Ispanya'daki Müslüman nüfusu son 30 yilda 10 kat arttiSenhan Bolelli- Ispanya Islam Komisyonu Sekreteri Mohamed Ajana: - "Resmi kayitlara göre 2,5 milyon, resmi olmayan rakamlara göre ise yaklasik 3 milyon Müslüman Ispanya'da yasiyor" - "Ispanya'daki Müslümanlar, kendi sosyal tecrübelerini olusturarak günümüz gerçekleriyle bagdasan, mükemmel bir birlikte yasami yaratmalidir"

Ispanya'daki Müslüman nüfusu son 30 yilda 10 kat arttiSenhan Bolelli- Ispanya Islam Komisyonu Sekreteri Mohamed Ajana:
- "Resmi kayitlara göre 2,5 milyon, resmi olmayan rakamlara göre ise yaklasik 3 milyon Müslüman Ispanya'da yasiyor"
- "Ispanya'daki Müslümanlar, kendi sosyal tecrübelerini olusturarak günümüz gerçekleriyle bagdasan, mükemmel bir birlikte yasami yaratmalidir"

MADRID (AA) - SENHAN BOLELLI - Ispanya Islam Komisyonu Sekreteri Mohamed Ajana, Ispanya'da yasayan Müslüman nüfusun son 30 yilda 10 kat artarak 2,5 milyonu geçtigini söyledi.

Ajana, ramazan ayi vesilesiyle Ispanya'daki Müslümanlarin genel yasamlari ve karsilastiklari sorunlarla ilgili AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.

"Ispanya'da son 30 yilda Müslüman nüfusu 10 kat artti. Resmi kayitlara göre 2,5 milyon, resmi olmayan rakamlara göre ise yaklasik 3 milyon Müslüman Ispanya'da yasiyor." diyen Ajana, geçmiste tamamen göçmenler gibi görülen Ispanya'daki Müslüman nüfusun artik Ispanyol vatandaslari arasinda da önemli yer aldigini kaydetti.

Ajana, ülkedeki Müslümanlarin 1 milyondan fazlasinin Ispanyol vatandasi oldugunu, bunlarin bir kisminin vatandaslik alan göçmenler, diger kisminin da kökenlerinin tamamen Ispanyol oldugunu ifade etti.

Fas, Pakistan, Banglades, Senegal ve Cezayir kökenli Müslümanlarin çogunlukta bulundugunu anlatan Islam Komisyonu Sekreteri, Ispanya'daki Müslüman nüfusun çogunlugunun Katalonya, Valensiya, Endülüs ve Madrid gibi endüstrisi gelismis bölgelerde yasadigi bilgisini paylasti.

- "Ramazan programlarimiza Müslüman olmayan komsularimizi da davet ediyoruz"

Ajana, ayrica Ispanya'da mevcut durumda Müslüman toplumuna hizmet veren 53 Islam federasyonunun bulundugunu ve 15'i büyük olmak üzere 2 bin kadar cami veya mescit oldugunu belirtti.

Dünyadaki tüm Müslümanlarda oldugu gibi Ispanya'daki Müslümanlar için de ramazanin özel bir ay olduguna dikkati çeken Ajana, sözlerine söyle devam etti:

"Sosyal birlikteligin yogunlastigi, Müslümanlarin iman ve tutkuyla yasadiklari bir ay. Ramazanda iftar, teravih gibi toplu programlar ve bununla birlikte görünürlük de çok önemli. Ramazan programlarimiza Müslüman olmayan komsularimizi da davet ediyoruz. Bu birlikteligi diger aylara da yaymanin gerekli oldugu mesajini vermek oldukça önemli."

Islam Komisyonu Sekreteri, Müslüman nüfusun en yogun oldugu Fas sinirindaki Ispanyol sehirleri Ceuta ve Melilla'da birkaç yil önce elde edilen, ramazan ve kurban bayramlarinda Müslümanlarin bir gün resmi izin hakkini Ispanya'nin geri kalan bölgelerinde yasayan Müslümanlar için de istediklerini dile getirdi.

Ülkede 1992'de Evanjelik Dini Varliklar Federasyonu, Musevi Toplumu Federasyonu ve Islam Komisyonu'nun Ispanya devleti ile imzaladigi isbirligi anlasmasiyla Müslümanlarin sosyal ve hukuki haklarinin güvence altina alindigini belirten Ajana, buna ragmen çözüm bekleyen birçok sorunun oldugunu söyledi.

Ajana, baslica sorunlari cami yapimi için izin ve ruhsat alinmasi, nüfusun artmasina ragmen sadece 40 Müslüman mezarliginin bulunmasi, egitim ve Müslüman karsitligi (Islamofobi) olarak siraladi.

- "Her seye ragmen nefret söylemlerine karsi her zaman dikkatli olmak gerekiyor"

Ispanya'nin siyasi yapisi geregi merkezi hükümet, özerk yönetim ve belediyelerin kendi içlerindeki farkli uygulamalarin çözüm süreçlerinin yavas ilerlemesine neden oldugunu söyleyen Ajana, buna ragmen dini özgürlük ve sosyal haklarda geçmise nazaran önemli yol katettiklerini vurguladi.

Ajana, mevcut haklar geregi en az 10 Müslüman ögrencinin oldugu her okulda bir Islam din dersi ögretmeni talep etme hakkinin bulundugunu, kuzeydeki Galisya, Cantabria, Asturias ve Navarra disinda ülke genelindeki tüm bölgelerde toplam 148 Islam din dersi ögretmeninin görev yaptigini anlatti.

Müslüman karsitligi konusunda Avrupa'nin diger ülkelerine nazaran Ispanya'daki durumun çok daha iyi oldugunu kaydeden Ajana, "Her seye ragmen nefret söylemlerine karsi her zaman dikkatli olmak ve tedbiri elden birakmamak gerekiyor. Özellikle ekonomik sorunlarin, issizligin arttigi dönemlerde Islamofobi de artiyor. Müslüman toplumunun bunun bilincinde olmasi gerekiyor. Hiçbir ise yaramayacagi düsüncesi ya da durumu daha da kötülestirecegi endisesiyle Islamofobi vakalarinin bildirilmemesi en büyük sorun." ifadelerini kullandi.

Diger yandan Ispanya'da 711-1492 yillarinda Endülüs Islam döneminin tarihi açidan önemli oldugunu ancak geçmise sartlanmadan günün gerçeklerine odaklanmak gerektigini ifade eden Ajana, "Ispanya'daki Müslümanlar, kendi sosyal tecrübelerini olusturarak günümüz gerçekleriyle bagdasan, mükemmel bir birlikte yasami yaratmalidir. Ispanya disindaki çatisma alanlarindaki konularin buraya tasinip gereksiz tartismalar yaratilmasindan kaçinmak gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.