AB'nin deniz tasimaciligina iliskin "karbondioksit emisyonu" düzenlemesi yürürlüge girdiHülya Ömür Uylas
ANKARA (AA) - Avrupa Birliginin (AB) "Deniz Tasimaciligindan Kaynaklanan Karbondioksit Emisyonlarinin Izlenmesi, Raporlanmasi ve Dogrulanmasina (MRV) Iliskin" güncellenen tüzügü yürürlüge girdi.
Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Denizcilik Genel Müdürlügünün sosyal medya hesabindan yapilan açiklamada, söz konusu tüzügün 2015'te Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafindan kabul edildigi hatirlatildi.
Açiklamada, tüzük ile 1 Ocak 2018'den itibaren, tasidiklari bayraga veya ait olduklari ülkeye bakilmaksizin AB/Avrupa Ekonomik Alani (AEA) limanlarina ugrayan ticari amaçlarla kargo ve yolcu tasimaciligi yapan 5 bin GT ve üzerindeki gemilerin karbondioksit emisyonlarinin izlenmesi, raporlanmasi ve dogrulanmasinin zorunlu kilindigi ifade edildi.
"Deniz Tasimaciligi Faaliyetlerinin AB Emisyon Ticaret Sistemi'ne (ETS) Dahil Edilmesini Saglamak ve Ek Sera Gazi Emisyonlarinin ve Ek Gemi Türlerinden Kaynaklanan Emisyonlarin Izlenmesini, Raporlanmasini ve Dogrulanmasini Saglamak için (EU) 2015/757 Sayili Tüzügü Tadil Eden" (EU) 2023/957 sayili tüzügün, AB Resmi Gazetesi'nin 16 Mayis 2023 tarihli ve L130 sayili nüshasinda yayimlandigi belirtilen açiklamada, güncellenen tüzügün bugün yürürlüge girdigi bildirildi.
Açiklamada, yeni tüzükle karbondioksit emisyonlarinin yani sira metan gazi ve azot protoksit emisyonlarinin da uygulamaya dahil edildigine isaret edilerek, su bilgiler paylasildi:
"Ticari amaçla yük veya yolcu tasimaciligi yapan, 5 bin GT ve üzeri gemilerin; son ugradiklari limandan üye devletlerin yetki alaninda bulunan bir limana veya üye devletin yetki alanindaki bir limandan sonraki ugrak limanlarina kadar olan seferlerinde; ayrica üye devletlerin yetki alanindaki limanlar arasinda gerçeklestirdikleri seferleri sirasinda salinan sera gazi emisyonlari AB Emisyon Ticaret Sistemi'ne dahil edilmektedir.
1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, 400-5 bin GT arasindaki genel yük (general cargo) gemileri ile 400 GT üzerindeki offshore gemileri de yukaridaki seferlerinde sera gazi emisyonlarina iliskin olarak bahsi geçen tüzük kapsaminda olacaktir. Bu kapsamda, izleme planlarinin degerlendirilmesi ve onaylanmasi, emisyon raporlarinin dogrulanmasi ve uygunluk belgesi (DOC) islemleri Bakanligimizca yetkilendirilmis kuruluslar tarafindan yerine getirilmektedir. Ilgili gemi isletmeleri, 2025 yilindan itibaren bir önceki yila ait toplu emisyon verilerini her yil 28 Subat-31 Mart arasinda yetkilendirilmis kuruluslara sunacaktir."