CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, depremlerden etkilenen Malatya'da açiklamalarda bulundu:Volkan Kasik,Hakan Burak Altunöz- "Malatya disina çikan daha dogrusu deprem bölgesinden çikan isçilerin, kalifiye elemanlarin dönmesi için bir vergi avantajinin saglanmasi lazim. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanligi ile KOSGEB'in özel bir çalisma yapmasinda büyük yarar var"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, depremlerden etkilenen Malatya'da açiklamalarda bulundu:Volkan Kasik,Hakan Burak Altunöz- "Malatya disina çikan daha dogrusu deprem bölgesinden çikan isçilerin, kalifiye elemanlarin dönmesi için bir vergi avantajinin saglanmasi lazim. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanligi ile KOSGEB'in özel bir çalisma yapmasinda büyük yarar var"

MALATYA (AA) - Millet Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi olarak açiklanan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan bölgeden ayrilan isçi ve kalifiye elemanlarin geri dönmesi için vergi avantajinin saglanmasi gerektigini belirtti.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerin büyük hasar verdigi Malatya'da temaslarda bulunan Kiliçdaroglu, Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir restoranda is adamlari, sivil toplum kurulusu yöneticileri ve partililerle bir araya geldi.

Basina kapali yapilan toplantinin ardindan gazetecilere konusan Kiliçdaroglu, Malatya'ya depremden sonra ikinci defa geldigini söyledi.

Kiliçdaroglu, kentte is dünyasi temsilcileriyle bir araya gelerek sorunlarini dinledigini animsatarak, söyle devam etti:

"Sorunlarini aktardilar. Birinci temel sorunlari, fabrikalarda çalisan isçilerin ve kalifiye elemanlarin Malatya'dan büyük ölçüde ayrilmis olmalari, bunlarin bir an önce dönmeleri gerekiyor. Kendi düsüncelerimi aktardim saygideger is insanlarina. Vergi açisindan bir pozitif ayrimcilik yapilmasi gerekiyor. Malatya disina çikan daha dogrusu deprem bölgesinden çikan isçilerin, kalifiye elemanlarin dönmesi için bir vergi avantajinin saglanmasi lazim. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanligi ile KOSGEB'in özel bir çalisma yapmasinda büyük yarar var. Çünkü is insanlarinin fabrikalarini çalistirmalari, üretim, ihracat yapmalari, milli gelirin artisina katki vermeleri gerekiyor. Böyle bir endiseleri var. Bunu aktardilar bunu buradan dillendiriyorum, kendilerine de söz verdim. Cumhurbaskanligi seçiminden sonra Allah nasip eder kazandigimizda görecekler deprem bölgesinde en azindan belirli bir süre isçilerin ücretlerinden vergi alinmamasi, böyle bir avantajin saglanmasi gerektigini de ifade ettim. Buradan iktidara çagri yapmak da benim görevim. Bunu yapmayi biz taahhüt ediyoruz ama lütfeder kendileri daha erken yaparlarsa bundan da memnun oluruz."

- "Yaralarin sarilmasi çok önemli"

Kiliçdaroglu, kirsalda ciddi sorunlar bulundugunu anlatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Elde kalan bazi ürünler var. Süt üreticileri 'sütümüzü satamiyoruz, yeterince alici bulamiyoruz' diye sitemleri oldu. Et ve Süt Kurumu yetkileri ile Toprak Mahsulleri Ofisi'ne çagri yapiyoruz buradan, kayisi var elde onlari satin alsinlar. Et ve Süt Kurumu süt üreticisinin elindeki sütleri satin alsin. Dolayisiyla sosyal devlet sosyal devletligini simdi yapmayacaksa ne zaman yapacak? Bunlarin yapilmasi lazim. Yaralarin bu baglamda bir an önce sarilmasi lazim. Çadir, konteyner sikintilari var dile getirildi. Kendilerine de söyledim is dünyasina da ifade ettim. Buradan da ifade ediyorum, kim konteyner üretiyorsa ve 'biz müsteri bulamiyoruz', kim çadir üretiyor ve biz çadiri satmak için müsteri bulamiyoruz diyorsa bize, bana haber versinler, büyüksehir belediyesi baskanlarima, derhal konteynerleri, çadirlari alacagiz ve deprem bölgesine bunlari getirecegiz.Yaralarin sarilmasi çok önemli."

Deprem bölgesindeki esnafin da sikintili bir süreç yasadigini ifade eden Kiliçdaroglu, "Esnafin da sorunlarinin çözülmesi lazim. Onlarin bankalarda, Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden aldigi krediler var. En azindan bu kredilerin ötelenmesi, biz silinmesinden yanayiz, faizlerin silinmesi gerekiyor. Dolayisiyla bu sorunlari onlar dile getirdiler biz de kendi düsüncelerimizi is dünyasiyla paylastik." diye konustu.

Kiliçdaroglu'na CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas da eslik etti.