaydetti.

Kanada'da ve ABD'nin özellikle dogu yakasinda etkili olan dumanlar, milyonlarca insanin hayatini olumsuz etkilerken, bu durumun hafta sonuna kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.

- Washington'daki okullara yangin düzenlemesi

Washington DC Belediye Baskani Muriel Bowser, kentteki okullara, teneffüste ögrencilerin disari çikmasini, açik havadaki sporlari ve saha gezilerini iptal etme talimati verdi.

Philadelphia kentinde ise yetkililer, sokakta yasayan ve dumanlardan etkilenen kisilerin siginmasi için alanlar olusturdu.

- New York Valisinden "acil durum krizi" degerlendirmesi

New York Valisi Kathy Hochul, bölgedeki durumu "acil durum krizi" olarak nitelendirdi.

Normalde hava kalitesi endeksi 50 olmasi gerekirken, New York'un bazi kesimlerinde dün bu oran 400'lere kadar ulasti.

Kanada'da yaklasik 400 noktada süren orman yanginlari, yaklasik 20 bin kisiyi yerinden etti.

ABD ise Kanada'ya 600 itfaiyeci ve ekipman gönderdi.

Orman yanginlarinin atmosfere önemli derecede kirletici saldigi ve yanginlardan çikan dumanin, akcigerlere girerek astim ve bronsit gibi saglik sorunlarina neden olan PM2.5 adi verilen ince parçacikli madde içerdigi ifade ediliyor.