Milli Savunma Bakani Akar, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (2)Ayse Sensoy Boztepe- "(Deprem bölgesinde) Bir ayda 6 bin 320 sortimiz var. Hava Kuvvetlerimizin normal sartlarda ulastirma sortisi olarak 6 bin 500 sortiyi bir yilda yaptigini düsünürsek, bizim ne kadar yogun çalistigimiz ortaya çikacaktir" - "Türk Silahli Kuvvetleri bünyesinde, Bakanlik bünyesinde arama kurtarmayla, depremle mücadeleyle alakali kimler varsa bunlari ilk andan itibaren seferber ettik" - "(Terör örgütü PKK) 6 Subat'tan

Milli Savunma Bakani Akar, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (2)Ayse Sensoy Boztepe- "(Deprem bölgesinde) Bir ayda 6 bin 320 sortimiz var. Hava Kuvvetlerimizin normal sartlarda ulastirma sortisi olarak 6 bin 500 sortiyi bir yilda yaptigini düsünürsek, bizim ne kadar yogun çalistigimiz ortaya çikacaktir"
- "Türk Silahli Kuvvetleri bünyesinde, Bakanlik bünyesinde arama kurtarmayla, depremle mücadeleyle alakali kimler varsa bunlari ilk andan itibaren seferber ettik"
- "(Terör örgütü PKK) 6 Subat'tan

HATAY (AA) - Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan bölgede hava koridoru olusturuldugunu belirterek, "Bir ayda 6 bin 320 sortimiz var. Hava Kuvvetlerimizin normal sartlarda ulastirma sortisi olarak 6 bin 500 sortiyi bir yilda yaptigini düsünürsek, bizim ne kadar yogun çalistigimiz ortaya çikacaktir." dedi.

Bakan Akar, Hatay Serinyol'daki Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) Lojistik Destek Üssü'nde yapilan Anadolu Ajansi (AA) Editör Masasi'nda gündeme iliskin sorulari yanitladi, degerlendirmelerde bulundu.

Hava Kuvvetlerinin insaat taburlarini "tasima ve arama kurtarmada yardimci olabilirler" düsüncesiyle deprem bölgesine sevk ettiklerini belirten Akar, "Türk Silahli Kuvvetleri bünyesinde, Bakanlik bünyesinde arama kurtarmayla, depremle mücadeleyle alakali kimler varsa bunlari ilk andan itibaren seferber ettik. Gözden kaçmasin, Türk Silahli Kuvvetleri insani yardim tirlariyla saat 04.30'da alarm verildi. Dolayisiyla 04.30'dan itibaren arkadaslarimiz duruma vaziyet etmek için gayretlerini sürdürdüler ve en kisa zamanda bölgeye ulasmak için çalistilar." seklinde konustu.

Bu çalismalari da yeterli görmediklerini anlatan Akar, bütün imkanlari seferber etmek manasinda fabrikalardaki teknik personel ve isçilerden de 80 arama kurtarma timi olusturduklarini söyledi. Bakan Akar, "Yapilan bu çalismalarla enkazdaki 2 bin 784 vatandasa ulastik. 327 vatandasa sag ulastik, 2 bin 457 vatandasin da cenazesine ulastik. Dolayisiyla bizim oradaki faaliyetlerimizi bu sekilde görmek lazim. Türk Silahli Kuvvetlerinin arama kurtarmayla ilgili, depremle mücadeleyle ilgili ne kadar imkan ve kabiliyeti varsa bunlarin hepsi seferber edildi. Kibris dahil." bilgisini verdi.

- "Elimizdeki bütün imkanlari da seferber ettik"

Akar, "Türk Silahli Kuvvetleri dünyanin en büyük ordularindan biri. Depremde TSK'nin lojistik imkanlarini tam anlamiyla kullanabildiniz mi?" sorusuna su yaniti verdi:

