Rosatom, Banglades'teki Ruppur NGS'nin 1'inci ünitesinde nakliye kilidi montajini tamamladiFirdevs Yüksel

Rosatom, Banglades'teki Ruppur NGS'nin 1'inci ünitesinde nakliye kilidi montajini tamamladiFirdevs Yüksel

ISTANBUL (AA) - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurulusu Rosatom'un Banglades'te insa ettigi Ruppur (Rooppur) Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1'inci güç ünitesi reaktör binasinin nakliye kilidi montajinin tamamlandigi bildirildi.

Rosatom mühendislik birimi ASE AS'den yapilan açiklamada, NGS sahasindaki en büyük ekipman olma özelligi tasiyan nakliye kilidinin 12,7 metre uzunluga, 10 metre genislige ve 235 ton agirliga sahip oldugu belirtildi.

Açiklamada, nakliye kilidi araciligiyla nükleer yakitin tesise yüklenip bosaltilabildigi, bu sayede NGS'nin insaat asamalarinda 1'inci ve 2'nci sinif ekipmanlarin teslim edilebildigi kaydedildi.

NGS isletmeye alindiktan sonra yakit simülatörlerinin kilit araciligiyla teslim edilecegi ve reaktörün tam bakiminin yapilacagina dikkati çekilen açiklamada, nakliye kilidinin montaji ve ayarlanmasiyla ilgili diger çalismalarin 1'inci ünite kubbesinin kurulumundan sonra gerçeklestirilecegi bilgisi paylasildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen ASE AS Ruppur NGS Insaat Projesi Baskan Yardimcisi Aleksey Deriy, nakliye kilidinin tasarim konumuna yerlestirilmesinin, reaktör binasindaki insaat çalismalarinin tamamlanmasi noktasinda önemli bir asamayi teskil ettigi degerlendirmesinde bulundu.

Toplam 2 bin 400 megavat kapasiteye sahip iki reaktöründen olusan ve baskent Dakka'ya 160 kilometre mesafede insa edilen Ruppur NGS, ülkenin ilk nükleer enerji santrali olma özelligini tasiyor.