Rusya: ABD'ye Kuzey Akim hatlarindaki patlamalara açiklik getirmesi için basvurdukDmitri Chirciu

Rusya: ABD'ye Kuzey Akim hatlarindaki patlamalara açiklik getirmesi için basvurdukDmitri Chirciu

MOSKOVA (AA) - Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'ye Kuzey Akim 1 ve 2 dogal gaz boru hatlarinda geçen yil gerçeklesen patlamalara açiklik getirmesi için basvuruda bulunduklarini söyledi.

Zaharova, baskent Moskova'da düzenledigi haftalik basin toplantisinda, gündemdeki konularla ilgili açiklamalarda bulundu.

AA muhabirinin "Rus tarafi, ABD'ye Kuzey Akim hatlarindaki patlamalarla ilgili açiklik getirilmesi için basvuruda bulundu mu?" sorusuna yanit veren Zaharova, "Kamuoyuna bu konuda açiklama yaptik, Amerikan temsilcileriyle de bunu konustuk. Bu nedenle cevabimiz evet." dedi.

Daha önce, Rusya Disisleri Bakanliginin olayla ilgili açiklama yaptigini animsatan Zaharova, bu açiklamada, ABD'nin patlamalara açiklik getirmesi ve sorusturma sürecine engel koymamasi gerektiginin vurgulandigina dikkati çekti.

- "Lahey Mahkemesindeki dava bizim için bir sey ifade etmeyecek"

New York Times gazetesinin, Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Ceza Mahkemesinin, Rusya'nin Ukrayna'da isledigi suçlar hakkinda dava açacagi yönündeki iddiasini degerlendiren Zaharova, bu iddianin belirsiz kaynaklara dayandirildigina dikkati çekti.

Zaharova, "Mahkemede böyle bir sey hazirlansa bile bu, ülkemiz için hukuksal açidan da kesinlikle hiçbir sey ifade etmeyecek. Rusya, Uluslararasi Ceza Mahkemesinin Roma statüsünde taraf degildir ve bu statü kapsaminda herhangi bir yükümlülük tasimiyor. Bu nedenle Rusya bu kurumla isbirligi yapmiyor." seklinde konustu.

- "AUKUS ittifakinin genislemesinden endiseliyiz"

ABD, Ingiltere ve Avustralya tarafindan kurulan AUKUS ittifakinin genislemeye basladigina dikkati çeken Zaharova, bundan endise duyduklarini belirtti.

Karadeniz'de ABD'ye ait MQ-9 tipi IHA'nin düsürülmesi olayina deginen Zaharova, eski Sovyetler Birligi ile ABD arasinda 1972'de açik denizlerde ve hava sahasinda olaylarin önlenmesiyle ilgili yapilan anlasmanin bu olay için geçerli olmadigini vurguladi.

Zaharova, Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan'in, "Rusya'nin Karabag'daki mevcut durumdan sorumlu oldugu" yönündeki açiklamasini degerlendirerek, "Ermenistan yönetiminin açiklamalarini, Avrupa Birligi (AB) himayesinde Ekim 2022'de Prag'da yapilan zirvedeki pozisyonun devami olarak degerlendiriyoruz. Bu nedenle, Daglik Karabag'in akibetinden üçüncü ülkeleri sorumlu tutma girisimlerini Ermeni yönetiminin vicdanina birakiyoruz." ifadelerini kullandi.