AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar'dan Bolu'daki depremle ilgili açiklama:Yusuf Soykan Bal,Sefa Sahin- "Bu büyüklükteki (4,8) depremlerin, Istanbul'un güneyinde Marmara Denizi'nin içinden geçen faylari tetiklemesi söz konusu degildir"

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar'dan Bolu'daki depremle ilgili açiklama:Yusuf Soykan Bal,Sefa Sahin- "Bu büyüklükteki (4,8) depremlerin, Istanbul'un güneyinde Marmara Denizi'nin içinden geçen faylari tetiklemesi söz konusu degildir"

ANKARA (AA) - Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Bolu'daki 4,8 büyüklügündeki depreme iliskin, "Bu büyüklükteki depremlerin, Istanbul'un güneyinde Marmara Denizi'nin içinden geçen faylari tetiklemesi söz konusu degildir." dedi.

Tatar, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde düzenledigi basin toplantisinda, Kahramanmaras merkezli depremlerin üzerinden 39 gün geçtigini belirterek, deprem bölgesi disinda kalan yerlerde artçi ile bagimsiz depremler meydana geldigini söyledi.

Deprem bölgesinin disinda meydana gelen sarsintilarin vatandaslari bir nebze tedirgin ettigini ifade eden Tatar, son 20 günde deprem bölgesinin disinda orta ölçekli olarak Sivas'ta 4,7, Bor'da 5,3, Incesu'da en büyügü 4,7 olan depremler ile Hacilar'da 4,8 büyüklügünde sarsinti kaydedildigini hatirlatti.

Tatar, bugün saat 13.55'te Bolu'nun kuzeybatisinda 4,8 büyüklügünde, hemen ardindan ise saat 14.47'de Iran'in Hoy kentinde 5,3 büyüklügünde deprem meydana geldigine isaret etti.

Hoy'daki depremin Van'da da hissedildigini aktaran Tatar, "Saat 13.55'te Bolu'nun kuzeybatisinda 4,8 büyüklügünde meydana gelen deprem Kuzey Anadolu fay zonuna bagli, onun kuzeyinde kalan, küçük kisa bir kol üzerinde meydana gelen bir deprem. Bu depremin sonrasinda yine en büyügü 3,3 olan birbirinden farkli artçi sarsintilar da meydana geldi." ifadesini kullandi.

Tatar, bu tür çok kisa uzanima sahip olan faylar üzerinde ve bu büyüklükte olusan depremlerin, baska depremleri tetiklemeyecegini belirterek, "Bu büyüklükteki depremlerin, Istanbul'un güneyinde Marmara Denizi'nin içinden geçen faylari tetiklemesi söz konusu degildir." diye konustu.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki ana depremler ile Antakya'nin güneyinde meydana gelen 6,4 büyüklügündeki depremlerin ardindan çok sayida artçi sarsinti olustugunu anlatan Tatar, simdiye kadar bölgede yaklasik 18 bin artçi sarsintinin kaydedildigini söyledi.

Artçi sarsintilarin hatiri sayilir kismini vatandasin hissettigini söyleyen Tatar, Bolu'daki 4,8 büyüklügündeki depreme iliskin "Dogal olarak vatandaslarimizda bir tedirginlige sebebiyet verebiliyor. Yasanan iki büyük deprem sonrasi 4 ila 5 büyüklügündeki artçi sarsinti sayisi su ana kadar 505 oldu. 5 ila 6 arasindaki artçi sarsinti sayisi ise an itibariyla 44'e ulasmis durumda." degerlendirmesinde bulundu.

Artçi sarsintilarin sayisinin dereceli sekilde azaldigini belirten Tatar, ilk günlerde 650'nin üzerinde olan artçi sarsinti sayisinin birkaç günden bu yana 500'ün altina indigi bilgisini verdi.

Gelecek haftalarda vatandaslarin hissedebilecegi orta ölçekli sarsintilarin devam edebilecegini belirten Tatar, "Artçi sarsintilar, özellikle hasarli binalarda zarar ve yikim olusturabilir. O yüzden vatandaslarimizin bölgedeki hasarli binalardan uzak durmasi ve agir hasarli binalara kesinlikle girmemesi, buralardan esya ve benzeri seyler almaya kalkismamasi son derece büyük önem tasiyor." diye konustu.

- "Yilbasindan günümüze kadar 24 bin civari deprem meydana geldi"

Tatar, özellikle 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerden sonra ülkenin her yerinde normal olagan zamanlarda oldugu gibi depremler olmaya devam ettigini söyledi.

Deprem bölgesinde simdiye kadar meydana gelen 18 bin civarindaki artçi sarsinti disinda yilbasindan bu yana ülkenin farkli bölgelerinde meydana gelen 6 bin civarinda bagimsiz deprem oldugunu kaydeden Tatar, "Yilbasindan günümüze kadar toplam 24 bin civarinda depremin ülkemizde meydana geldigini söylemek mümkün." dedi.

Tatar, hiçbir depremin saatinin, yerinin ve gününün bilinemeyecegini ancak ülkenin pek çok yerinde 5 ve üzeri büyüklügünde deprem üretebilecek diri faylar bulundugunu vurguladi.

Meydana gelebilecek depremlerin olagan karsilanmasi gerektigini dile getiren Tatar, vatandaslarin resmi kanallardan gelecek bilgilere itibar etmeleri gerektigini vurguladi.

- Deprem bölgesinde heyelan, kaya düsmesi ve çig tehlikesi

Tatar, depremlerin ardindan heyelan, kaya düsmesi ve çig tehlikesinin oldugu bölgelerde tarama faaliyetlerinin sürdügüne isaret ederek, su bilgileri verdi:

"Inceleme sonucunda birçok farkli yerlesim yerlerimizde binalarimiz tahliye edildi, buradaki vatandaslarimiz daha güvenli alanlara yerlestirildi. Deprem bölgesinde bulunan 9 ilde 253 yerlesim biriminde ve bu yerlesim birimlerinde 3 bin 784 yapida inceleme yapilarak bunlarin afetlerden etkilendigi anlasildi. Bunlarin 3 bin 310'u bosaltilarak, içindeki vatandaslarimiz daha güvenli alanlara, geçici yerlesim barinma alanlari olusturularak konaklamalari saglandi. 474'ünde ise geçici birtakim islah çalismalari, yerinde önlem projeleri gelistirilerek, heyelan ve kaya düsmesi gibi riskler de bertaraf edildi."

Deprem bölgesinde yagislar nedeniyle heyelan ve kaya düsmesi gibi tehlikelerin bulundugunu ve ekiplerin çalismalarinin sürdügünü aktaran Tatar, "Özellikle kirsalda yasayanlarin sürekli bu tehlikeyi dikkate alarak biraz daha dikkatli davranmalari, önümüzdeki günlerde daha yüksek kesimlerde olusabilecek yogun kar yagislari sonrasinda da çig tehlikesine karsi dikkatli olmalari gerekiyor." dedi.