Polonya Cumhurbaskani Duda, Ukrayna'ya 4 MiG-29 savas uçagi göndereceklerini bildirdiMehmet Alaca

Polonya Cumhurbaskani Duda, Ukrayna'ya 4 MiG-29 savas uçagi göndereceklerini bildirdiMehmet Alaca

VARSOVA (AA) - Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, ileriki günlerde Ukrayna'ya 4 Sovyet yapimi MiG-29 savas uçagi göndermeyi planladiklarini söyledi.

Duda, Rusya ile savas halindeki Ukrayna'nin uçak talepleri devam ederken, ülkesinin Kiev'e verecegi destege iliskin açiklama yapti.

Ukrayna'ya bir düzine MiG-29 savas uçagi vermeyi planladiklarini kaydeden Duda, Ukrayna'nin giderek artan acil savas uçagi taleplerini karsilayan ilk NATO üyesi ülke olacaklarini vurguladi.

Duda, Sovyet yapimi savas uçaklarindan 4'ünün ileriki günlerde Ukrayna'ya teslim edilecegini, geri kalanlarin ise kontrol edildikten sonra iletilecegini dile getirdi.

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki de 14 Mart'ta Sovyet yapimi MiG-29 savas uçaklarini "4 ila 6 hafta içinde" Ukrayna'ya teslim edebileceklerini söylemisti.

Ukraynali liderler, diger NATO üyelerine de Kiev'e uçak göndermeleri konusunda çagrilar yapiyor.

Ukrayna hava kuvvetlerinin MiG-29'lara asina oldugu biliniyor. 1989'dan beri söz konusu savas uçaklarini kullanan Polonya'da halen 28 adet MiG-29 bulunuyor.

MiG-29 filosunu kademeli olarak ABD yapimi F-16'lar ve Güney Kore yapimi FA-50 çok amaçli jetlerle degistiren Polonya, ayrica ABD yapimi F-35 savas uçaklari satin aliyor.

Ukrayna, Rusya ile savasindaki ikinci yilinda hava savunmasini güçlendirmek amaciyla Bati ülkelerinden savas uçaklari talep ediyor.