Katar'daki is adamlarina Türkiye'de tarim alaninda yatirim imkanlari tanitildiAhmed Yusuf Bitmez,Hamdi Yildiz
DOHA (AA) - Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi ve Türkiye'nin Doha Büyükelçiligi Ticaret Müsavirligi, Katar'da tarim ve gida alanindaki sirketlerin temsilcileriyle Doha'da bir toplanti düzenledi.
Büyükelçilik binasinda düzenlenen toplantida, Türkiye'deki tarim ve gida sanayi ele alinirken, bu alanlardaki yatirim ve ticaret imkanlari üzerine fikir alisverisinde bulunuldu.
Toplantiya Katar'daki Yatirim Ofisi Danismani Levent Sadik Küçükdaban, Büyükelçilik Ticaret Müsaviri Muhammet Fatih Çekinkaya ve Katar'daki is insanlari katildi.
Küçükdaban, toplantida yaptigi konusmada, Türkiye'nin dünyada tarim üretimi bakimindan 10 büyük ülkeden biri oldugunu kaydetti.
Türkiye'nin, çalisan nüfusun yaklasik yüzde 18'ini bu alanda istihdam ettigini belirten Küçükdaban, ülkenin 2022'de GSYIH'sinin yüzde 5,4'ünü olusturan ve toplam GSYIH'ya 45,4 milyar dolarlik mali katkisi olan güçlü bir tarim ve gida endüstrisine sahip olduguna dikkati çekti.
Küçükdaban, sunlari söyledi:
"Türkiye, seracilik, hayvansal ve bitkisel proteinler, tohum, kuruyemis ve badem, evcil hayvan yemi, bebek mamasi ve su ürünleri üretimi gibi tarimin alt sektörlerinde büyük yatirim firsatlarina sahiptir. Küresel tarim ve gida devleri ülkeyi bölgesel pazarlara erisim için bir merkez seklinde kullanarak Türkiye'de önemli faaliyetlerde bulunuyorlar."
Küçükdaban, bölgede büyümek ve yerel sirketlerle basarili ortakliklar kurmak istediklerini dile getirerek, Türkiye'nin kendisini, küresel tarim sirketleri için tercih edilen bir tedarik merkezi olarak konumlandirmayi hedefledigini, potansiyel tarim ticareti yatirimcilarina alanda bir dizi tesvik sundugunu vurguladi.
Büyükelçilik Ticaret Müsaviri Muhammet Fatih Çetinkaya da Türkiye'nin 2021'de 190 ülkeye 1800 çesit tarim ürünü ihraç ettigine dikkati çekerek, ülkenin Avrupa, Orta Dogu, Kuzey Afrika ve bölgenin en büyük tarim üreticisi ve ihracatçisi oldugunun altini çizdi.
Türkiye'nin gida maddeleri açisindan büyük oranda kendine yeterli bir ülke oldugunu söyleyen Çetinkaya, cografi ve iklim sartlarinin ülkenin tüm bölgelerinde tarim faaliyeti göstermeye uygun oldugunu ifade etti.