"Bu deprem döneminde 35 ve 36 günde dahi terörle mücadelemiz araliksiz devam etti, ediyor. Hudut güvenligimiz devam ediyor. Semalarimizda ve denizlerimizdeki hak ve menfaatlerimizin korunmasiyla ilgili hava ve deniz kuvvetlerimizin faaliyetleri devam ediyor. Ayrica Somali basta olmak üzere Libya'da, Azerbaycan'daki görevlerimiz devam ediyor. Bunun bu sekilde düsünülmesi lazim. Bu çerçevede, hal böyleyken elimizdeki bütün imkanlari da seferber ettik. Bizim bu yaptigimiz islerden birincisi hava köprüsünün teskili, ikincisi deniz seyir imkaninin saglanmasi. Bu manada biz 65 uçaga kadar sayimizi çikardik. Yurt disindan gelen bazi dost ve müttefik ülkelerin katkilariyla 65 uçak, 71 helikopterle ciddi bir hava köprüsü saglamak suretiyle arama kurtarma ekiplerinin malzemesiyle birlikte bölgeye intikalini sagladik. Hava alanlari, baslangiçta Adiyaman, Malatya, Kahramanmaras kapali olmaktan dolayi bunlar Incirlik'te toplandilar. Incirlik'ten bunlari ilk firsatta hava sartlari müsaade ettiginde helikopterle bölgele gönderme firsati bulduk."

TIHA ve IHA'lari da kullandiklarini dile getiren Akar, Göktürk Uydusu'ndan aldiklari fotograflari Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi basta olmak üzere ilgili Bakanlik ve birimlerle paylasarak olaylari olabildigince yakindan takip etme firsati bulduklarini ifade etti.

Bakan Akar, "Bir ayda 6 bin 320 sortimiz var. Hava Kuvvetlerimizin normal sartlarda ulastirma sortisi olarak 6 bin 500 sortiyi bir yilda yaptigini düsünürsek, bizim ne kadar yogun çalistigimiz ortaya çikacaktir." dedi.

Bu süreçte deprem bölgesinden baska illere 21 bin civarinda vatandasin tahliye edildigini aktaran Akar, uçaklarla, personel ve malzemenin öncelikle Incirlik'e geldigini, AFAD ve valilikle yapilan planlamalar çerçevesinde oradaki malzemeyi ve personeli 12 ilde, toplam 32 ilçede 311 köye naklettiklerini bildirdi.

Akar, vatandasin memnuniyetinin oradaki personele, Mehmetçige çok ciddi sekilde moral ve motivasyon oldugunu vurguladi.

- "103 silah arkadasimiz, mesai arkadasimiz hayatini kaybetti"

Milli Savunma Bakanligi personelinin depremden etkilenmesine iliskin soru üzerine Akar, kendi personellerinden de ciddi sekilde depreme maruz kalanlar ve kayiplar oldugunu söyledi.

Kisladaki binanin zarar görmesinden dolayi 3 Mehmetçigin sehit oldugunu dile getiren Akar, bir Mehmetçigin de yarali olarak kaldirildigi hastanede sehit düstügünü vurguladi.

"Diger bölgelerdekilerle birlikte toplam 103 personelimiz, silah arkadasimiz, mesai arkadasimiz hayatini kaybetti." diyen Akar, yaklasik 70 yaralidan 62'sinin taburcu oldugunu, personelin 3 bin 695 yakininin da bir sekilde bu depremlerden olumsuz etkilendigi bilgisini verdi.

Kayiplari olanlar ya da bizzat depremi yasayanlarin bu soku süratle atlatarak hemen görevlerinin basina döndügüne isaret eden Akar, sunlari kaydetti:

"Diger bölgelerde askerlik görevi yapmakta olan personelimiz arasinda subay, astsubay, uzmanlardan veya mükelleflerden toplam 16 bin kisiye süratle sila izni vermek suretiyle bir an önce anneleri, babalari, yakinlarinin yanina gidip onlarin da buradaki çalismalara katilmalari imkanini sagladik. Ayrica deprem bölgesinden celpler vardi, askerlik görevini yapmak üzere mart ve nisanda gitmesi gerekenler vardi onlari da gerekli tedbirleri almak suretiyle mayis ayina erteledik ve bu sekilde olabildigince buradaki külfeti, sikintiyi personelimiz nezdinde hafifletmeye gayret gösterdik."

