Küresel piyasalar Fed öncesi temkinli seyrediyorMurat Aslan

Küresel piyasalar Fed öncesi temkinli seyrediyorMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) yarin açiklayacagi para politikasi kararlari ve Fed Baskani Jerome Powell'in toplanti sonrasi yapacagi sözle yönlendirmeler öncesinde karisik bir seyir izliyor.

Dünya genelinde bu hafta açiklanacak merkez bankalarinin para politikasi kararlari ve yogun veri gündemi fiyatlamalari zorlastiriyor.

Fed'in yarin politika faizini 25 baz puan artirmasina kesin gözüyle bakilirken, politika metni ve Fed Baskani Powell'in açiklamalarindan alinacak sinyallerin piyasalarin yönü üzerinde etkili olmasi bekleniyor.

Para piyasalarindaki fiyatlamalarda Banka'nin yil sonuna kadar 2 kez faiz indirimine gidebilecegi fiyatlansa da söz konusu fiyatlamalarin yarinki gelismelere paralel degisebilecegi ifade ediliyor.

Öte yandan, yogun veri haftasinda cuma günü açiklanacak tarim disi istihdam rakami ekonomideki gidisata iliskin ipucu vermesi açisindan büyük önem arz ederken, ülkede bankacilik krizinin yatismasi da risk algisini törpülüyor.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), dün, First Republic Bank'in kapatildigini ve varliklarinin ABD'nin büyük bankalarindan JPMorgan Chase tarafindan satin alinacagini duyurmustu.

ABD'de bilanço dönemi güçlü sekilde devam ederken, bu hafta bilançosunu açiklamasi beklenen sirketler arasinda Apple, Coinbase, Ford, Uber, Pfizer ve Moderna bulunuyor.

Ülkede açiklanan makroekonomik veriler ise karisik sinyaller üretmeyi sürdürüyor. Buna göre, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, nisanda 47,1 ile piyasa beklentilerinin üstünde gelmesine karsin imalat sanayisinde daralmanin sürdügünü gösterdi.

Söz konusu belirsizlikler emtia fiyatlarinda yön arayisina neden olurken, Brent petrolün varil fiyati 79,2 dolar ve altinin ons fiyati 1.982 dolardan alici buluyor.

Dün New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,04, Dow Jones endeksi yüzde 0,14 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,11 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karisik seyirle basladi.

Dün tatil dolayisiyla kapali olan Avrupa borsalarinda endeks vadeli kontratlar haftaya yükselisle baslarken, bu hafta Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) açiklayacagi para politikasi kararlari ve ECB Baskani Christine Lagarde'in toplanti sonrasi yapacagi açiklamalar yatirimcilarin odaginda bulunuyor.

ECB'nin persembe günü 25 baz puan faiz artirmasina kesin gözüyle bakilirken, 50 baz puanlik faiz artis ihtimali de olasilik dahilinde bulunmayi sürdürüyor. Banka'nin yil sonuna kadar toplamda 75 baz puan faiz artiracagi öngörülüyor.

Analistler, bugün makroekonomik veri takviminde Avro Bölgesi'nde açiklanacak enflasyon verilerinin bulundugunu hatirlatarak, söz konusu verilerin ECB'nin para politikasi kararlari üzerinde etkili olmasi sebebiyle piyasalarda oynakligi artirabilecegini söyledi.

Cuma günü Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,77, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,50 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,10 yükselirken, Italya'da MIB 30 endeksi 0,30 geriledi.

Asya'da Fed öncesi yatirimcilarin temkinli hareket ettigi dikkati çekiyor.

Avustralya Merkez Bankasi (RBA), beklentilerin aksine politika faizini 25 baz puan artirarak yüzde 3,85'e çikardi. Banka'dan yapilan açiklamada, gerekmesi halinde faiz artislarina devam edilecegi belirtildi.

Çin'de piyasalar persembe gününe kadar kapali olsa da pazar günü açiklanan imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) 49,2'ye inmesi ve imalat sanayinde daralmaya isaret etmesi ekonomiye iliskin endiselerin güçlenmesine neden oldu.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 yükseldi.

Yurt içinde cuma günü satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 3,58 üzerinde 4.617,93 puandan tamamladi.

Dolar/TL, dün yatay seyirle 19,4580'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,4640 seviyesinden islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içi ve yurt disinda imalat sanayi PMI verileri, Avro Bölgesi'nde TÜFE ve ABD'de JOLTS açik is sayisi ile fabrika siparislerinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 4.600 ve 4.500 seviyelerinin destek, 4.650 ve 4.750 puanin direnç konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

09.00 Almanya, mart ayi perakende satislar

09.00 Ingiltere, nisan ayi konut fiyat endeksi

10.00 Türkiye, nisan ayi imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, nisan ayi imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi, nisan ayi imalat sanayi PMI

11.30 Ingiltere, nisan ayi imalat sanayi PMI

12.00 Avro Bölgesi, nisan ayi TÜFE

17.00 ABD, mart ayi JOLTS açik is sayisi, fabrika siparisleri