TGDF Baskani Sarman'dan Dünya Su Günü açiklamasi:Muhammet Emin Horuz- "Devletler ve toplumlarin, Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari'nin 6'ncisi olan Temiz Su ve Sanitasyon hedeflerine ulasmak için el ele vermesi gerekiyor. Önlem almakta gecikilirse su krizinin geri dönülmez hale gelecek" -"Dünya, su krizini asmak üzere bir araya gelerek faaliyete geçmek için elindeki son firsatlari degerlendirmeli"

TGDF Baskani Sarman'dan Dünya Su Günü açiklamasi:Muhammet Emin Horuz- "Devletler ve toplumlarin, Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari'nin 6'ncisi olan Temiz Su ve Sanitasyon hedeflerine ulasmak için el ele vermesi gerekiyor. Önlem almakta gecikilirse su krizinin geri dönülmez hale gelecek"
-"Dünya, su krizini asmak üzere bir araya gelerek faaliyete geçmek için elindeki son firsatlari degerlendirmeli"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Gida ve Içecek Sanayii Dernekleri (TGDF) Yönetim Kurulu Baskani Demir Sarman dünyada su krizi olduguna dikkati çekerek, "Önlem almakta gecikilirse su krizinin geri dönülmez hale gelecek." ifadesini kullandi.

TGDF'den Dünya Su Günü dolayisiyla yapilan açiklamaya göre, suyun önemi hakkinda farkindalik yaratmak amaciyla çesitli etkinliklere sahne olan 22 Mart Dünya Su Günü, 1993 yilindan beri farkli temalarla düzenleniyor. Bu yil ABD'nin New York sehrinde yapilacak Birlesmis Milletler Su Konferansi ile ayni tarihe denk gelen Dünya Su Günü'nün bu seferki temasi ise "Degisimi Hizlandirmak" oldu.

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen Demir Sarman, "Dünya, su krizini asmak üzere bir araya gelerek faaliyete geçmek için elindeki son firsatlari degerlendirmeli." ifadesini kullandi.

Sarman, devletlerin ve toplumlarin, Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarinin 6'ncisi olan Temiz Su ve Sanitasyon hedeflerine ulasmak için el ele vermesi gerektigini belirterek, önlem almakta gecikilirse su krizinin geri dönülmez hale gelecegini ifade etti.

- "Suyun Sürdürülebilirligi raporumuz geçerliligini koruyor"

Yilda 1,4 milyon kisinin yetersiz su ve sanitasyona bagli nedenlerle hayatini kaybettigini, dünyadaki her dört kisiden birinin güvenilir içme suyuna erisimi olmadigini vurgulayan Sarman, OECD verilerine göre küresel su talebinin 2050 yilina kadar yüzde 55 artacagina dikkati çekti.

Sarman, kurakligin sadece çöl kusagindaki ülkelerin degil sulak ve yesil kusakta bulunan ülkelerin de bir sorunu olduguna dikkakti çekerek, TGDF'nin geçen yil yayinladigi "Türk Gida ve Içecek Sektöründe Su Riskleri ve Sürdürülebilirligi için Politika Önerileri" raporunun geçerliligini korudugunu ifade etti.

Türkiye'de su yönetiminin halen sürdürülebilir olmadigini belirten Sarman, su politikalarindaki uygulama bosluklarinin doldurulmasi, su politikalarinin sektörel politikalara entegre edilmesi ve paydaslarla diyalog içerisinde kanita dayali politikalarin gelistirilmesi gerektigini belirtti.

Sarman, gida ve içecek sektörünün tarladan sofraya tüm tedarik zincirlerine örnek olmasi gerektigine dikkati çekerek, federasyon çatisi altindaki firmalarin önemli bir kisminin su israfinin azaltilmasi yönünde çalismalar yürüttügünü bildirdi.