Kalp krizinde ilk 2 saat hastaligin tedavisinde kritik öneme sahipGökhan Zobar- Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Servet Altay: - "Bir kisi gögüs agrisi yasayip kalp krizi yasiyorsa bizim için kritik esik 120 dakikadir. 120 dakika içerisinde tikanmis damarin ilaç yöntemi ya da anjiyografi ile açilmasiyla hastalarda hem ölüm orani azaliyor hem de ilerde kalp yetmezligiyle karsilasma riski düsüyor" - "Sebze, meyve ve deniz ürünlerinin bol tüketildigi ya
EDIRNE (AA) - GÖKHAN ZOBAR - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tip Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Servet Altay, kalp krizi geçiren hastalarda ilk 2 saatin kritik esik oldugunu, bu süreçte yapilan müdahalelerin ölüm oranlarini ve ileriki dönemlerde yasanabilecek kalp rahatsizliklarini asgari seviyeye düsürdügünü söyledi.
Prof. Dr. Altay, AA muhabirine 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nün kalp hastaliklarina karsi farkindaligin artirilmasi için önemli bir gün oldugunu ifade etti.
Dünya genelinde oldugu gibi Türkiye'de de ölümlerin en önemli sebeplerinin basinda kardiyovasküler hastaliklar geldigini belirten Altay, "Toplumun yüzde 40'indan fazlasi kalp kökenli hastaliklardan hayatini kaybetmekte. Bunun en can alici yani bu hastaliklarin önlenebilir olmasi. Eger uygun yaklasimla koruyucu tedaviler uygulanabilirse diger hastaliklara kiyasla kalp hastaliklarindan ölümü ciddi sekilde azaltabiliyoruz." dedi.
Altay, Türkiye'de kalp krizi ve koroner kalp hastaliklarinin görülme sikliginin Avrupa ülkelerine kiyasla daha yüksek oldugunu dile getirdi.
Türkiye'nin "yüksek riskli" grupta yer aldigini anlatan Altay, genetik sebepler, sagliksiz yeme içme aliskanliklari ve spordan uzak yasamin bu durumun baslica sebeplerinden olduguna dikkati çekti.
- Kalp hastaliklarinin maliyeti yaklasik 1 milyar dolar
Kalp hastaliklarinin birçok olumsuz sonucu beraberinde getirdigini vurgulayan Altay, "Hastalarda is gücü kaybina neden oluyor, saglik giderlerini artiriyor ve ölümle sonlanabiliyor. Yapilan analizler, Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kalp hastasi oldugu ve ülkeye maliyetinin yillik 1 milyar dolara yakin oldugunu gösteriyor." diye konustu.
Altay, kalp hastaliklariyla mücadeleye çocukluk döneminde baslanmasi gerektigini, bireylerin hastaliklarin farkinda olarak dengeli beslenme ve spora tesvik edilmesinin kritik rol oynadigini söyledi.
Saglikli bir yasam için Altay, su önerilerde bulundu:
"Sigara tüketimini azaltmamiz ve engellememiz gerekiyor. Alkol tüketimine dikkat etmeliyiz. Dünyada en çok tuz tüketen ülkelerin basinda geliyoruz. Tuzu ciddi oranda azaltmamiz gerekiyor. Akdeniz tipi beslenme dedigimiz sebze, meyve ve deniz ürünlerinin bol tüketildigi yasam tarzina geçmeliyiz. Günde en az yarim saat yürüyüs ya da 15 dakika aktif spor yapmaliyiz. Kalp hastaliklariyla yakindan ilgili olan diyabet ve hipertansiyonu da tedavi ettigimizde kalp sagligini korumus oluyoruz."
- "Bizim için kritik esik 120 dakikadir"
Prof. Dr. Altay, kalp hastaliklarinda erken tani ve tedavinin saglikli bir yasamin anahtari olduguna isaret etti.
Özellikle kalp krizi durumlarinda hastanin hizli sekilde saglik tesislerine ulastirilmasi gerektigini anlatan Altay, sunlari kaydetti:
"Hastaligin erken sekilde taninmasi ve tedavi edilmesi lazim. Bir kisi gögüs agrisi yasayip kalp krizi yasiyorsa bizim için kritik esik 120 dakikadir. 120 dakika içerisinde tikanmis damarin ilaç yöntemi ya da anjiyografi ile açilmasiyla hastalarda hem ölüm orani azaliyor hem de ilerde kalp yetmezligiyle karsilasma riski düsüyor. Dolayisiyla hastada çarpinti, gögüs agrisi, açiklanamayan nefes darligi varsa hizli bir sekilde hekime basvurmali. Erken sekilde tani konmali ve tedavi edilmeli. Eger erken tedavi yaparsak kalp yetmezligi gibi uzun dönemde ortaya çikan hastaliklarin çogunu önleyebiliriz."