Bakan Akar, "Deprem bölgesi ayni zamanda Türkiye'nin güney siniri dolayisiyla burada Türk Silahli Kuvvetleri ayni zamanda sinir güvenligimizi de temin etmek üzere görev yapiyor. Sinir güvenligi konusunda deprem sürecinde bir sorun olustu mu? Sinirlarimiza ya da bölgedeki Silahli Kuvvetlerine iliskin herhangi bir saldiri söz konusu oldu mu bu süreçte?" sorusuna su cevabi verdi:

"Hudut konusu zaman zaman gündeme gelmekte. Bilgi sahibi olmayanlarin yorumlariyla karsi karsiya kalmaktayiz. 'Hudut namustur' anlayisiyla Mehmetçik gerçekten gece gündüz demeden, büyük bir fedakarlik ve kahramanlikla hudutlarimizi korumaktadir ve korumaya devam etmektedir. Sunu da söylemek lazim, en ileri teknolojiye sahip araçlarin da kullanilmasiyla hudutlarimiz gerçekten Cumhuriyet tarihimizin en yogun sekilde birlik ve malzeme olarak korundugu, kollandigi, kontrol edildigi bir dönem yasiyoruz. Bundan emin olabilirsiniz. Bu dönemde de yaptigimiz bu çalismalar çerçevesinde, herhangi bir sekilde Suriye tarafindan Türkiye'ye dogru herhangi bir sekilde geçis, herhangi mülteci akini vesaire asla söz konusu olmadi, böyle bir sey söz konusu degil. Zaten bu bölge yogun bir sekilde kontrol edilmekte fakat bu depremle birlikte böyle bir tezviratin çikmasina müteakip biz her seye ragmen hududu bir kez daha kontrol ettik, oradaki bizim askeri ve sivil yetkililerle konustuk, valilerle, kaymakamlarla oradaki gümrük muhafaza yetkilileriyle ve bizim hudut birliklerimizdeki bölük, tabur ve alay komutanlarimizla görüstük. Böyle bir sey asla söz konusu degil. Bunlari da yine bir kisim basinda paylastik."

- "Hudutlarimiz her zamankinden çok daha yogun ve dikkatli bir sekilde kontrol altinda"

Bakan Akar, Türkiye'de yasayan Suriyelilerin bir kisminin depremde ailesini, evini, isini kaybettigini ve büyük sikinti yasadiklarini animsatti.

Depremden etkilenen bazi Suriyelilerin kendi istekleriyle, gönüllü ve güvenli bir sekilde dönmeyi arzu ettiklerini dile getiren Akar, tamamen yasal yollarla gümrük kapilardan geçmek suretiyle kayitli bir sekilde Türkiye'den ayrildiklarini anlatti.

Su an 56 bin civarinda Suriyelinin bölgeden çikis yaparak Suriye'ye geçtigi bilgisini veren Akar, "Herhangi sekilde mülteci girisi asla söz konusu degil. Hudutlarimiz her zamankinden çok daha yogun ve dikkatli bir sekilde kontrol altinda. Herhangi bir sekilde zaten böyle kaçak bir girise de hudutlarimiza izin vermeyecegimiz açiktir." diye konustu.

Bakan Akar, "Güvenlik boyutu itibariyla PKK, YPG terör örgütünün sinirlardan bu bir aylik süre zarfinda Türkiye topraklarina Türk Silahli Kuvvetlerine dönük saldirilari gerçeklesti mi?" sorusu üzerine söyle konustu:

"Bizim hudutlardaki birinci görevimiz hudutlarimizin güvenligini saglamak, 85 milyonun rahat ve huzurunu saglamak. Bunun için görev yapiyoruz. Bu manada hudutlarimiz da bizim terörle mücadele, Irak'taki yaptigimiz operasyonlar, Suriye'deki yaptigimiz operasyonlar da araliksiz devam ediyor. Bu yaptigimiz faaliyetler çerçevesinde en son bu depremle birlikte maalesef bazi saldirilar da oldu. Mücadelemiz devam etti, orada bir saldiri oldu bu saldiriya karsi biz elimizden gelen karsiligi aninda verdik. 6 Subat'tan itibaren özetlemek gerekirse 8 taciz ve saldiri oldu."

Bu saldirilarin ilkinin birinci gün olduguna isaret eden Akar, "Herhangi bir saldiriya bizim sessiz kalmamiz asla söz konusu degil. Hakkimizi, hukukumuzu korumak, güvenligimizi saglamak bakimindan gereken neyse yaptik, yapiyoruz. Bu dönemde de bu yapilan 8 taciz ve saldiriya karsi gerekli karsilik verildi ve 53 terörist etkisiz hale getirildi." diye konustu.

(Sürecek)