Dogal gaz sirketleri Elbistan'da "10 yillik isi 10 günde" yaptiEbru Sengül Cevrioglu- GAZBIR-GAZMER Genel Müdürü Mustafa Ali Akman: - "10 gün içinde 10 yilda Elbistan'a takilmis iç tesisat cihazlarini yeniden kontrol ederek güvenli bir biçimde abonelerimizin kullanimina açik hale getirdik. 10 günde 10 yillik isi basardik"

Dogal gaz sirketleri Elbistan'da "10 yillik isi 10 günde" yaptiEbru Sengül Cevrioglu- GAZBIR-GAZMER Genel Müdürü Mustafa Ali Akman:
- "10 gün içinde 10 yilda Elbistan'a takilmis iç tesisat cihazlarini yeniden kontrol ederek güvenli bir biçimde abonelerimizin kullanimina açik hale getirdik. 10 günde 10 yillik isi basardik"

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, depremin merkez üssü Elbistan'da dogal gaz dagitim sirketlerinin sorumluluk alanlarinda olmamalarina ragmen deprem kaynakli hane içi tesisat sorunlarini 10 gün gibi kisa bir sürede giderdigini bildirdi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, "asrin felaketi" olarak nitelendirilen 6 Subat depremleri sonrasi hem üstyapi hem de altyapida büyük hasarlar olustugu, depremin ilk anindan itibaren AFAD koordinasyonunda tüm kurumlarin harekete geçtigi ve arama kurtarma çalismalariyla es zamanli olarak altyapi sorunlarini gidermek için çalismalar baslatildigi belirtildi.

Bu kapsamda BOTAS ve TEIAS'in yaninda elektrik ve dogal gaz dagitim sirketlerinin de sahada 7 gün 24 saat esasina göre mesai harcadigi kaydedilen açiklamada, 6 Subat 13.24’te meydana gelen 7,4 büyüklügündeki depremin merkez üssü Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinin depremden en çok etkilenen sehirlerin basinda yer aldigi animsatildi.

Açiklamada, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ekiplerinin yaptigi kontroller sonrasi, hasarsiz ve az hasarli binalarda vatandaslara dogal gaz arzini saglamak için hizla çalisma baslatildigi belirtilerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi öncülügünde Türkiye Dogal Gaz Dagiticilari Birligi teknik merkezi GAZBIR - GAZMER koordinasyonunda harekete geçen ekiplerin Türkiye’nin birçok noktasindan destege geldigi aktarildi.

Ilk olarak dogal gazin evlere ulastirilmasinin saglandigi bildirilen açiklamada, evlerin içindeki tesisatlarda deprem ve hava sartlarindan kaynakli sorunlarin gaz arzinda sikinti olusturdugu belirtildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen GAZBIR - GAZMER Genel Müdürü Mustafa Ali Akman, depremden dogal gaz dagitim sirketlerinin de ciddi sekilde etkilendigini, ilk olarak iletim hattindaki hasarlarin 48 saat içinde Bakanligin ve BOTAS'in çalismalariyla tamamlandigini anlatti.

Kalan kisimlarin ise dagitim sirketleri tarafindan kisa süre içinde onarildigini, ancak gaz arzinin hanelerin kapilarina kadar getirilmesine ragmen isinmaya geçilemedigini aktaran Akman, sunlari kaydetti:

"Gazi verdigimiz halde özellikle yogun kis sartlarinin yasandigi Elbistan, Malatya ve Adiyaman’da enerji arzi durdugu için kombi ve kazanlarda donmalar, su sismelerinden kaynakli patlamalar oldu. Bu da tamamen abonelerin firmalarla çözmesi gereken bir konuydu. Ancak bölgede bu tür isleri yapan insanlarimizin depremzede olmasi nedeniyle buna yönelik bir adim atilmasi gerekiyordu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimiz Sayin Fatih Dönmez, sektörümüzün sosyal bir proje gerçeklestirmesi gerektigini belirti ve sikintilarin giderilmesi için bizleri talimatlandirdi."

Akman, koordinatör olarak GAZBIR-GAZMER'in görevlendirildigini belirterek, söyle devam etti:

"Biz hemen Kahramanmaras'in Elbistan ilçesine mobilize olduk. Ilk 24 saat içinde Türkiye’nin çesitli yerlerinden 70 teknik servis personel ve kendi bünyemizdeki 10 yöneticimizle bölgede çalismaya basladik. Dogal Gaz Cihazlari Sanayici ve Is Adamlari Dernegi ile Armatür, Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanlari ve Vana Sanayicileri Dernegi basta olmak üzere çesitli STK’ler destek verdi. Yaklasik 10 milyon lira civarinda malzeme ve servis maliyetini tamamen kendileri üstlenerek, bir miktar da GAZBIR - GAZMER katkisi saglanarak Elbistan ilçemizdeki bu sorunlari tamamen giderdik. Deprem sonrasi yaklasik 8 bin abone ilçede dogal gazi kullanmaya basladi. Bunlarin 5 bini bu servis hizmetine ihtiyaç duydu. Bu 5 bin abonemizin tüm kombileri, kazanlari tamamen ücretsiz servis saglanarak tamir ve tadilat islemi, parça degisimi yapildi. Artik onlar da dogal gazi en uygun ve en güvenli sekilde kullaniyorlar. Söz konusu operasyonun sevkiyati da büyük bir basariyla yürütüldü. 10 gün içinde 10 yilda Elbistan’a takilmis iç tesisat cihazlarini yeniden kontrol ederek güvenli bir biçimde abonelerimizin kullanimina açik hale getirdik. 10 günde 10 yillik isi basardik."