TZOB'a göre ramazanda markette 39 ürünün 30'unun fiyatinda artis, 9'unda düsüs olduDeniz Çiçek Palabiyik

TZOB'a göre ramazanda markette 39 ürünün 30'unun fiyatinda artis, 9'unda düsüs olduDeniz Çiçek Palabiyik

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, ramazan sonunda market fiyatlarinda 39 ürünün 30'unda artis, 9'unda ise düsüs oldugunu ifade etti.

Bayraktar, kirmizi et fiyatlari ve ramazan ayinda üretici ile market fiyatlari arasindaki degisimlere iliskin açiklama yapti.

Et fiyatlarinda yasanan artislar nedeniyle damizlik hayvanlarin kesime gitme tehlikesiyle karsi karsiya oldugunu bildiren Bayraktar, "Süt üreticisinin (hayvani beslemek yerine kestirdiginde daha fazla para kazanirim' düsüncesiyle hareket etmesinin önüne geçilmelidir. Dolayisiyla süt üreticilerimizin desteklenmesine odaklanilmadir. Aksi takdirde damizlik hayvan sayisinin azalmasiyla eti ve süt ürünlerini daha pahali tüketmek zorunda kaliriz." degerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, hayvancilikta temel yaklasimin ithalat degil, iç üretimi artirmak olmasi gerektigini de aktardi.

- En fazla kabagin fiyati düstü

Bayraktar, TZOB olarak üreticiden tüketiciye halkin tamamini yakindan ilgilendiren gida fiyatlarindaki degisimleri ramazanda da takip ettiklerini belirterek, "Ramazan sonunda market fiyatlarinda 39 ürünün 30'unda fiyat artisi, 9'unda ise fiyat düsüsü oldu. Ramazanin son günlerinde markette en fazla fiyat artisi yüzde 45,2 ile kuru soganda görüldü. Kuru sogandaki fiyat artisini yüzde 28,4 ile sivri biber, yüzde 27,2 ile kuzu eti, yüzde 26,4 ile kuru fasulye, yüzde 24,7 ile dana eti, yüzde 22,4 ile havuç takip etti. Markette fiyati en çok düsen ürün yüzde 24 ile kabak oldu. Kabaktaki fiyat düsüsünü yüzde 17,6 ile beyaz lahana, yüzde 12,2 ile yesil sogan, yüzde 7,7 ile domates, yüzde 4,2 ile tavuk eti, yüzde 3,3 ile marul izledi." ifadelerini kullandi.

Ramazanin son günlerinde, ramazan öncesine kiyasla üreticide 31 ürünün 10'unda fiyat degisimi görülmedigini, 7 üründe fiyat düsüsü, 14 üründe ise fiyat artisi oldugunu bildiren Bayraktar, "Ramazan ayinda üreticide, limon, elma, kuru fasulye, nohut, kirmizi mercimek, yesil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir ve yumurta fiyatinda degisim olmazken, fiyati en çok düsen ürün yüzde 36,1 ile beyaz lahana oldu. Beyaz lahanadaki fiyat düsüsünü yüzde 15,2 ile pirasa, yüzde 14,2 ile kabak, yüzde 13,3 ile yesil sogan, yüzde 9,6 ile salatalik, yüzde 5,1 ile Antep fistigi, yüzde 4,9 ile domates izledi. Üreticide en fazla fiyat artisi yüzde 65,3 ile patateste görüldü. Patatesteki fiyat artisini yüzde 62,5 ile havuç, yüzde 41,8 ile kuru sogan, yüzde 25,5 ile kuzu karkas, yüzde 25 ile karnabahar, yüzde 22,5 ile dana karkas, yüzde 21 ile sivri biber takip etti. Yaptigimiz tespitlere göre, ramazan ayinda fiyati en fazla artan ürün, markette kuru sogan, üreticide patates olurken, fiyati en fazla düsen ürün markette kabak üreticide ise beyaz lahana oldu." degerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, üreticideki fiyat degisimlerinin sebeplerine iliskin sunlari kaydetti:

"Iç Anadolu Bölgesi'nde sezonun bitmesi, üreticinin elinde ürün kalmamasi ve Çukurova bölgesinde hasadin yeni baslamasi nedeniyle kuru sogan fiyatlari yükseldi. Karnabaharda ise sezon sonuna gelinmesi fiyatlari artirdi. Beyaz lahana ve pirasadaki fiyat düsüsü sezon sonuna gelinmesi ve ürün kalitesindeki düsüsten kaynaklandi. Kabak, domates, salatalik ve yesil sogandaki fiyat düsüsü ise havalarin isinmasina bagli olarak tarla ürünlerinin baslamasiyla ürün arzinda meydana gelen artistan kaynaklandi. Patatesteki fiyat artisi üretim bölgelerindeki stoklarin azalmasinin yani sira ihracatin açilmasi ve Adana bölgesinde yasanan soguk hava nedeniyle hasadin gecikmesinden kaynaklandi. Havuçta kislik hasadin sona ermesi, depolardaki ürün yetersizligi ve yazlik havuç ekiminin yeterli seviyede gerçeklesmemesi fiyatlarda yükselmeye neden oldu."