Merkez Bankasi Baskani Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sorulari yanitladi: (2)Hülya Ömür Uylas- "Merkez Bankasi kurlarin düzeyini ya da yönünü belirleme amaçli döviz alimi ya da satim alimi islemlerini kesinlikle yapmamaktadir. Bizim kur hedefimiz yok. Kur projeksiyonumuz yok" - "Baglayici olmayacak sekilde, 2023'ün ilk yarisinda, TCMB tarafindan ödenen KKM destegi yaklasik 90 milyar lira oldu. Hazine tarafinda da bu 60 milyar lira" - "Hem istikrar, hem de ekonomideki güven ortamiyla birl
TBMM (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Baskani Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankasinin kurlarin düzeyini ya da yönünü belirleme amaçli döviz alimi ya da satim alimi islemlerini kesinlikle yapmadigini belirterek, "Bizim kur hedefimiz yok." dedi.
Erkan, banka faaliyetlerine iliskin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptigi sunumun ardindan, milletvekillerinin sorularini yanitladi.
Kur korumali mevduat (KKM) uygulamasi çerçevesinde 2022'de yaklasik 70 milyar lira ödeme yapildigini söyleyen Erkan, Hazine ve Maliye Bakanliginda bu rakamin yaklasik 90 milyar lira oldugunu bildirdi.
Erkan, "KKM için yapilan ödemelerin bilanço kesinlesmeden hele de bu kadar titiz ve çokça rakamlar üzerinde duran TCMB kurumu için denetimi tamamlanmadan açiklanmasi prensipte dogru degil. Her gün analitik bilançosu açiklanan TCMB'nin seffafliginin sorgulanmasina yol açacak bir husus olmamali. Baglayici olmayacak sekilde, 2023'ün ilk yarisinda, TCMB tarafindan ödenen KKM destegi yaklasik 90 milyar lira oldu. Hazine tarafinda da bu 60 milyar lira." degerlendirmesinde bulundu.
Ellerinde yüzden fazla düzenlemenin oldugu makro ihtiyati bir çerçeve bulundugunu aktaran Erkan, özellikle seçici kredilerin var olmasinin ve bunu sadelestirirken faiz oranlarini buna göre ayarlayabiliyor olmalarinin bir firsat oldugunu söyledi.
Amaçlarinin, Türk lirasi mevduati enflasyona karsi cazip getirmek oldugunu aktaran Erkan, KKM'de önceliklerinin enflasyon, fiyat istikrari ve ayni zamanda rezervlerinin güçlenmesi oldugunu dile getirdi. Türk lirasi enstrümanlari daha da çesitlendirerek Türk lirasi hacmini artirmayi amaçladiklarini anlatan Erkan, bunlar oldukça KKM'den geçisin daha saglikli olacagina isaret etti.
- "Aylik enflasyon ana egiliminde düsüsler basladi"
Erkan, son 4 haftada aylik enflasyonda ve aylik enflasyon ana egiliminde düsüslerin basladigini ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü:
"KKM'de gerileme varken, rezervlerde artis, Türk lirasi mevduata geçis, ayni zamanda döviz mevduatlarinda düsüs var. Bu çok iyi bir gelisme. Bunun devami için ne gerekiyorsa yapmaya devam edecegiz. KKM'den çikisi da zaman içerisinde sakin, kararli bir sekilde rezervler güçlendikçe, Türk lirasi enstrümanlari gelistirdikçe dengeli sekilde yapacagiz. Stratejimiz de var."
Kura müdahaleye iliskin sorular üzerine Erkan, "Kuru tutma gibi bir niyetimiz olsaydi göreve geldigimizden sonra gördügümüz kur artislari yasanmazdi. Merkez Bankasi, kurlarin düzeyini ya da yönünü belirleme amaçli döviz alimi ya da satim alimi islemlerini kesinlikle yapmamaktadir. Bizim kur hedefimiz yok. Dünyadaki bütün küresel merkez bankalarinin yaptigi gibi spekülatif atak söz konusu oldugu zaman, asiri oynakligi engellemek adina yapilir ve bu da geldigimizden beri minimal seviyededir." ifadesini kullandi.
Hazine protokolünü kullanmadiklarini kaydeden Erkan, KKM dönüslerinde likiditeyi TCMB'nin saglamasi gerektigini anlatti. Erkan, likiditeyi de seffaf olmak adina bankalara dogrudan satisla gerçeklestirdiklerini belirtti.
- "Rezervlerde iyilesmeyi görüyoruz"
TCMB rezervleriyle ilgili likidite stres testlerini yaptiklarini belirten Erkan, "Rezerv rakamlari, analitik bilançodan ve diger yayinlarimizdan gayet net sekilde gözüküyor. Su an bizim rezervlerimizdeki artis, hem brüt hem net rezervde, hem de likidite stres testleri yapildiginda kullanilabilir rezerv göstergelerinin hepsinde büyük bir artis göstermektedir. Bu da sevindirici bir haberdir. Swap hariç net rezervlerde de iyilesmeyi görüyoruz. Yaptigimiz likidite stres testlerinde herhangi bir likidite sorunumuz yoktur. KKM geçis stratejisinde de bu stres testlerini es zamanli yaparak stratejimizi ona göre kalibre ediyoruz." dedi.
Erkan, reeskont kredilerine iliskin soru üzerine, ihracatçilar ve is dünyasiyla birlikte çalistiklarini, reeskontlarda ihracatçiya yardimci olacak sekilde maliyetleri göz önüne alacak düzenlemeleri kisa sürede paylasacaklarini söyledi.
- "Milyarlarca dolarlik teklif mektubu masamda"
Dolar kuru hedefleri ve tahminleri olmadigi mesajini yineleyen Erkan, "Hem istikrar, hem de ekonomideki güven ortamiyla birlikte su an hali hazirda yurt disindan bize gelen milyar dolarlik dogrudan yatirim teklifleri var. Fonlardan, varlik yönetimlerinden gelen. Dünya Bankasi, ülkemizin basari öyküsünün bir parçasi olmak için çok makul rakamlarda yatirimda bulunuyor. Biz istedikçe verilen bir yatirim. Bunun yaninda, rezervlerimize dogrudan giris yapabilecek milyarlarca dolarlik teklif mektubu benim masamda. Biz kendi istedigimiz oranlarda, kendi istedigimiz kosullarla kabul etmek istedigimiz için beni sürekli ariyorlar." diye konustu.
Erkan, KKM'lerden çikisa iliskin olarak da "Halkimiz, Türk lirasindaki mevduat oranlari dolayisiyla KKM'yi bozmak istiyor. Hem de vadeden önce bozuldugunda kur farki alinamamasina ragmen. Kurda da istikrarin devamini öngörüyoruz. Bireysellerde döviz alimi vardi, su anda bireysellerde döviz satisi var." ifadesini kullandi.
Erkan, konusmasinin ardindan, milletvekillerini istisarelerde bulunmak için Merkez Bankasina davet etti.
(bitti)