Özbekistan'da 9 Temmuz'daki cumhurbaskani seçimine iliskin kampanya süreci basladiBahtiyar Abdülkerimov

Özbekistan'da 9 Temmuz'daki cumhurbaskani seçimine iliskin kampanya süreci basladiBahtiyar Abdülkerimov

TASKENT (AA) - Özbekistan’da 9 Temmuz'da yapilacak erken cumhurbaskani seçimiyle ilgili kampanya sürecine baslandi.

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK), ülkede gelecek ay yapilacak erken cumhurbaskani seçimi ile ilgili kampanya sürecinin basladigini duyurdu.

Buna göre, cumhurbaskani adaylari bugünden itibaren seçim propagandalarini yapabilecek.

MSK karariyla cumhurbaskani adaylarina, Özbekistan Devlet Radyo-Televizyonu ve ona bagli bölgesel radyo ve televizyon kanallarinda, Yeni Özbekistan, Pravda Vostoka, Halk Sözü ve Narodnoye Slovo gazeteleri ile 24 yerel gazetede ücretsiz yayin hakki verilecek.

Medya organlarinin adaylarin seçim propagandalari ve yayin materyallerine yer verirken esitlik ilkesine riayet etmesi gerekecek. 4 cumhurbaskani adayinin yaristigi seçim kampanyasi 7 Temmuz'da sona erecek.

Özbekistan'da 9 Temmuz'da erken cumhurbaskani seçimi yapilacak.

Geçen hafta düzenlenen MSK toplantisinda, siyasi partilerin cumhurbaskani adaylarinin basvurulari kabul edilmisti.

Buna göre, Özbekistan Liberal Demokrat Partisinden Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev, Halk Demokrat Partisinden Ulugbek Inayatov, Özbekistan Ekoloji Partisinden Abdusukur Hamzayev ve Adalet Sosyal Demokrat Partisinden Roba Mahmudova'nin cumhurbaskani adayi olarak MSK tarafindan kayda alinmasi kararlastirilmisti.???????

30 Nisan'da düzenlenen referandumda, anayasada cumhurbaskaniyla ilgili yeni düzenlemeler de getirilmisti. Bu çerçevede cumhurbaskaninin bazi görev ve yetkileri parlamentoya devredilmis, cumhurbaskaninin görev süresi 5 yildan 7 yila çikarilmisti.