Kirsehir'de 700 bin dekara nohut ekilmesi hedefleniyorSerkan Güner

Kirsehir'de 700 bin dekara nohut ekilmesi hedefleniyorSerkan Güner

KIRSEHIR (AA) - Nohut üretiminde Türkiye'de ilk 3'te yer alan Kirsehir'de 700 bin dekar alanda üretim hedefleniyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Duran Seçen AA muhabirine, il genelindeki 500 bin dekar alanda not üretiminde en büyük payi 250 bin dekarla Kaman ilçesinin sagladigini belirtti.

Üretilen nohudun depolanmasi ve paketlenmesine yüzde 50 hibe destegi sunuldugunu aktaran Seçen, bu sene yagislarin ve iklim sartlarinin iyi olmasiyla bereketli bir sezon geçirildigini söyledi.

Üretimin kesintiye ugramamasi, topragin bos birakilmamasi için nohudun önemli bir ürün oldugunu vurgulayan Seçen, "Kuru tarim yapilmasi nedeniyle iki yilda bir üretim yapan bir iliz, nadasa biraktigimiz alanlari özellikle nohut ile degerlendirmeye çalisiyoruz. Tohum destegi sagladik. Bu destekle her geçen gün nadas alanlarimizin daraldigini, çiftçimizin üretime devam ettigini, nohut ekilisinin de arttigini görüyoruz." dedi.

- Nohutta hedef 700 bin dekar

Nohudun satisinda problem olmadigini dile getiren Seçen sunlari kaydetti:

"Nohut, organizasyon agi çok iyi kurulmus alicisi hazir, talep gören, birim alanda yüksek verim elde edilen, katma degeri yüksek bir ürün. Kirsehir'de 500 bin dekara nohut ekiliyor. Önümüzdeki yillarda 700 bin dekara kadar ulasmak istiyoruz. Bunu yaparken de yöreye en uygun ve hava sartlarina dayanikli çesitlerin ekimini gerçeklestirecegiz. Bu sene 70 bin ton civarinda olan rekoltemizi insallah önümüzdeki yillarda ekili alanlarin da artmasiyla 100 bin tona çikarmayi hedefliyoruz."