Petrol fiyatlarinin gelecek yil 100 dolari asacagi tahmin ediliyorSibel Morrow

Petrol fiyatlarinin gelecek yil 100 dolari asacagi tahmin ediliyorSibel Morrow

ANKARA (AA) - ABD merkezli uluslararasi bankacilik ve finansal hizmetler sirketi Goldman Sachs, arz-talep makasindaki daralmayi isaret ederek petrolün varil fiyatinin gelecek yil 100 dolari asabilecegini bildirdi.

Goldman Sachs tarafindan hazirlanan rapora göre, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi petrol üreticisi ülkelerden olusan OPEC+ grubunun arz kesintileri ve talepteki artis, piyasadaki arz yönlü sikisikligi artirarak fiyatlari yukari yönlü destekliyor.

ABD petrol üretiminde her ne kadar artis beklense de bunun artan talebi karsilamaya yetmeyeceginin alti çizilen raporda, fiyatlarin, takip eden 12 aylik dönemde varil basina 100 dolari asabilecegi belirtildi. Goldman Sachs daha önce fiyatlarin gelecek yil varil basina 93 dolar civarinda olacagini öngörmüstü.

Raporda, Suudi Arabistan ve OPEC+ ülkelerinin arz kesintilerinin, söz konusu ülkelerin "küresel stoklari azaltarak fiyatlari artirma” konusundaki kararliligini ortaya koydugu ve fiyatlarin artis egilimini destekledigi belirtildi.

Fiyat degisimlerinin OPEC grubu ülkelerinin arz kesintilerini nasil uyguladigina bagli oldugunun alti çizilirken fiyatlarin da grubun hedefledigi varil basina 80-105 dolar araliginda olacagi, OPEC grubunun en büyük üreticisi Suudi Arabistan’in, üretim kesintilerine ragmen gelecek yil kazancini artiracagi öngörüsünde bulunuldu.

ABD’nin basi çektigi bazi OPEC disi ülkelerde gerçeklesen arz artislari nedeniyle OPEC grubunun üretim kesintilerine bir süre daha devam edebilecegi tahmininde bulunulurken ABD’de sondaj ve üretim konusundaki kisitlamalarin hafiflemesiyle ülkenin daha hizli üretim yapabilecegi kaydedildi.

Buna karsin küresel petrol talebinin de artis kaydedecegi, bu artista ekonomik toparlanma sürecinin ivme kazandigi Çin ile Hindistan ve Ortadogu bölgesinde beklenen büyük talep artislarinin rol oynayacagi belirtildi.

Raporda, küresel enerji fiyatlarindaki artisin ABD ve Avrupa ülkelerindeki ekonomik büyümeye sinirli bir negatif yansimasi olacagi ifade edildi.

Arz yönlü endiselerin büyük oranda fiyatlanmasiyla fiyat artislarinin çogunlukla piyasaya yansidigi ve bu nedenle enerji fiyatlarindaki artisin, ülkenin faiz politikasindaki “yumusak ekonomik inis” hedefine ket vurmayacagi bildirildi.