Türkiye-Japonya Is ForumuAbdulselam Durdak- Ticaret Bakani Ömer Bolat: - "Türkiye ve Japonya arasindaki ikili ticaret hacmi 2022 itibariyla 5 milyar dolar seviyesini asmis durumdadir. Ticaretimizin 2023 yilinin sonunda ise 6 milyar dolar sinirini asacagini öngörmekteyiz" - "Japonya'nin dünyada yaklasik 2 trilyon dolari bulan yurt disi dogrudan yatirim portföyü içinde Türkiye'deki payinin daha fazla artmasini da gönülden bekledigimizi ifade etmek istiyorum"

Türkiye-Japonya Is ForumuAbdulselam Durdak- Ticaret Bakani Ömer Bolat:
- "Türkiye ve Japonya arasindaki ikili ticaret hacmi 2022 itibariyla 5 milyar dolar seviyesini asmis durumdadir. Ticaretimizin 2023 yilinin sonunda ise 6 milyar dolar sinirini asacagini öngörmekteyiz"
- "Japonya'nin dünyada yaklasik 2 trilyon dolari bulan yurt disi dogrudan yatirim portföyü içinde Türkiye'deki payinin daha fazla artmasini da gönülden bekledigimizi ifade etmek istiyorum"

ISTANBUL (AA) - Ticaret Bakani Ömer Bolat, Türkiye ve Japonya arasindaki ikili ticaret hacminin 2022 itibariyla 5 milyar dolar seviyesini astigini belirterek, "Ticaretimizin 2023 yilinin sonunda ise 6 milyar dolar sinirini asacagini öngörmekteyiz." dedi.

Japonya ve Türkiye arasindaki ekonomik iliskilerin gelismesinde köprü görevi gören Japon Dis Ticaret Teskilati (JETRO) tarafindan düzenlenen Japonya-Türkiye Is Forumu, Ticaret Bakani Ömer Bolat ve Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakani Nishimura Yasutoshi'nin katilimiyla Istanbul'da gerçeklestirildi.

Bakan Bolat, forumun açilisinda yaptigi konusmada, Japonya ve Türkiye arasindaki ekonomik ve ticari is birligini daha da ileri tasimak amaciyla bir araya geldiklerini ve her iki ülkenin de birbirinin kültürel zenginligine duydugu ilginin, tarihsel baglarin ve karsilikli sayginin gelecege dair umutlarin artmasina zemin olusturdugunu dile getirdi.

Türkiye ile Japonya arasinda karsilikli dostlugun, sempatinin, güvenin çok yüksek oldugunu vurgulayan Bolat, iki ülke arasinda siyasi, ekonomik ve ticari iliskiler alaninda hiçbir zaman kayda deger bir ihtilafin dahi vuku bulmadigini, karsilikli saygi ve dostluk temelinin daima hakim oldugunu kaydetti.

Türkiye'de 6 Subat'ta yasanan ve "Asrin Felaketi" olarak nitelendirilen depremin ardindan, Japonya hükümeti ve halkinin gösterdigi dayanisma için tesekkür eden Bolat, depremden zarar gören sehirlerin yeniden insasi ve ekonomilerinin canlandirilmasi için Japonya ile is birligini çok boyutlu olarak devam ettirmek istediklerini söyledi.

"Yeni Yüzyilda Yeni Is Birlikleri" temali Türkiye-Japonya Is Forumu'nun, ticaret ve yatirim alaninda daha fazla firsat arayisini simgeledigine dikkati çeken Bolat, sunlari kaydetti:

"Bu çerçevede her iki ülkeden 250'ye yakin is insaninin burada bir araya gelmesi, yeni sektörleri ve yeni cografyalari da kapsayacak sekilde, yeni is birligi olanaklarini degerlendirmek üzere burada bir araya gelmeleri çok önemlidir. Inaniyorum ki bu bulusma hem Japon hem de Türk is dünyasi için uzun vadeli ve karsilikli fayda saglayacak yeni is birliklerinin temelini atacaktir.

