Italya Disisleri Bakani Tajani, Filistin'de temaslarda bulunduGülsen Topçu- Italya Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Antonio Tajani, Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, Basbakan Muhammed Istiyye ve Disisleri Bakani Riyad el-Maliki ile görüstü

Italya Disisleri Bakani Tajani, Filistin'de temaslarda bulunduGülsen Topçu- Italya Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Antonio Tajani, Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, Basbakan Muhammed Istiyye ve Disisleri Bakani Riyad el-Maliki ile görüstü

KUDÜS (AA) - Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, Italya Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Antonio Tajani ile Filistin topraklarinda yasanan son gelismeleri ve iki devletli çözüm formülünü görüstü.

Filistin haber ajansi WAFA'ya göre Abbas, Tajani ve beraberindeki heyeti, Ramallah'taki Baskanlik konutunda kabul etti.

Iki ülke arasindaki derin iliskilere vurgu yapan Abbas, Italya'nin, iki devletli çözümü destekleyen konumunu ve Filistin kurumlarinin insasi için yaptigi yardimlari övdü.

Abbas, Tajani'ye, Filistin'de yasanan son gelismelerle ilgili bilgi verirken, tek tarafli eylemlerin durdurulmasini öngören anlasmalara ve uluslararasi mesruiyete bagli kalinmasinin önemine isaret etti.

Tajani ise ülkesinin, iki devletli çözüme ve Filistin halkina verdigi destegi sürdürecegini dile getirdi.

Tajani resmi temaslari kapsaminda, Filistin Basbakani Muhammed Istiyye ve Disisleri Bakani Riyad el-Maliki ile de bir araya geldi.

Istiyye, Tajani ile görüsmesinde, Italya'yi, Filistin devletini tanimaya ve imzalanan anlasmalara uymasi için Israil'e baski uygulamaya çagirdi.

Israil'deki asiri sagci hükümetin iki devletli çözümü sistematik olarak yok etmeye çalistigini kaydeden Istiyye, hiçbir siyasi girisimin olmadigi bu süreçte Filistin devletinin taninmasinin önemli oldugunu vurguladi.

Maliki ise Tajani ile görüsmesinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Israil hükümetinin programinin, Filistin halkina karsi suç islemek, öldürme, sokak infazi ve yerlesim birimlerini genisletme, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünü degistirme, keyfi tutuklamalar ve irkçi uygulamalar üzerine kurulu oldugunu söyledi.

Yilbasindan bu yana 15'i çocuk 84 Filistinlinin öldürüldügünü hatirlatan Maliki, Israil hükümetinin izledigi politikanin Kudüs basta olmak üzere Filistin topraklarinda tansiyonu yükselttigini dile getirdi.

Israil sömürgeciligine ve apartheid sistemine karsi uluslararasi çabalarin birlestirilmesi gerektigini kaydeden Maliki, uluslararasi toplumun islenen suçlarla ilgili "endise" açiklamalarinin Israil'i durdurmaya yetmedigini kaydetti.

Maliki, iki devletli çözümü desteklemesinden, Filistin halkina ve basta Birlesmis Milletler Filistinli Mültecilere Yardim Ajansi (UNRWA) olmak üzere Filistin kurumlarina sundugu yardimlardan ötürü Italya'ya tesekkür etti.