Avustralya Basbakani Albanese ve Ingiliz mevkidasi Sunak, ABD Baskani Biden'la görüsecekSaadet Firdevs Apari

Avustralya Basbakani Albanese ve Ingiliz mevkidasi Sunak, ABD Baskani Biden'la görüsecekSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - Avustralya Basbakani Anthony Albanese, Ingiliz mevkidasi Rishi Sunak'la gelecek haftanin basinda California eyaletinin San Diego kentinde ABD Baskani Joe Biden ile bir araya gelecegini dogruladi.

4 günlük ziyaret için Hindistan’da bulunan Albanese, basina yaptigi açiklamada, Ingiliz mevkidasi Sunak'in da toplantida kendilerine katilacagini aktardi.

Albanese, "Belirli teklifler hakkinda (AUKUS ile ilgili) uygun zamanda daha fazla açiklama yapacagim. Ancak pazartesi günü ben, Baskan Biden ve Basbakan Sunak arasinda AUKUS ortaklarinin bir toplantisi olacagini dogrulayabilirim." ifadesini kullandi.

ABD’de Biden ve Sunak’la ikili görüsmeler gerçeklestirecegi bilgisini paylasan Albanese, "Bu görüsmelerin ayrintilarini açiklamayi sabirsizlikla bekliyorum. Pazartesi günü, ABD saatine uygun bir sekilde San Diego'da duyurulacak." diye konustu.

Albanese, ülkesinin yeni nükleer denizaltilarin tam kontrolünü elinde tutacagini vurgulayarak "Avustralya, mutlak egemenligini tamamen koruyacak. Avustralya'nin egemen bir ulus-devlet olmasi çok önemli ve bu, tüm ortaklarimiz tarafindan da saygi duyulan bir sey." degerlendirmesinde bulundu.

Avustralya Kraliyet Donanmasinin yenilenmesi amaciyla Avustralya, ABD ve Ingiltere tarafindan yapilan AUKUS anlasmasi kapsaminda üretilecek nükleer enerjili denizaltilarin sematik çizim ve detaylarinin ABD'de yapilacak üçlü zirvede duyurulacagi açiklanmisti.

- AUKUS anlasmasi

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve Ingiltere ile nükleer denizalti teknolojisi alaninda isbirligini öngören AUKUS anlasmasini imzalamisti.

3 ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan "AUKUS" adli güvenlik anlasmasi uyarinca Güney Avustralya eyaletinin baskenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalisan denizalti insa edilecek.

Anlasma uyarinca, Avustralya'nin sahip olacagi nükleer enerjili denizaltilar, Hint-Pasifik'te istikrari desteklemek ve anlasmaya taraf olan ülkelerin ortak degerleri ile çikarlarinin korunmasina katki sunmak için kullanilacak.

Hint-Pasifik bölgesinde, Çin'in büyüyen askeri varligina karsi yapildigi açiklanan AUKUS anlasmasina tepki gösteren Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, "anlasmanin bölgesel baris ve istikrari ciddi sekilde baltalayacagi" elestirisinde bulunmustu.

AUKUS'un ardindan Avusturalya, "nükleer güce" ulasmadan önce nükleer denizaltilara kavusacak ilk ülke olarak kayitlara geçecek.