PORTRE - Türk sporunun futbol ve basketboldaki tek milli oyuncusu: Can BartuEmre Dogan- Fenerbahçe ve Türk sporunun efsane isimleri arasinda yer alan Can Bartu, ölümünün 4. yil dönümünde aniliyor- Basketbolda 1'i genç, 5'i A milli olmak üzere 6 kez ay-yildizli formayi giyen Bartu, A Milli Futbol Takimi'nda ise 26 maçta görev aldi

PORTRE - Türk sporunun futbol ve basketboldaki tek milli oyuncusu: Can BartuEmre Dogan- Fenerbahçe ve Türk sporunun efsane isimleri arasinda yer alan Can Bartu, ölümünün 4. yil dönümünde aniliyor- Basketbolda 1'i genç, 5'i A milli olmak üzere 6 kez ay-yildizli formayi giyen Bartu, A Milli Futbol Takimi'nda ise 26 maçta görev aldi

ISTANBUL (AA) - EMRE DOGAN - Türk sporunun ve Fenerbahçe'nin efsane ismi Can Bartu, vefatinin 4. yil dönümünde aniliyor.

Can Bartu, hem futbol hem basketboldaki basarilariyla Türk sporunda farkli bir yer edindi. Futbol hayati boyunca orta sahada görev yapan Can Bartu, bir milli maçta da kalede görev aldi.

Istanbul'da 31 Ocak 1936'da dogan Bartu, spora 1949 yilinda Fenerbahçe'nin genç takiminda basketbol oynayarak basladi. Futbolda da sari-lacivertlilerin genç takiminda ilk deneyimlerini yasayan Can Bartu, Türk spor tarihinin efsaneleri arasina birçok rekor ve aniyla adini yazdirdi.

Futbol kariyerine ilginç bir sekilde adim atan Bartu, bu bransta hem Türkiye'de hem Italya'da basarili sezonlar yasadi.

- Oyuncu eksikligi futbol kariyerini baslatti

Can Bartu, Fenerbahçe Basketbol Takimi'nda oynadigi dönemde Edirnespor-Fenerbahçe maçindaki oyuncu eksikligi nedeniyle basketbol takimindan alinan iki isimden biri olarak futbolla tanisti.

Ilk olarak basketbolda sivrilen Can Bartu, 1955 yilinda Genç Milli Basketbol Takimi'nda ay-yildizli formayi giydi. Bartu, 1955-1957 yillarinda Fenerbahçe'nin birinci takimlarinda hem futbol hem de basketbol oynadi.

Can Bartu, 11 Nisan 2019'da 83 yasinda hayata gözlerini yumdu.

- Basketbol ve futbolda milli olan tek sporcu

Efsanevi spor adami, Türkiye'de hem futbol hem de basketbolda milli formayi giyen ilk ve tek isim konumunda bulunuyor.

Can Bartu'nun Inönü Stadi'nda futbol maçindan çikip, Spor ve Sergi Sarayi'ndaki basketbol maçina gittigi birçok gün oldu.

Bartu, Mithatpasa Stadi'nda Besiktas ile oynadiklari ve 4-2 kazandiklari maçta 2 gol attiktan sonra, Spor ve Sergi Sarayi'nda Galatasaray ile yaptiklari basketbol karsilasmasinda da 32 sayi kaydetti.

Fenerbahçe Kulübü ile profesyonel futbolcu sözlesmesi imzaladiktan sonra basketbolu birakan Can Bartu, basketbol bransinda 1'i genç, 5'i A milli olmak üzere 6 kez ay-yildizli formayi giydi.

Milli maçlarin o dönem az olmasi sebebiyle Can Bartu, 26'si A Milli Futbol Takimi'nda olmak üzere 28 kez ay-yildizli formayi giydi ve 6 gol kaydetti.

- 6 yil oynadigi Italya'da "Sinyor" lakabini aldi

Fenerbahçe'de 1955-1961 yillarinda futbol oynayan Can Bartu, 1961 senesinde 6 sezon sürecek Italya macerasina basladi.

Italya'da 1961-1962 sezonunda Fiorentina formasi giyen Bartu, 14 maçta 2 gol atti. Bir sonraki sezon Venezia'ya geçen Bartu, burada da 30 maçta 8 gol kaydetme basarisi gösterdi. 1963-1964 sezonunda yeniden Fiorentina'ya transfer olan Can Bartu, 10 maça çikti. 1964-1967 yillarinda ise 3 sezon Lazio'da forma giyen Bartu, 46 maçta 4 gole imza atarken, burada Italyan futbolseverlerin büyük sevgisini kazanip, "Sinyor" lakabini aldi.

- Avrupa kupalarinda final oynayan ilk Türk oyuncu

Can Bartu, Fiorentina'da forma giydigi dönemde, Avrupa kupalarinda final oynayan ilk Türk oyuncu unvanini elde etti.

Sinyor, Fiorentina'nin Avrupa Kupa Galipleri Kupasi'nda Ispanya'nin Atletico Madrid ekibi ile 10 Mayis 1962'de Iskoçya'nin Glasgow kentinde oynadigi final maçinda forma giydi ve Avrupa kupalarinda final müsabakasina çikan ilk Türk futbolcu oldu.

Bu karsilasmaya ilk 11'de baslayan Bartu, takiminin 3-0 kaybetmesi nedeniyle kupa kazanma sevinci yasayamadi.

- 326 maçta 162 gol

Italya'da 6 yil oynadiktan sonra 1967'de yeniden Fenerbahçe'ye dönen Bartu, 1970 yilinda jübile yapti.

Can Bartu, sari-lacivertli formayla 326 maçta 162 gol kaydetti.

- Milli takimin kalesine de geçti

Can Bartu, milli takimin kalesini de korudu.

Bartu, Avrupa Sampiyonasi Elemeleri mücadelesinde Türkiye'nin Romanya'ya 3-0 yenildigi maçta orta sahada basladigi maçi kalede tamamladi.

Bükres'te 2 Kasim 1958'de yapilan Romanya maçinda kaleci Turgay Seren'in sakatlanip oyundan çikmasi üzerine 76. dakikada milli takimin kalesine geçen Bartu, 85. dakikada Ahmet Berman'in ters vurusuyla bir gol yedi.

Can Bartu, böylece milli takimda hem gol atan hem de gol yiyen tek futbolcu olarak da tarihte yerini aldi.

- Metin Oktay'in jübilesinde Galatasaray formasi giydi

Can Bartu, Metin Oktay'in 1969 yilinda Galatasaray ile Fenerbahçe arasinda yapilan jübilesinde, Oktay ile formalari degistirdi.

Jübile maçinda Can Bartu kisa bir süre sari-kirmizili formayla oynarken, Metin Oktay da sari-lacivertli formayi giydi.

Bartu, futbolu biraktiktan sonra spor yazarligi yapti.

- Ismi tesislere verildi

Fenerbahçe Kulübü, efsanesi Can Bartu'nun adini hayattayken tesislerine verdi.

25 Temmuz 2009 tarihinde Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde yapilan Yüksek Divan Kurulu Toplantisi'nda yönetim kurulunun önerisiyle gerçeklestirilen oylama sonucunda, Samandira Kamp Merkezi'ne Can Bartu'nun isminin verilmesi onaylandi.

Sari-lacivertli futbol takiminin antrenmanlarini yaptigi tesisin adi o tarihten bu yana Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri olarak geçiyor.

Can Bartu ayrica, 2009'da Ülker Stadi'nda oynanan UEFA Kupasi finalinde UEFA tarafindan "Türkiye elçisi" ilan edilmisti.