Putin, Avrupa ülkelerinin ulusal çikarlari dogrultusunda kararlar almasini istediDmitri Chirciu

Putin, Avrupa ülkelerinin ulusal çikarlari dogrultusunda kararlar almasini istediDmitri Chirciu

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Avrupa ülkelerinin bagimsiz ve egemen olmasini, ulusal çikarlari dogrultusunda kararlar almasini istediklerini belirtti.

Putin, baskent Moskova'da katildigi Rusya Sanayiciler ve Isletmeciler Birligi yillik kongresinde, Rus ekonomisinin durumu ile ilgili açiklamalarda bulundu.

Ülkesinin Haziran 2022'de gayrisafi yurt içi hasilasinin yüzde 4,7 ile en düsük seviyede olduguna dikkati çeken Putin, "Bunun sebepleri biliniyor. Bunlar, yaptirim savasi, küresel ekonomi ve ticaret alaninda, uluslararasi iliskiler sisteminde benzeri görülmemis zorluklardir. Bu sorunlari biz yaratmadik." dedi.

Rus ekonomisinin büyümeye basladigini belirten Putin, sunlari kaydetti:

"Rusya'nin 2022'deki dis ticaret hacmi yüzde 8,1 artarak 850 milyar dolara ulasti. Ihracat hacmi yaklasik yüzde 20 artarken, ithalat hacmi yaklasik yüzde 12 düstü. Dis ticaret fazlasi, 332 milyar dolari buldu. Bu, 2021'e göre yüzde 70 daha fazladir. Mart ayinda enflasyon oraninin yüzde 4'ün altina düsmesi bekleniyor. Elbette bu, Rus ekonomisinin çöküsünü bekleyen, kendilerini ve ortaklarimizi buna ikna etmeye çalisan avronun kullanildigi bölgeye göre daha düsük olacak."

Putin, Avrupa ülkelerinin kendi basina hareket etmedigine isaret ederek, "Avrupali ??ortaklarimizin bagimsiz ve egemen olmasini, ulusal çikarlari dogrultusunda kararlar almasini istiyoruz. Maalesef, bu böyle degil." seklinde konustu.

- "Avrupa ve Amerikan isletmelerinin yerine Rus isletmeleri geçti"

Bazi Batili sirketlerin geçen yil savas nedeniyle Rusya'daki piyasadan çekildigini animsatan Putin, yabanci uzmanlarin Rus ekonomisinde düsüsün yasanacagi öngörüsünde bulunduguna dikkati çekti.

Putin, durumun farkli sekilde gelistigini belirterek, "Batili ülkeler de benzer sorunlarla karsi karsiya kaldi. Kazma elin kuyusunu, kazarlar kuyunu. Anlasilan bu yasaniyor." ifadelerini kullandi.

Rusya'da daha önce faaliyet gösteren Avrupa ve Amerikan isletmelerinin yerine Rus isletmelerinin geçtigini vurgulayan Putin, mevcut kosullarda yerli isletmelerin gelismesi için firsat dogdugunu dile getirdi.

Putin, Rus hükümetinin bu meseleyi kontrol altinda tutmasi gerektiginin altini çizdi.