GEKADER'den "Deprem bölgesindeki enkazlarin dönüsümüne bir an önce baslanilmali" çagrisiUgur Aslanhan- GEKADER Kurucu Baskani Fatih Eren: - "Sadece demir degil alüminyum, kagit ve plastik gibi geri dönüstürülebilen atiklar dönüsüm bekliyor" - "Geri dönüsümün ekonomik açidan katkisi çok ancak dogaya katkisi daha önemli"
ISTANBUL (AA) - Geri Dönüsümcüler ve Geri Kazanimcilar Dernegi (GEKADER) Kurucu Baskani Fatih Eren, deprem bölgesindeki molozlarin arasinda bulunan sadece demirin degil ambalaj, alüminyum, kagit ve plastik gibi birçok atigin dönüsüm bekledigini belirterek, bir an önce dönüsüme baslanilmasi gerektigini bildirdi.
Fatih Eren, yaptigi yazili açiklamada, deprem bölgesinde yaptigi incelemelere iliskin degerlendirmelerde bulundu.
Moloz döküm sahalarinda GEKADER heyeti ile incelemelerde bulunduklarini aktaran Eren, deprem sonrasi birçok kesimin demirin dönüsümüne odaklandigini, ancak sahalara dökülen hafriyatin önemli bir bölümünün dönüstürülebilecegini anlatti.
Eren, molozlar arasinda yer alan atiklari "yer üstü madenleri" olarak tanimladiklarini kaydederek, "Herkes demire odaklanmis durumda ancak sadece demir degil alüminyum, kagit ve plastik gibi geri dönüstürülebilen atiklar dönüsüm bekliyor. Bu nedenle bir an önce dönüsüme baslamaliyiz. Enkaz döküm sahalarinda toplanan geri dönüstürülebilir atigin dogada yeri yok ama geri dönüsüm tesislerinde isi çok." açiklamasinda bulundu.
Geri dönüsümün ekonomik katkisindan ve çöpten deger üretme özelliginden bahseden Eren, dönüsüm sayesinde doganin da kurtarildigini, zira bu atiklarin dogada yok olmasini yüzyillari bulabildigini anlatti.
- "Tekstil ürünleri de iplige dönüsüyor, ekonomiye kazandiriliyor"
GEKADER Kurucu Baskani Eren, yardim kampanyalari kapsaminda 60 tonluk kiyafet toplandigini ve bu tekstil ürünlerinin kullanilmayanlarinin da geri dönüsümünün mümkün oldugunu vurguladi.
Tekstil atiklariyla ilgili olarak da dönüsüm çalismalarinin sürdügünü kaydeden Eren, su degerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye'nin birçok noktasinda bölgeye gönderilen ancak depremzedelerin kullanamayacagi tonlarca tekstil atiklarinin ülke ekonomisine kazandirilmasi için ilgili sivil toplum kuruluslari ile is birligi yaptik. Söz konusu atiklar kuruluslarin gönüllü çalisanlari tarafindan ayristiriliyor. Giyilebilir kiyafetler ihtiyaç sahiplerine gönderiliyor. Giyilemez halde olanlar ise geri dönüsüm tesislerinde kirpinti, iplik gibi tekstil ham maddesine dönüsüyor. Geri dönüstürülemez halde olanlar ise biyokütle tesislerine gönderilerek enerjiye dönüsüyor."