Hükümetimizin kuruldugu üç aydan bu yana geçen süre içinde hemen hemen birçok batili ülkelerden, Asya ülkelerinden, Islam ülkelerinden çok sayida ülkelerle bakanlar düzeyinde yaptigimiz toplantilar, görüsmeler yeni dönemde Türkiye ile ticaret ve yatirim is birlikleri konusunda uluslararasi düzeydeki büyük ilgiyi ortaya koymaktadir. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Kiymetli Japon mevkidasim Sayin Nishimura ile bu sabah gerçeklestirdigimiz görüsmemiz ve sonucunda imzaladigimiz ortak deklarasyon ile Türkiye ve Japonya arasindaki ticari iliskilerin daha da güçlendirilmesine yönelik önemli bir adim atmis oldugumuzu da burada memnuniyetle ifade etmek istiyorum."

- "Ikili ticaretin daha dengeli bir yapiya kavusturulmasina öncelik vermeliyiz"

Bakan Bolat, Türkiye ve Japonya arasindaki ikili ticaret hacminin 2022 itibariyla 5 milyar dolar seviyesini astigini ve ticaretin, bu yilin sonunda 6 milyar dolar sinirini asacagini ön gördüklerini belirtti.

Bolat, "Ülkemiz aleyhine dis ticaret dengesindeki açik durumu, ikili ticaretimizin en kisa sürede daha dengeli bir yapiya kavusturulmasi noktasinda da birlikte çalismamiz ve öncelik vermemiz gerektigini göstermektedir. Bu noktada belirtmeliyim ki dünyadaki o büyük salgin ve daha sonra bölgemizdeki sicak savas ve ardindan yasadigimiz deprem sürecinde kismen duraksayan Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklik Anlasmasi müzakerelerinin yeniden baslatilmasi noktasinda, teknik düzeydeki ekiplerimizin bir araya gelmesi noktasinda misafir bakan dostumuzla karar almis bulunuyoruz. Bu çerçevede söz konusu anlasma ile iki ülke arasindaki ticari iliskilerin daha dengeli ticaret zeminine oturmasi konusunda da birlikte gayret gösterme ve çalisma karari aldik. Bu anlasmanin Türkiye-Japonya diplomatik iliskilerinin 100. yil dönümüne yakisir bir sekilde kazan-kazan prensibi temelinde sonuçlanmasini yürekten arzuluyoruz." seklinde konustu.

- "Dogrudan yatirimlarin artmasini bekliyoruz"

Diger taraftan özellikle 1990'li yillarda baslayarak çok sayida yatirimcinin Japonya'dan Türkiye'ye geldigini ifade eden Bolat, yaklasik 280 yatirimcinin Türkiye'de üretim faaliyetlerinde bulundugunu aktardi.

Bolat, "Biz de kendilerinin ülkemizde yaptigi bu çalismalardan büyük bir memnuniyet duymaktayiz. Japonya'nin ülkemizdeki yatirimlarinin daha fazla arttirilmasi konusundaki istegimizi Japon misafir bakanimiza ilettik. Kendileri de bu konuda gayret edecegini ifade ettiler. Japonya'nin dünyada yaklasik 2 trilyon dolari bulan yurt disi dogrudan yatirim portföyü içinde Türkiye'deki payinin daha fazla artmasini da gönülden bekledigimizi ifade etmek istiyorum." dedi.

- "Türkiye, uluslararasi yatirimlar için adeta bir cazibe merkezi niteliginde"

Bakan Ömer Bolat, Türkiye'nin özel jeostratejik konumu, dinamik ve istikrarli sekilde büyüyen ekonomisi, gelismis beseri sermayesi, genis ticaret aglari ve AB ile sahip oldugu Gümrük Birligi sayesinde uluslararasi yatirimlar için adeta bir cazibe merkezi konumuna geldigini vurguladi.

