Türkiye'nin makine ihracati 8 ayda 18,6 milyar dolara yükseldiUgur Aslanhan- Makine Ihracatçilari Birligi Baskani Kutlu Karavelioglu: - "Dünyada son yillarin en düsük büyüme rakamlarinin gerçeklestigi bir çeyregi ve küresel ticaretin hizli daraldigi bir yili geride birakirken, makine ihracatimizdaki yüzde 11,1'lik artisin rakiplerimizi kiskandirdigini söyleyebiliriz"

Türkiye'nin makine ihracati 8 ayda 18,6 milyar dolara yükseldiUgur Aslanhan- Makine Ihracatçilari Birligi Baskani Kutlu Karavelioglu:
- "Dünyada son yillarin en düsük büyüme rakamlarinin gerçeklestigi bir çeyregi ve küresel ticaretin hizli daraldigi bir yili geride birakirken, makine ihracatimizdaki yüzde 11,1'lik artisin rakiplerimizi kiskandirdigini söyleyebiliriz"

ISTANBUL (AA) - Türkiye'nin makine ihracati yilin 8 ayinda 2022'nin ayni dönemine göre yüzde 11,1 artarak 18,6 milyar dolara yükseldi.

Makine Ihracatçilari Birligi'nden (MAIB) yapilan açiklamaya göre, makine imalat sanayisinin ihracati, bu yilin ocak-temmuz döneminde serbest bölgeler dahil edildiginde 18,6 milyar dolara ulasti.

En fazla ihracat gerçeklestirilen 5 Avrupa ülkesi olan Almanya, Italya, Birlesik Krallik, Fransa ve Ispanya'da düsüs yasanirken, makine fiyatlarindaki yükselisin etkisiyle gelirler yüzde artti. Kilogram basina ortalama ihracat birim fiyatlarinin 7,2 dolar oldugu sektörde, ABD ve Rusya'ya yapilan ihracatta birim fiyatlar 10 dolarin üzerinde seyretti.

Açiklamada konuya iliskin degerlendirmeleri yer alan Makine Ihracatçilari Birligi (MAIB) Baskani Kutlu Karavelioglu, küresel enflasyonla mücadelenin henüz istenen sonuçlari vermedigi bu dönemde, sikilasma egilimlerinin büyüme oranlari üzerindeki baskisinin sürdügünü bildirdi.

Gelecek 8-9 aylik sürecin isletmelerin yeni gelismelere karsi dirençli olmasi gereken bir dönem olacagini kaydeden Karavelioglu, su bilgileri verdi:

"Makine ihracatimizin yüzde 61,2'sini yaptigimiz Avrupa'da faiz artislarinin sürme ihtimali, zayif büyümenin yil sonuna kadar devam etmesi anlamina geliyor. Bu süreç en yüksek üretim ve pazar entegrasyonumuzun bulundugu Almanya'da, iki büyük pazari Rusya ve Çin ile ticaretindeki sinirlamalar nedeniyle bir küçülme dönemi olarak yasanabilir.

Bununla birlikte, Almanya'nin tüm sikintili dönemlerinde Türkiye'deki makine imalatçilarinin üretim ve rekabet gücünden daha fazla yararlanmak ihtiyaci duymus oldugunu, bütün zorlu süreçlerin yeni is birliklerinin gelistirilmesi konusunda sira disi firsatlar sundugunu gözden kaçirmamaliyiz."

- "Gelismis ülkelerin üretiminin daraldigi ilk yarida bizim üretimimiz yüzde 9,7 artti"

Kutlu Karavelioglu, dünyada son yillarin en düsük büyüme rakamlarinin gerçeklestigi bir çeyregi ve küresel ticaretin hizli daraldigi bir yili geride birakirken, makine ihracatindaki yüzde 11,1'lik artisin rakiplerini kiskandirdigini söyleyebileceklerini vurguladi.

Gelismis ülkelerin makine üretiminin daraldigi ilk yarida Türkiye'nin üretimlerinin yüzde 9,7 arttigini kaydeden Karavelioglu, "Finansmana erisimin tüm dünyada zorlastigi ve yatirim maliyetlerinin isletmelerin istahini kestigi bu ortamda, ihracatimizi artirmanin yeni yollarini arayacagiz." ifadesini kullandi.

Karavelioglu, Türkiye'de makine ve teçhizat yatirimlarindaki artisa isaret ederek, bu artisin büyüme verileri açisindan olumlu oldugunu anlatti.

Yilin 7 ayinda Çin'in Türkiye'ye 7 makine ihracati yaptigini kaydeden Karavelioglu, "Ihracatta karsilastigimiz yüzde 35'lik vergileri düsününce Çin ile serbest ticaret anlasmasi imzalasak yeridir diyoruz." degerlendirmesinde bulundu.