TBMM'de "güvenli" yeni yasama dönemi için üst düzey önlemler aliniyorAykut Yilmaz- Meclis Koruma Daire Baskanliginin 1 Ekim'de baslayacak yeni yasama yili hazirliklari kapsaminda havadan tehditlere karsi kullanilan mevcut anti-dron sistemi ASELSAN mühendislerince yapilan ilavelerle gelistirildi - Meclisin güvenligi için 600'ü askin personel görev yapacak, ziyaretçiler tek tek yüz taramasindan geçirilecek, kampüs ve çevresinden 1000'i askin kamera ile gece gündüz alinacak görüntüler, Komuta Kontr

TBMM'de "güvenli" yeni yasama dönemi için üst düzey önlemler aliniyorAykut Yilmaz- Meclis Koruma Daire Baskanliginin 1 Ekim'de baslayacak yeni yasama yili hazirliklari kapsaminda havadan tehditlere karsi kullanilan mevcut anti-dron sistemi ASELSAN mühendislerince yapilan ilavelerle gelistirildi
- Meclisin güvenligi için 600'ü askin personel görev yapacak, ziyaretçiler tek tek yüz taramasindan geçirilecek, kampüs ve çevresinden 1000'i askin kamera ile gece gündüz alinacak görüntüler, Komuta Kontr

TBMM (AA) - AYKUT YILMAZ - TBMM'de yeni yasama yili öncesi güvenlik önlemleri en üst seviyeye çikarildi. Koruma Daire Baskanligi bünyesindeki personel, patlayici maddeden rehine müzakereye kadar pek çok egitimden geçirilirken anti-dron sistemi gelistirildi, ziyaretçi giris kartlarina alan bazli sinirlama getirildi.

TBMM'de 28. Dönem 2. Yasama Yili, 1 Ekim Pazar günü baslayacak. Yeni yasama yili öncesi TBMM'de güvenlik tedbirleri de artirildi.

Koruma Daire Baskanligi tarafindan yaklasik 600 personelle, özgürlük ve güvenlik dengesi içerisinde, gelen misafirlerin memnuniyetini gözeten kademeli güvenlik sistemi gözden geçirildi. Yeni yasama yili öncesinde özgürlük ve güvenlik dengesi gözetilerek yeni adimlar atildi.

Mevcuttaki uygulamaya göre, TBMM'ye giriste, ziyaretçilerin kimlik bilgileri sorgulaniyor, ziyaretçiler tek tek yüz taramasindan geçiriliyor.

Meclis ve çevresi 1000'i askin kamera ile gece gündüz izleniyor. Komuta Kontrol Merkezindeki ekipler tarafindan anlik görüntüler, 7 gün 24 saat takip ediliyor.

Plaka tanima sistemine kayitli olmayan araçlarin TBMM'ye girisi ise yapilmiyor.

Yeni yasama yili hazirliklari kapsaminda, ziyaretçilerin girislerinde polis ekiplerinin kullandigi cihazlarda yenilemeye gidilirken, sivi arama detektörlerinin sayisi artirildi.

TBMM'de havadan tehditlere karsi Ankara güvenligi kapsaminda anti-dron sistemi kullaniliyor. Havadan gelebilecek IHA, SIHA ve dron saldirilarina karsi sistem, söz konusu cihazlari etkisiz hale getiriyor. Bu kapsamda TBMM, ASELSAN'in yerli sistemini kullanirken, mevcut sisteme ilaveler yapildi.

- Giris kartlarina alan bazli sinirlama

Mevcuttaki uygulamaya göre, ziyaretçiler Meclis'e çipli giris kartlariyla giris yapabiliyor. Ziyaret edecekleri yere göre farkli renkte kartlar ziyaretçilere veriliyor. Yeni yasama yili öncesi Meclis'te ziyaretçi kartlari bölgesel olarak yeniden düzenlendi, kartlara alansal farklilik getirildi. Buna göre, parti gruplarini ziyaret etmek için ana bina karti verilen ziyaretçi, grup toplanti salonlarina, Kulis'e ya da Seref Holü'ne giremeyecek.

TBMM'de siyasi partilerin grup toplantisi yaptigi günlerde ziyaretçi sayisi on binleri bulurken, TBMM Koruma Daire Baskanligi tarafindan 27.Dönem 6. yasama yilinda grup toplantilarina gelen ziyaretçiler için üçüncü bir kontrol noktasi olusturulmustu. Mevcut uygulama, bu dönemde de devam edecek. Ziyaretçiler grup toplanti salonlarinin yer aldigi ana bina öncesi, bir kez daha kontrol noktasindan geçirilecek ve bu sayede grup ziyaretçi karti olmayan kisilerin girisleri engellenecek.

Yeni yasama yili öncesinde TBMM'de personel de egitimden geçirildi. Koruma Daire Baskanligina bagli personel, rehine müzakere, protokol ve nezaket kurallari, stres ile bas etme ve problem çözme becerilerinin gelistirilmesi, psikolojik harekat tarzi ve terörizm, sahis üst arama -araç arama usul ve esaslari, resmi evraklar ve resmi evrakta sahtecilik, patlayici maddeler- süpheli madde ve paketlere yaklasim tarzi, kolluk etik ilkelerinin uygulanmasi egitiminin yani sira kriz yönetimi ve öfke kontrolü egitimi aldi.