30 milyar dolari son 20 yilda olmak üzere ülkede 280 milyar dolarlik dogrudan yabanci yatirim stoku bulunduguna isaret eden Bolat, bu rakami daha da arttirmak için büyük bir gayretle çalistiklarini söyledi.

Japonya'nin ise teknoloji, finansman ve inovasyon gücü ile küresel ekonominin en önde gelen aktörlerinden birisi konumunda oldugunu dile getiren Bolat, "Birçogunuzun, Türkiye ve Japonya'da yatirimlari oldugunu veya is yaptigini biliyoruz. Sizlerin arasindaki sinerjinin, yeni ve inovatif projelerin hayata geçirilmesine imkan taniyacagina inaniyorum. Bu kapsamda, alternatif enerji teknolojileri, elektrikli araba ekosistemi, alt ve üst yapi projeleri, dijital ekonomi, akilli sehirler gibi birçok alanda ortak girisimler gelistirebilir, özellikle, iklim degisikligi ile mücadele ve sürdürülebilir enerji kaynaklari konularinda is birligi yaparak hem ülkelerimizin hem de uluslararasi toplumun bu alanlardaki global hedeflerine katki saglayabiliriz." degerlendirmesini yapti.

- "Ukrayna'nin yeniden insasi konusunda büyük bir is potansiyeli ortaya çikacaktir"

Ayrica Japon sirketlerinin, Ortadogu, Orta Asya ve özellikle Afrika bölgelerindeki Türk firmalariyla is birligi ve ortak yatirimlar yapmaya istekli olduklarini ve bu noktada baska bir potansiyel is birligi alani da bulundugunu anlatan Ömer Bolat, söyle devam etti:

"Bunu bu sabahki görüsmemizde misafir Japon bakanimiz da ifade ettiler. Bunu isitmekten de büyük bir memnuniyet duyduk. Bu noktada ayrica savas sonrasi Ukrayna'nin yeniden imari konusunda, Türk ve Japon firmalari arasinda büyük bir is potansiyeli ortaya çikacaktir. Sirketlerimizin bu bölgede is birligi gelistirebilmeleri için simdiden harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz. Bu noktada düzenleyici kurumlar olarak da Türk hükümeti ve Japon hükümeti olarak yaninizda oldugumuzu ifade etmek istiyorum."

- "10 Ekim'de Izmir'de ikinci bir is forumu daha düzenlenecek"

Bakan Bolat, Japonya ile Türkiye arasindaki köklü is birligi ve dostluk iliskilerinin daha da güçlenmesini çok önemsediklerini vurguladi.

Japonya'nin Türkiye için çok degerli dost ve müttefik bir ülke oldugunu belirten Bolat, sözlerini söyle tamamladi:

"Hem Japon hem de Türk Is insanlarinin kültürel zenginliklerimizi, ticaret ve yatirim is birliklerimizin daha da güçlenmesini çok önemsedigimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu noktada daha büyük yeni ortak projelerle sizlerin bir arada yeni is birliklerine zemin hazirlamanizi büyük bir ilgiyle bekliyoruz. Bugünkü Türkiye-Japonya Is Forumu bu hedefe giden yolda çok önemli bir adim ve insallah yeni dönem için önemli bir dönüm noktasi olacaktir. 10 Ekim'de Izmir'de DEIK'in organizasyonuyla ve Japonya Is Federasyonu üyeleri arasinda ikinci bir is forumu da gerçeklestirilecektir. Bu forumun çok basarili, verimli, hayirli is birliklerine vesile olmasini, zemin hazirlamasini cenabi Allah'tan niyaz ediyor, katiliminizdan dolayi hepinize sükranlarimizi sunuyorum. Japonya'dan gelen çok degerli bakanimiz ve resmi heyetine ve is insanlarina ve JETRO'ya bir kez daha tesekkür ediyorum."