Polonya Iklim Bakani, nükleer enerjiye geçinceye kadar kömür yakiti sonlandirmayacaklarini bildirdiMurat Temizer

Polonya Iklim Bakani, nükleer enerjiye geçinceye kadar kömür yakiti sonlandirmayacaklarini bildirdiMurat Temizer

VARSOVA (AA) - Polonya Iklim ve Çevre Bakani Anna Moskwa, Polonya'nin kömür yakitli enerji üretimini, nükleer enerji ile degistirene kadar sonlandiramayacagini söyledi.

Moskwa, düzenledigi basin toplantisinda, Polonya enerji sektörüne iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Elektrik üretiminde hala büyük ölçüde kömüre bagimli olduklarini ifade eden Moskwa, Polonya'nin kömür yakitli enerji üretimini, nükleer enerji ile degistirene kadar sonlandiramayacaginin altini çizdi.

Moskwa, "Sistemimizi bunun için hazirliyoruz. Mevcut kömürle çalisan santrallerimizin teknolojik ve ekonomik incelemesini tamamladik. Modernizasyon konusunu da inceliyoruz." ifadelerini kullandi.

2040'da yenilenebilir ve nükleer enerjinin Polonya'nin enerji sepetinin yüzde 73'ünü olusturmasini hedeflediklerini belirten Moskwa, "Etkili bir enerji geçisi için enerji iletim ve dagitim aglarinin gelistirilmesi gerekiyor. Polonya'da ilk nükleer santrali 2033'te açmak istiyoruz." diye konustu.

Polonya hükümeti, Kasim 2022'de "Nükleer Enerji Programi" kapsamindaki ilk santralin teknolojisinin Westinghouse tarafindan saglanmasina karar vermisti.

Ilk nükleer santralin insasina 2026'da baslanmasi planlaniyor.

Polonya hükümetinin enerji stratejisi kapsaminda ülkede toplam kapasitesi 6 ila 9 gigavat olacak 6 nükleer güç ünitesi insa edilecek.