TDT ve BDT gözlemcileri, Türkmenistan’daki seçimleri "uluslararasi standartlara uygun" olarak degerlendirdiMerdan Velhanov

TDT ve BDT gözlemcileri, Türkmenistan’daki seçimleri "uluslararasi standartlara uygun" olarak degerlendirdiMerdan Velhanov

ASKABAT (AA) - Türk Devletleri Teskilati (TDT) ve Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT) gözlemcileri, Türkmenistan’da 26 Mart’ta düzenlenen milletvekili, Halk Maslahati ve yerel yönetim organlari temsilcileri seçimleri için "uluslararasi standartlara uygun" degerlendirmesinde bulundu.

Seçim gözlemcisi TDT Proje Direktörü Ersin Aydogan, milletvekili seçimleri öncesinde Türkmenistan Merkez Seçim ve Referandumlar Kurulu Baskani Gulmurat Muradov'la çesitli seviyelerde görüsmeler gerçeklestirdiklerini söyledi.

Milletvekili seçimlerinin yapildigi 26 Mart'ta 8 sandikta bulunduklarini belirten Aydogan, "Yaptigimiz ziyaretlerde ve yetkililerle gerçeklestirdigimiz görüsmelerde herhangi bir olumsuzluga veya seçmen müdahalesine rastlamadik." dedi.

Ziyaretleri esnasinda katilim oraninin çok yüksek oldugunu gözlemlediklerini aktaran Aydogan, “Seçimlerin, Türkmenistan yerel ve ulusal yasalariyla, uluslararasi standartlarla uyumlu sekilde yapildigini gözlem misyonu olarak söylemek mümkün.” ifadesini kullandi.

Türk Devletleri Teskilati olarak Türkmen halkina seçimlerin basarili gerçeklestirildigi için tebriklerini ileten Aydogan, “Bundan sonra da bu seçim sonuçlarinin Türkmenistan ve Türk dünyasi için hayirli olmasini diliyoruz.” diye konustu.

BDT Genel Sekreteri Sergey Lebedev de Türkmenistan’daki seçimlere iliskin “Seçim hazirliklari oldukça düzenliydi, Merkez Seçim Kurulunun zengin tecrübesinin etkisi oldugu açik." dedi.

Lebedev, genel olarak seçimlerin ulusal yasalara ve uluslararasi demokratik normlara uygun olarak açik ve özgür sekilde yapildigini vurguladi.

Türkmenistan’da 26 Mart’ta yapilan milletvekili, Halk Maslahati ve yerel yönetim organlari temsilcilerinin seçimlerini 80’e yakin uluslararasi gözlemci izledi.