TUSAS, THY için Türkiye'nin ilk yerli egitim uçaklarini üretecekUgur Aslanhan- THY Yönetim Kurulu ve Icra Komitesi Baskani Prof. Dr. Ahmet Bolat: - "Türkiye'de ilk defa yerli ve sivil havaciliga hizmet eden bir hava araci üretilmis olacak" - TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil: - "Bu anlasma sivil uçak projesine girisimizin imzasi olacak. Uçaklarimizi özgün bir sekilde ve en kisa zamanda tasarlayip teslim edecegiz"

TUSAS, THY için Türkiye'nin ilk yerli egitim uçaklarini üretecekUgur Aslanhan- THY Yönetim Kurulu ve Icra Komitesi Baskani Prof. Dr. Ahmet Bolat:
- "Türkiye'de ilk defa yerli ve sivil havaciliga hizmet eden bir hava araci üretilmis olacak"
- TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil:
- "Bu anlasma sivil uçak projesine girisimizin imzasi olacak. Uçaklarimizi özgün bir sekilde ve en kisa zamanda tasarlayip teslim edecegiz"

ISTANBUL (AA) - Türk Hava Yollari (THY) ile Türk Havacilik ve Uzay Sanayii AS (TUSAS) arasinda imzalanan anlasma kapsaminda TUSAS tarafindan THY'nin pilot egitimlerinde kullanmasi amaciyla yerli ve milli uçak üretilecek.

THY'nin yüzde 100 istiraki Türk Hava Yollari Uçus Egitim ve Havalimani Isletme AS (TAFA-Turkish Airlines Flight Academy) ile TUSAS arasinda 20 adet tek motorlu pilot egitim uçagi üretilmesi için yapilan anlasmanin imza töreni THY Genel Müdürlük Binasi'nda gerçeklestirildi.

Törende konusan THY Yönetim Kurulu ve Icra Komitesi Baskani Prof. Dr. Ahmet Bolat, daha önce onlarca kontrat imzaladiklarini kaydederek, daha önce imzaladiklari hiçbir kontratta bu kadar heyecanlanmadiklarini söyledi.

THY'nin 10 yilda 11 bin pilota ihtiyaç duyacagini dile getiren Bolat, dünya genelinde gelecek 10 yildaki ihtiyacin ise 300 bin olarak hesaplandigini anlatti.

Bolat, bu pilotlarin uçus okullarinca yetistirilecegini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Baktigimizda uçus okullarinin kapasiteleri belli. Türkiye'ye baktigimizda su anda 201 pilot yetistiriyoruz yilda, 400'e yakin da digerleri yetistiriyor toplam 600. Bizim ihtiyacimiz ortalama 1000. Demek ki yilda yetistirmek için 400-500 daha pilota ihtiyacimiz var. Burada da en önemli darbogaz uçak. Su anda verdigimiz uçaklarin siparisleri 2026'da geliyor.

Bütün dünyada bir darbogaz var. O açidan bizim bu belki su anda mütevazi bir kontrat olacak, 20 tane uçak siparisi veriyoruz. Ancak 10 yilda uçak ihtiyacimiz 100 adet. Dünyanin uçak ihtiyacina baktigimizda da ayni sekilde su anda 3 binden fazla uçaga ihtiyaç var."

- Türkiye'de ilk olacak

Bolat, bu anlasmayi çok önemsedigini kaydederek, "Türkiye'de ilk defa yerli ve sivil havaciliga hizmet eden bir hava araci üretilmis olacak. Bunda da Türk Hava Yollari stratejik ortagimiz TUSAS ile zaten daha önceden de is birlikleri yapiyorduk, ilk defa böyle bir projede rol aldigimiz için biz de Türk Hava Yollari olarak gurur duyuyoruz." diye konustu.

Yilda 200 uçagin üretilecegi bir hat kurulacagini dile getiren Bolat, "Yani sadece bu yirmi tane uçakla kalmayacak. TUSAS buradan tüm dünyaya uçak satmak için bu ise giriyor. O açidan da güzel bir is birliginin temelini olusturdugumuz için de seviniyorum." açiklamasinda bulundu.

- "Çok degerli bu imza bizi sivil alana tasiyacak"

TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil de bu anlasmanin sivil uçak projesine girislerinin imzasi olacagini belirterek, su açiklamalarda bulundu:

"Uçaklarimizi özgün bir sekilde ve en kisa zamanda tasarlayip teslim edecegiz. Bu anlasma bize burada bazi imkanlari açacak. Biz savunma sirketiyiz. KAAN basta olmak üzere Hürjet, Hürkus, Anka-3, Anka-2, Aksungur ve Anka, Gökbey, Atak helikopterimiz ve uydumuzla birlikte biz aslinda bir hava savunma sirketiyiz. Ancak bu imza çok degerli. Çünkü simdi sivile ayak basmis olduk."

Kotil, edindikleri tecrübelerin ardindan sivil pilotlari yetistirmek amaciyla Turkish Airlines Flight Academy (TAFA) ile güçlerini birlestirdiklerini kaydederek, su bilgileri verdi:

"THY'nin pilot egitimlerini karsilayacak, muadillerine göre üstün performans ve uçus kalitesine sahip, bu yetkinliklerde en son teknoloji aviyonik sistemlerle donatilmis, uzun ömürlü egitim uçaklarini yerli ve milli imkanlarimizla tesislerimizde üretecegiz. Uçaklarin Türk Hava Yollari envanterine katilmasi ile birlikte bu hususta da disa bagimliligimizi önemli ölçüde azaltmis olacagiz. Bugün Türk havaciligini her alanda dünya ile yarisir hale getirmek için var gücümüzle çalisiyoruz."

- TAFA filosunun tamamen yerli ve milli uçaklarla degistirilmesi hedefleniyor

Toplantida verilen bilgiye göre, TAFA'da kullanilan mevcut ve alternatif uçak tipleri üreticileri ile yapilan görüsmeler sonucunda, uçak tedarikinde orta ve uzun vadede küresel çapta sikintilar yasanacagi anlasildi.

TAFA tarafindan egitim ihtiyaçlarini karsilayabilecek tek motorlu egitim uçaginin yerli ve milli imkanlarla TUSAS tarafindan üretilmesi konusunda fikir birligine varildi.

2026 ve 2027'de 10+10 (opsiyonlu) olacak sekilde 20 adet uçagin satin alinmasi ve uçaklarin mevcut verimliligi ayni sekilde karsilamasi durumunda sonraki yillarda uçak alimina devam edilerek TAFA filosunun tamamen yerli ve milli uçaklarla degistirilmesi hedefleniyor.