Nesli tükenmekte olan Afrika beyaz aslanlarindan biri Iran'da 4 yavru dünyaya getirdiAhmet Dursun

Nesli tükenmekte olan Afrika beyaz aslanlarindan biri Iran'da 4 yavru dünyaya getirdiAhmet Dursun

ANKARA (AA) - Iran'da nesli tükenmekteki türleri korumaya yönelik yetistirme programinin parçasi olarak korunan bir Afrika beyaz aslani. 4 saglikli yavru dogurdu.

Iran resmi haber ajansi IRNA'ya göre, Elburz eyaletine bagli Kerec kentindeki Sehid Çamran Parki'nda korunan bir disi beyaz aslan, 4 yavru dünyaya getirdi.

Dogan yavrularin saglikli oldugu ve anne sütüyle beslendigi belirtildi. Anne ve yavrularin strese girmesini önlemek için uzmanlarin onlara yaklasamadigi ve bu yüzden henüz yavrularin cinsiyetinin belli olmadigi aktarildi.

Nesli tükenmekte olan türleri korumaya yönelik bir yetistirme programinin parçasi olarak Dena ve Hir adi verilen 2 yavru beyaz aslan 2019'da Güney Afrika'dan Iran'a getirilmisti. Dena adli disi Afrika beyaz aslani, Kasim 2022'de ilk yavrusunu dogurmustu.

Güney Afrika'nin Timbavati bölgesinde yasayan beyaz aslanlarin nesli, basta avcilik olmak üzere çesitli nedenlerle 1990'larda tükenme noktasina gelmisti. Güney Afrika'da bu türü korumaya yönelik program baslatan "Küresel Beyaz Aslani Koruma Vakfi", 2004 yilindan itibaren beyaz aslanlari ana vatanlarinda yeniden yetistirme programi baslatmisti.

Program sayesinde çok sayida beyaz aslan kendi topraklarinda yeniden yetistirilse de halen dünyada yalnizca yaklasik 300 beyaz aslan oldugu tahmin ediliyor. Beyaz aslanlarin neslinin korunmasi için dünyanin çesitli vahsi yasami koruma merkezlerinde de bu tür için yetistirme programlari uygulaniyor.