Rapor: Antarktika buzullarinin erimesiyle durgunlasan okyanuslar daha az karbondioksit emiyorSalih Okuroglu

Rapor: Antarktika buzullarinin erimesiyle durgunlasan okyanuslar daha az karbondioksit emiyorSalih Okuroglu

ANKARA (AA) - Avustralyali bilim insanlari tarafindan hazirlanan yeni bir rapor, hizla eriyen Antarktika buzullarinin okyanus akintilari üzerinde belirgin sekilde durgunlasmaya yol açtigini ve bu durumun, okyanuslarin karbondioksit emme kapasitesini azalttigini gösterdi.

BBC'nin haberine göre, Nature dergisinde yayimlanan raporda, okyanusun en derinlerinde yer alan ve dünya genelinde isi ve besin maddelerinin dolasiminda kilit rol oynayan sular incelendi.

Antarktika buzullarinin erimesiyle derin okyanus akintilarinda durgunlasma meydana geldigi ortaya konulan raporda, bu durumun iklimi olumsuz etkiledigi kaydedildi.

Durgunlasmaya, tatli su kaynaklari olan Antarktika buzullarinin erimesiyle deniz suyunun yogunlugunun azalmasinin ve daha az tuzlu hale gelen sularda asagi yönlü hareketin yavaslamasinin yol açtigi belirtildi.

Bilim insanlari, Kuzey ve Güney yarim kürelerde binlerce yildir nispeten istikrarli olan derin okyanus akintilarinda meydana gelen durgunlasmanin, okyanuslarin atmosferdeki karbondioksiti emme kabiliyetini azalttigini ve dolayisiyla iklim üzerinde olumsuz etkisi oldugunu ifade etti.

Avustralyali arastirmacilar, küresel sicaklik artisinin mevcut oranlarda devam etmesi halinde, okyanuslari yönlendiren derin su akintilarinin 2050'ye kadar yüzde 40 azalacagini tahmin ediyor.

Rapora katkida bulunan deniz bilimci Adele Morrison, okyanuslardaki dolasiminin yavasladikça yüzeydeki suyun hizla karbon emme kapasitesine ulastigini, daha derinlerden karbona doymamis su ile yer degistirmedigini ve bu durumun deniz diplerindeki besinlerin ortaya çikmasini zorlastirdigini belirtti.