Lise ögrencileri tasarladiklari robotla dünya sampiyonasinda Türkiye'yi temsil edecek Mesut Karaduman

Lise ögrencileri tasarladiklari robotla dünya sampiyonasinda Türkiye'yi temsil edecek Mesut Karaduman

TEKIRDAG (AA) - Istanbul'da düzenlenen "VEX Robotics Türkiye Sampiyonasi"nda tasarladiklari robotla ikinci olan Süleymanpasa Ebru Nayim Fen Lisesi ögrencileri, dünya sampiyonasinda dereceye girmek istiyor.

Lisenin robotik takimi geçen ay Istanbul'da gerçeklestirilen sampiyonada elde ettikleri ikincilikle 25-27 Nisan'da ABD'de düzenlenecek VEX Robotics World Championship'te Türkiye'yi temsil etme hakki kazandi.

ABD'de 800 takimin yarisacagi sampiyonada ülkeyi en iyi sekilde temsil etmek isteyen ögrenciler, çalismalarini okulun kodlama atölyesinde sürdürüyor.

Bilgisayar ögretmeni Sedat Eren, gazetecilere, ögrencilerin yaptiklari robotla geçen yil Türkiye sampiyonu olduklarini animsatti.

Robotu gelistirme ve yarismaya hazirlama sürecinde her seyi kendi imkanlariyla yaptiklarini belirten Eren, "Geçen yil birinci olmustuk. Bu yil yine hazirliklarimizi yaptik. Ilk önce ögrencilerimiz robotun 3 boyutlu tasarimini yapti. Çesitli islemlerin ardindan robotu olusturdular. Sonra kodlama ekibimiz robotun programlamasini yapti. Çünkü farkli çalisan bir sistem var bu yil. Uzun süren çalismalari oldu. Türkiye sampiyonasinda finale yükseldik ama finalde kaybettik. Finalde kaybetsek de ülkemizi Amerika'da temsil edecek 4 takimdan biri olmayi basardik." dedi.

Eren, dünya sampiyonasinda 50 ülkeden 800 takim içerisinde Türkiye için basari elde etmek istediklerini dile getirdi.

Takimda yer alan Elanur Has da robotu tamamen kendilerinin tasarladigini aktardi.

Has, Türkiye sampiyonasinda elde ettikleri derecenin mutluluk verici oldugunu ifade ederek, "Bu robotun yapilmasinda çok büyük bir emek söz konusu. Türkiye sampiyonasinda ikinci olarak emeklerimizin karsiligini aldigimizi düsünüyoruz. Amerika'da ülkemizi gururlandirmak istiyoruz. Umarim bir basari elde edebiliriz." diye konustu.

Ögrencilerden Bora Saltik ise ABD'den dereceyle dönmek için çalistiklarini anlatarak, "Bu tür yarismalar bizim için çok faydali oluyor. Yarismalar ögrencilere çok seyler katiyor." ifadelerini kullandi.