ISO Türkiye Imalat PMI martta 50,9 olduAbdulselam Durdak- Faaliyet kosullarindaki güçlenme, Aralik 2021'den beri en yüksek oranda gerçeklesirken, imalat sanayi üretimi, son 16 ayda ilk kez artis kaydetti- S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker:- "Depremin subat ayinda gözlenen belirgin etkilerinin ardindan martta Türk imalat sanayi üretiminin yeniden büyümeye geçmesi memnuniyet verici bir gelisme oldu"

ISO Türkiye Imalat PMI martta 50,9 olduAbdulselam Durdak- Faaliyet kosullarindaki güçlenme, Aralik 2021'den beri en yüksek oranda gerçeklesirken, imalat sanayi üretimi, son 16 ayda ilk kez artis kaydetti- S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker:- "Depremin subat ayinda gözlenen belirgin etkilerinin ardindan martta Türk imalat sanayi üretiminin yeniden büyümeye geçmesi memnuniyet verici bir gelisme oldu"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), martta 50,9'a yükselerek imalat sektörünün faaliyet kosullarinda bir önceki aya göre ilimli bir iyilesmeye isaret etti.

ISO Türkiye Imalat PMI anketinin Mart 2023 dönemi sonuçlari açiklandi.

Esik deger olan 50,0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlarin sektörde iyilesmeye isaret ettigi anket sonuçlarina göre, subatta 50,1 olan manset PMI, martta 50,9'a yükselerek imalat sektörünün faaliyet kosullarinda bir önceki aya göre ilimli bir iyilesmeye isaret etti.

Faaliyet kosullarindaki güçlenme, Aralik 2021'den beri en yüksek oranda gerçeklesti. Martta üretim ve yeni siparislerin yeniden büyümeye geçmesi, sektörün genel durumundaki iyilesmede belirleyici oldu. Imalat sanayi üretimi, son 16 ayda ilk kez artis kaydetti.

Bazi anket katilimcilari subat depremi nedeniyle aksakliklarla karsilasmaya devam ederken, digerleri üretime yeniden basladiklarini bildirdi. Öte yandan, etkilenen bölgelerdeki yeniden insa çalismalari bazi firmalarda üretimin artmasini sagladi.

Yeni siparisler, mart ayinda güçlü bir toparlanma ile son 1,5 yillik dönemde ilk kez büyümeye geçti. Benzer bir gelisme, son bir yildir ilk kez artis gösteren yeni ihracat siparislerinde de gözlendi. Üretim gereksinimlerindeki artisa ragmen hem depremin hem de yeni devreye giren erken emeklilik yasasinin etkisiyle istihdam son 5 ayda ilk kez düsüs kaydetti. Imalatçilar, yeni siparis akisini yönetme ve birikmis isler üzerinde çalisma becerisini sürdürdü. Ancak birikmis islerdeki düsüsün son 13 ayin en düsük oraninda gerçeklesmesi, sektörde kapasite baskilarinin ortaya çikmaya basladigi yönünde sinyal verdi.

Martta ham madde maliyetleri, ücretlerdeki yükselis ve kur gelismelerine bagli olarak hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatlari keskin bir sekilde artmaya devam etti. Ancak her ikisinde de enflasyon oranlari subat ayina göre düsük gerçeklesti. Ayni dönemde tedarik zinciri aksamalarinda da hafifleme belirtileri gözlendi. Teslimat süreleri üst üste 3. ay artis kaydetti ancak deprem kaynakli gecikmelerin azalmasina bagli olarak tedarikçi performansindaki bozulma çok daha ilimli seyretti.

- Takip edilen 10 sektörden 5'i yeniden büyümeye geçti

Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Sektörel PMI mart ayi raporuna göre, anket kapsaminda takip edilen 10 sektörün 6'si üretimini artirirken, 5 sektör de subattaki yavaslamanin ardindan yeniden büyümeye geçti. Bu 5 sektör; tekstil, agaç ve kagit ürünleri, makine ve metal ürünler, elektrikli ve elektronik ürünler ile kara ve deniz tasitlari sektörleri oldu. En güçlü artis¸ ise son 3 aydir ilk kez büyüme kaydeden tekstil sektöründe yasandi. Öte yandan, üretimin yavaslamaya devam ettigi sektörlerde dahi düsüsler bir önceki anket dönemine göre hiz kesti. En belirgin azalma gida ürünleri sektöründe gerçeklesti.

Mart ayinda 10 sektörden 4'ünde yeni siparislerin artmasi, talepteki gelismelerin üretimdeki kadar pozitif olmadigina isaret etti. Yeni siparislerde en hizli iyilesme kara ve deniz tasitlari sektöründe gerçeklesti. Agustos 2021'den bu yana en yüksek oranda gerçeklesen bu yükselis, ayni zamanda üretim, istihdam, satin alma faaliyetleri ve stoklarda da artisa yol açti.

Yeni siparislerdeki en keskin yavaslama ise son 4 ayda ilk kez düsüs yasanan kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe kaydedildi.

Kara ve deniz tasitlari sektöründe talepteki iyilesmenin sagladigi fiyatlama gücünün etkisiyle nihai ürünlerde son 7 ayin en sert fiyat artisi gerçeklesti. Kara ve deniz tasitlari disinda nihai ürün fiyatlari enflasyonunun hizlandigi tek sektör giyim ve deri ürünleri oldu.

Martta sektörlerin çogunlugunda girdi maliyetleri enflasyonu yavasladi. Girdi fiyatlarindaki en belirgin artis makine ve metal ürünlerinde yasanirken, en ilimli artis ise kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe kaydedildi. Tedarik zincirlerinin iyilesme isaretleri gösterdigi geçen ay ana metal ve tekstil sektörlerinin teslimat süreleri kisalirken, diger birçok sektörde de gecikmeler subata göre daha hafif seyretti.

- "Firmalarin yaklasik bir yildir karsi karsiya oldugu görece zayif kosullarin sona erdigini umuyoruz"

Açiklamada görüslerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, sunlari kaydetti:

"Depremin subat ayinda gözlenen belirgin etkilerinin ardindan martta Türk imalat sanayi üretiminin yeniden büyümeye geçmesi memnuniyet verici bir gelisme oldu. Deprem firmalar üzerinde halen etkili olsa da yeniden insa çalismalarinin baslamasi genel olarak büyümeye geçisi destekledi. Yeni siparislerin de toparlanmasiyla birlikte firmalarin yaklasik bir yildir karsi karsiya oldugu görece zayif kosullarin sona erdigini umuyoruz."